NIJZ: Pravilna uporaba pitnikov ne predstavlja tveganja za okužbo

Ljubljana, 20. aprila - Pravilna uporaba pitnikov ne predstavlja tveganja za zdravje zaradi okužbe z novim koronavirusom, so danes objavili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vprašanje rabe pitnikov postaja aktualno s spomladanskim dvigom temperatur, pa tudi s sprostitvijo ukrepov za zajezitev širjenja okužbe na področju športne rekreacije.

Ljubljana.
Pitnik, voda.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Posamezne občine, med njimi tudi Piran in Kamnik, so že v marcu zaščitile pitnike, a so danes z NIJZ sporočili, da je uporaba varna in da do okužbe lahko pride le z napačno rabo, ki pa predstavlja tveganje v vseh razmerah in ob vsakem času.

Na NIJZ izpostavljajo, da se ob uporabi pitnika med pitjem ni dovoljeno dotikati ustja pipe, gumba za odpiranje vode pa se je dovoljeno dotikati le z umitimi ali razkuženimi rokami. Obenem svetujejo, da se gumba za sprostitev vode uporabniki dotikajo s čistim robcem ali drugo zaščito, ki prepreči neposreden stik roke z gumbom.

Kot pri večini predmetov, ki jih uporablja več ljudi, na NIJZ še enkrat opozarjajo, da naj se ljudje po uporabi ne dotikajo obraza, ust, nosu in oči.

ag/apo
© STA, 2020