Osebam z demenco odsvetovano pojasnjevanje o epidemiji

Ljubljana, 2. aprila - V Slovenskem združenju za pomoč pri demenci Spominčica - Alzheimer Slovenija so v času epidemije novega koronavirusa pripravili poseben seznam desetih ukrepov oziroma nasvetov za pomoč pri skrbi za osebe z demenco. V prvi vrsti sploh odsvetujejo pojasnjevanje o epidemiji, saj se osebo z demenco s tem lahko le še bolj zmede ali vznemiri.

Ljubljana.
Starejši, demenca, Alzheimerjeva bolezen, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen, spinalna mišična atrofija, Huntingtonova bolezen.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Opozorili so tudi na prezračevanje prostorov večkrat dnevno in spodbujanje k umivanju rok. Izpostavili pa so še, da je treba za osebe z demenco zagotoviti dovolj zdravil za daljši rok.

Poskrbeti je treba tudi za rekreacijo osebe z demenco, predvsem doma ali v neposredni bližini. Ob sončnem vremenu svetujejo tudi odhod na svež zrak za krajši čas. Ker je v času epidemije odsvetovano gibanje zunaj svojih bivališč, so lahko v pomoč tudi pogledi skozi okno, sedenje na terasi ali balkonu, svetujejo pri Spominčici.

Če je oseba nagnjena k tavanju, je treba odstraniti vse predmete, ki bi spodbujale osebo k odhodu ven - od nahrbtnikov do jaken in tudi čevljev. Ključavnice pa je dobro zastreti z odejo, robčki, posterjem, sliko ali čim drugim podobnim.

Svetujejo tudi strukturirano dnevno rutino in njeno zapisovanje. V bivalnih prostorih se za osebo z demenco poišče dela, ki jih še zmore opravljati, kot so kuhanje, pometanje, pomivanje, brisanje, pospravljanje, zlaganje perila ipd.

Za odpravljanje dolgčasa in da bi se osebe z demenco zamotile, priporočajo tudi družabne igre in animacijske aktivnosti - od petja in ustvarjanja do poslušanja radia ali učenja na daljavo.

Svetujejo tudi prijetne pogovore s temami iz preteklosti, ker jih to dostikrat zamoti. A pogovor je treba voditi na pozitiven način, poudarjajo. Socialne stike pa velja ohranjati na daljavo s pomočjo telefona, računalnika ali pisem.

Med epidemijo naj bodo svojci osebe z demenco čim bolj potrpežljivi, mirni, spoštljivi in prijazni, saj bo tako manj želela ven, še svetujejo v združenju in poudarjajo, da se ne sme pozabiti na spodbude, ohranjanje človeške bližine pa tudi ne na zasebnost teh oseb.

Združenje Spominčica je še spomnilo, da nasvete dnevno objavljajo na svoji spletni strani in tudi na Facebooku. V tem času so tudi podaljšali delovanje svetovalnega telefona, na katerem so na voljo vsak dan, tudi konec tedna, med 9. in 18. uro. Na svetovalni telefon vključujejo tudi sodelavce Spominčice, ki so na voljo za strokovna vprašanja s področja njihovega dela, sporočajo iz združenja.

tb/ms/ago
© STA, 2020