Kmetijskemu sektorju za obvladovanje posledic epidemije v pomoč tudi predplačila

Ljubljana, 31. marca - Možna oblika pomoči kmetijskemu sektorju pri obvladovanju posledic epidemije covid-19 je tudi uporaba predplačil, sporočajo z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kot so pojasnili, pravila evropske uredbe dopuščajo predplačila neposrednih plačil do 50 odstotkov.

Ljubljana.
Oranje njive, poljedelstvo, kmetijstvo.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Za predplačila IAKS (integriran administrativni in kontrolni sistem) ukrepov programa razvoja podeželja, ki se prav tako uveljavljajo prek zbirne vloge, so predplačila možna do 75 odstotkov. Za ne-IAKS ukrepe iz programa razvoja podeželja, kamor spadajo vsi ostali ukrepi, pa lahko upravičenci do podpore za naložbe, pristojne plačilne agencije zaprosijo za izplačilo predplačila v znesku do 30 odstotkov javne pomoči za naložbe.

Ker je Evropska komisija napovedala, da bo za blaženje posledic epidemije covid-19 proučila dodatne ukrepe, na ministrstvu za kmetijstvo pričakujejo, da bo omogočila višje deleže predplačil za ukrepe iz zbirne vloge. "Zato načrtuje uporabo predplačil na ravni 70 odstotkov za neposredna plačila in tudi za IAKS ukrepe razvoja podeželja. Pri ne-IAKS ukrepih evropska uredba določa maksimalen odstotek predplačil v višini 50 odstotkov," so zapisali na ministrstvu.

V obstoječem programu razvoja podeželja je določen odstotek predplačil v višini 30 odstotkov. Ministrstvo je že podalo vlogo za spremembo programa razvoja podeželja za dvig iz sedanjih 30 odstotkov na 50 odstotkov.

"Pomembno je poudariti, da je pogoj za izplačilo predplačil na ne-IAKS ukrepih programa razvoja podeželja izdaja bančne garancije ali enakovredno jamstvo v višini 100 odstotkov zneska predplačila. Povišani odstotki predplačil na ne-IAKS ukrepih se bodo tako lahko pod temi pogoji - predložitve bančne garancije, uveljavljali za odločbe prejete na novih javnih razpisih," so pojasnili na ministrstvu. Za že objavljene razpise izplačila predplačil na ne-IAKS ukrepih ni mogoče uveljavljati.

zc/mg
© STA, 2020