V izvor pandemije novega koronavirusa se vrača življenje; Španija z žalostno statistiko

pripravila Maja Lazar Jančič

Wuhan/Madrid, 25. marca - V kitajski provinci Hubei, žarišču pandemije novega koronavirusa, so po dveh mesecih danes odpravili stroge omejitve. Španija pa je po številu smrtnih primerov covida-19 prehitela Kitajsko. Iz najhuje prizadete države Italije medtem poročajo rahlem upadanju novega števila okužb in smrti zaradi koronavirusa.

Španija, Madrid.
Delavci prevažajo krsto v mrliško vežico v Madridu.
Španija je v torek po številu smrtnih primerov covida-19 prehitela Kitajsko.
Foto: dpa/STA

Španija, Madrid.
Izbruh koronavirsa v Španiji.
Razkuževanje, zaščita, koronavirus, preprečevanje, virus.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Španija je po zadnjih podatkih zabeležila 3434 smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19. Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so v državi potrdili 31. januarja.

Na Kitajskem so doslej zabeležili 3283 smrti, niso pa danes zabeležili nobene nove domače okužbe, temveč le 47 novih vnesenih primerov okužbe, prvenstveno pri kitajskih državljanih, ki so se vrnili domov.

Zdravi prebivalci 50-milijonske province Hubei so danes prvič po dveh mesecih dobili možnost za odhod iz province, saj so znova odprli nekatera letališča in železniške postaje. Šole ostajajo zaprte. Meščani prestolnice Wuhan bodo morali na odpravo zaprtja mesta počakati do 8. aprila.

Poleg Španije je Kitajsko zaradi smrtnih primerov covida-19 prehitela tudi Italija, kjer poslej veljajo zaostrene kazni za kršitev karantene, ki so jo uvedli v prizadevanjih za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

Za tiste, ki so okuženi in bodo kršili karanteno, je predvidena zaporna kazen od enega do pet let. Hkrati so povišali globo za kršitev karantene na od 400 do 3000 evrov.

Število novih okužb in smrti v Italiji sicer pada. Tam je v zadnjih 24 urah za covidom-19 umrlo še 683 ljudi, medtem ko jih je dan pred tem 743. Skupaj je ta bolezen zahtevala 7503 smrtne žrtve. Število okuženih pa se je povečalo za 3491, tako da je trenutno okuženih 57.521 ljudi, je sporočila italijanska civilna zaščita. Od ponedeljka do torka so zabeležili 3612 novih okužb. Vse skupaj se je v Italiji okužilo že 74.386 ljudi.

Število smrtnih žrtev in okuženih z novim koronavirusom še naprej narašča tudi v Franciji. V zadnjem dnevu je za covidom-19 umrlo še 231 ljudi, tako da je skupno število smrti naraslo na 1331. Doslej se je z novim koronavirusom v Franciji okužilo 25.233 ljudi. Oblasti ob tem svarijo, da bo ta kriza trajala še dolgo. Francoska vlada je ob tem sprejela rekordnih 25 odlokov za spopadanje z novim koronavirusom in njegovimi posledicami za družbo in gospodarstvo.

Na Japonskem so le dan po preložitvi olimpijskih iger objavili poziv k odpovedi vseh nenujnih potovanj v tujino, prebivalce 14-milijonskega Tokia pa, naj zaradi velikega porasta števila okužb z novim koronavirusom ostanejo doma in od tam tudi delajo. Doslej so v državi zabeležili 55 smrtnih primerov covida-19 in 2014 primerov okužb z novim koronavirusom.

Med najbolj prizadete države zaradi covida-19 sodi tudi Iran, kjer so v zadnjih 24 urah potrdili 2206 novih okužb, kar je največ v enem dnevu doslej. Kljub temu doslej niso uvedli karantene.

Za razliko od Nove Zelandije z 205 primeri okužb z novim koronavirusom, kjer so danes razglasili enomesečne izredne razmere. Za ta ukrep so se odločili tudi na Tajskem in v Ukrajini.

Število okužb z novim koronavirusom se širi tudi v sosednjih državah Slovenije.

V Avstriji se je število potrjeno okuženih s koronavirusom zvišalo na 5282. V Avstriji beležijo tudi porast števila smrtnih žrtev covida-19. Zabeležili so jih 30; največ na območju Dunaja, kjer je umrlo 12 ljudi.

Na Hrvaškem so doslej zaradi covida-19 potrdili eno smrtno žrtev ter najmanj 422 okužb z novim koronavirusom. Med njimi so trije hrvaški vojaki, ki so na Natovi operaciji v Litvi. Vse so izolirali in naj bi imeli le blažje simptome bolezni.

Niso pa hrvaški vojaki osamljen primer. Na ameriški letalonosilki USS Theodore Roosevelt so pri treh mornarjih potrdili prve primere okužb na kateri od ameriških vojaških ladij, ki so na misiji na morju.

Pandemija novega koronavirusa neizogibno vpliva tudi na gospodarstvo. Države z različnimi ukrepi poskušajo omejiti pogubne posledice in sprejemajo pakete pomoči brez primere.

V ZDA, kjer je število okuženih preseglo 60.000, umrlo pa je 827 ljudi, so predstavniki Bele hiše in senat dosegli dogovor o svežnju ukrepov za spodbujanje ameriškega gospodarstva. Paket je vreden okoli 2000 milijard dolarjev (okoli 1851 milijard evrov). Tako obsežne pomoči gospodarstvu v zgodovini ZDA še ni bilo. Predsednik ZDA Donald Trump medtem vztraja, da bo najhujšega konec do velike noči.

Nemški bundestag je potrdil 1100 milijard evrov vreden vladni paket pomoči za ublažitev posledic pandemije novega koronavirusa, ki predvideva za 156 milijard evrov novega zadolževanja države. Ustanovili bodo tudi 600 milijard evrov vreden sklad za pomoč velikim podjetjem.

Devet voditeljev članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša, pa je v skupnem pismu pozvalo k prizadevanjem za vzpostavitev skupnega evropskega dolžniškega instrumenta v boju proti novemu koronavirusu.

Kanada je sprejela 82 milijard kanadskih dolarjev (52,6 milijarde evrov) težak paket finančne pomoči posameznikom in podjetjem, ki vključuje za 27 milijard kanadskih dolarjev neposredne pomoči posameznikom in podjetjem ter odlog davkov v skupni vrednosti 55 milijard kanadskih dolarjev.

Mednarodni denarni sklad in Svetovna banka sta vlade pozvala, naj najrevnejšim državam sveta omogočijo začasno prekinitev odplačevanja posojil, da bi lahko te denar namenile za boj proti pandemiji.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je opozoril, da pandemija novega koronavirusa ogroža celotno človeštvo, in pozval k skupnemu ukrepanju ter pomoči najrevnejšim, ki se ne morejo sami zaščititi pred pandemijo novega koronavirusa.

"Če ne bomo odločno ukrepali, se bojim, da se bo virus ugnezdil v najbolj ranljivih državah, zaradi česar bo postal ranljiv ves svet, saj se bo virus ciklično širil po svetu, ne glede na meje," je še posvaril.

Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) pa je zaradi hitro naraščajočega števila okužb z novim koronavirusom posvaril pred preobremenitvijo oddelkov za intenzivno nego v državah Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora (EGP) in Združenem kraljestvu. Tveganje za preobremenitev je po njihovih navedbah visoko.

blm/mlj/vr/jk/set/gi/vb/ms/mrn/rp/pm/mlu/sk/sk
© STA, 2020