Koncentracije dušikovega dioksida ponekod po Evropi upadle za polovico

Bruselj, 25. marca - Ugašanje javnega življenja, ki je posledica ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa, je v Evropi močno zmanjšalo onesnaženje ozračja, je danes potrdila Evropska agencija za okolje (EEA). Koncentracije dušikovega dioksida so ponekod, zlasti v velikih mestih, namreč upadle celo za polovico.

Italija, Milano.
Prazna cesta v središču Milana, ko so zaradi smoga uvedli omejitev prometa.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot so danes objavili v EEA, ki ima v evropskih državah okoli 3000 merilnih postaj, so na račun zmanjšanega prometa in drugih aktivnosti zabeležili predvsem upad koncentracij dušikovega dioksida. Najbolj je očiten v velikih mestih v Italiji, Španiji in na Portugalskem.

Po podatkih agencije so povprečne koncentracije dušikovega dioksida v Milanu v zadnjih štirih tednih glede na predhodne štiri tedne upadle vsaj za 24 odstotkov, v preteklem tednu pa glede na enako obdobje lani za 21 odstotkov.

V Bergamu je padec še očitnejši. Tam so se koncentracije dušikovega dioksida prejšnji teden medletno zmanjšale celo za 47 odstotkov.

V Rimu je bilo medtem nazadovanje v zadnjih štirih tednih v letni primerjavi 26- do 35-odstotno.

V Barceloni so povprečne koncentracije dušikovega dioksida minuli teden v primerjavi s predhodnim tednom upadle za 40 odstotkov, v primerjavi z enakim tednom lani za 55 odstotkov, v Madridu pa za 56 oziroma 41 odstotkov.

V Lizboni so šle povprečne ravni dušikovega dioksida med 16. in 22. marcem na tedenski ravni navzdol za 40 odstotkov, na letni pa za 51 odstotkov.

Za dolgotrajno zmanjšanje onesnaževanja zraka bi bile sicer potrebne ambiciozne politike in velike investicije, je ob tem opozoril izvršni direktor EEA Hans Bruyninckx.

V tej luči je izpostavil, da so trenutna kriza in njeni številni vplivi na našo družbo v nasprotju s tistim, kar želimo doseči, to je uspešno izveden prehod proti odporni in vzdržni družbi.

V EEA so zapisali še, da lahko izpostavljenost onesnaženemu zraku vodi k številnim zdravstvenim težavam, med njimi pljučnim in kardiovaskularnim boleznim. Stroka je že dokazala, da so tisti, ki imajo določene zdravstvene težave, kot so pljučne bolezni, v primeru, da zbolijo za covidom-19, še bolj ranljivi.

Ne glede na to pa za zdaj še ni povsem jasno, ali lahko izpostavljenost onesnaženem zraku še poslabša stanje zbolelih za koronavirusno boleznijo, so še navedli v agenciji.

mrn/bg
© STA, 2020