Adecco: Na eni strani višek, na drugi pomanjkanje delovne sile

Ljubljana, 24. marca - Ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa se v nekaterih segmentih trga dela kažejo v obliki presežkov delavcev, v drugih pa v obliki pomanjkanja, so danes opozorili v zaposlovalni agenciji Adecco. V tej luči se trudijo zagotavljati tako pomoč javnemu sektorju in gospodarstvu kot delavcem, so zatrdili.

Ljubljana.
Logotip Adecco.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Adecco, ki je velik ponudnik agencijskih delavcev v Sloveniji, in zato pomemben člen pri odzivanju na omenjena neskladja na trgu dela, skuša zagotavljati nemoteno poslovanje.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v agenciji, so sprejeli več ukrepov za zaščito zdravja svojih zaposlenih in iskalcev zaposlitve, večino dela pa opravljajo od doma in prek videokonferenc.

Tudi vse iskalce zaposlitve spodbujajo, da uporabijo digitalne dostope do njihovih svetovalnic, v primeru, da je fizičen obisk nujen, pa od vseh zahtevajo vnaprejšnjo najavo, da bi preprečili hkratno zbiranje večjega števila posameznikov. Pri tem skrbijo za redno razkuževanje.

Poleg tega pa se v Adeccu že pripravljajo na čas, ko bo epidemija pod nadzorom in se "bodo pokazale realne gospodarske posledice in seveda tudi posledice na trgu dela".

Na Zavodu RS za zaposlovanje so sicer v ponedeljek za STA pojasnili, da se je samo med 9. in 22. marcem v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 2370 oseb, kar je okoli desetina več kot v enakem obdobju lani. Vseh vlog sicer še niso obdelali.

Na drugi strani pa iz trgovinskega sektorja prihajajo opozorila o velikem pomanjkanju delovne sile. Prav tako o tem poročajo iz drugih sistemov, nujnih za delovanje države, denimo nekaterih zdravstvenih ustanov in domov za ostarele.

mrn/bdo
© STA, 2020