Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Spet v šolo: Osnovne in srednje šole v ponedeljek znova odpirajo svoja vrata

pripravil Aleš Kocjan

Ljubljana, 29. avgusta - V novem šolskem letu, ki se bo začelo v ponedeljek, bo v šolske klopi sedlo okoli 74.000 dijakov in 187.525 učencev, od teh 20.840 prvič. Učence v šolskih klopeh čaka prenovljen učni načrt za slovenščino, dijake pa nekateri novi izobraževalni programi. Več razloga za zadovoljstvo bodo imeli učitelji, posebej razredniki, ki jih čakajo višje plače.

Ljubljana.
Varna pot, prvi šolski dan, šola.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Število prvošolcev bo manjše kot v tem šolskem letu, ko je prvi razred obiskovalo 21.874 otrok. S tem se že tretje leto nadaljuje padanje števila prvošolcev.

Število matičnih osnovnih šol (OŠ) se v novem šolskem letu ne bo spremenilo, tako da jih bo še vedno delovalo 455, poleg njih pa še 317 njihovih podružnic, kar je ena manj kot v preteklem šolskem letu. Začasno bo namreč prenehala delovati podružnična šola Lehen na Pohorju, ki deluje v sklopu OŠ Brezno - Podvelka. Letos je imela omenjena šola le štiri učence. Bo pa še naprej delovala podružnična osnovna šola Osilnica, ki jo bo obiskovalo pet učencev.

Nekoliko lažje bodo v novo šolsko leto vstopili predvsem v OŠ 8 talcev Logatec, kjer jim je z dodatnima učilnicama, ki so ju začasno uredili v malih vadbenih prostorih v športni dvorani, uspelo rešiti najnujnejšo prostorsko stisko. Tako pouk ne bo več potekal v šolski knjižnici, pouk slovenščine za tujce in ure dodatne strokovne pomoči pa ne več na hodniku. Bodo pa na hodniku še vedno imeli govorilne ure. Tudi zato ravnateljica šole Karmen Cunder opozarja, da gre le za začasno rešitev in da je treba iskati dolgoročne rešitve. Ena od teh je po besedah župana Občine Logatec Berta Menarda gradnja novega prizidka k šoli, za katerega upajo, da jim bo gradbeno dovoljenje uspelo dobiti do konca leta. Razmišljajo tudi o zmanjšanju šolskega okoliša OŠ 8 talcev.

Učence čakajo dodatni izbirni predmeti

Novosti v novem šolskem letu čakajo tako učence kot dijake, pa tudi učitelje. V osnovnih šolah bodo začeli uporabljati prenovljena učna načrta za slovenščino in izbirni predmet čebelarstvo, kar bo dodatna obremenitev predvsem za učitelje, ki bodo morali prilagoditi priprave na pouk. Med izbirnimi predmeti pa bodo imeli učenci na voljo dva nova, in sicer filmsko vzgojo in slovenski znakovni jezik.

Glede na pred poletjem spremenjen pravilnik, bodo v osnovnih šolah učna gradiva po novem brezplačna tudi za učence 2. razredov osnovne šole, kar je dobra novica predvsem za družinske proračune. Dobra novica za učence in učitelje pa je, da jim ne bo več treba nadomeščati odpadlega pouka.

Za dijake novi programi in razširjeno vajeništvo

Pestrejša ponudba se obeta za dijake, saj bodo nekatere srednje šole začele izvajati nove izobraževalne programe: na Šolskem centru Novo mesto, Srednji strojni šoli, bodo začeli izvajati program tehnik mehatronike, na III. gimnaziji Maribor program gimnazija - športni oddelek, na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota program pomočnik v tehnoloških procesih, na Šolskem centru Nova Gorica, Biotehniški šoli, program gospodar na podeželju, na Šolskem centru Celje, Srednji šoli za gradbeništvo in varovanje okolja, program izvajalec suhomontažne gradnje, na Srednji elektro - računalniški šoli Maribor pa bodo z naslednjim šolskim letom spet začeli izvajati program elektrotehnik.

Nekaj sprememb bo za polnoletne dijake, ki si izostanka od pouka ne bodo mogli več opravičiti sami, njihovi starši pa za vpogled v ocene in vzgojne ukrepe tudi ne bodo več potrebovali njihovega soglasja. Na vse dijake pa se nanašajo spremembe glede vzgojnih ukrepov. Po novem bo lahko učitelj dijaku prepovedal prisotnost pri uri pouka, če bo ta z neprimernim obnašanjem bistveno oviral njegovo izvajanje. Gimnazija bo lahko dijaka izključila, ko mu bo izrečen peti ukor, srednja poklicna in strokovna šola pa, ko mu bo izrečen četrti ukor.

Vajeništvo bo v novem šolskem letu izvajala širša mreža šol, povečujejo tudi število izobraževalnih programov, ki bodo izvajani v vajeniški obliki. V lanskem šolskem letu so bili to programi mizar, kamnosek, oblikovalec kovin - orodjar, gastronomske in hotelirske storitve, steklar, slikopleskar - črkoslikar, papirničar in strojni mehanik, v novem šolskem letu pa se jim pridružujejo programi zidar, elektrikar, mehatronik operater in klepar - krovec.

Po zvišanju plač januarja letos si lahko v novem šolskem letu učitelji enako kot večina ostalih javnih uslužbencev obetajo še eno zvišanje plač. 1. novembra se jim bodo te zvišale za en plačni razred. Že septembra bodo za en razred višje plače dobili razredniki. Kot so za STA povedali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, morajo šole z učitelji razredniki v ta namen skleniti nove pogodbe o zaposlitvi.

Ministrstvo delodajalce poziva k odobritvi izrednega dopusta staršem prvošolcev

Na ministrstvu za izobraževanje so pred začetkom starše prvošolčkov pozvali, naj svoje otroke na prvi dan pospremijo v šolo in nato z njimi preživijo dan, saj je prvič prestopiti šolski prag prav "poseben dogodek". Ob tem navajajo tudi sodbo vrhovnega sodišča iz oktobra lani, v kateri je zavzelo stališče, da je spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan neodložljiv opravek ter da zato staršu ta dan pripada pravica do plačane odsotnosti. Omenjena odločitev sodišča je bila sicer sprejeta v zvezi z določbo kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije, vendar vrhovno sodišče v njej izpostavlja, "da podobno določbo vsebujejo tudi nekatere druge kolektivne pogodbe, med drugim kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti, ki v tem delu velja za vse javne uslužbence". Na ministrstvu pravijo, da bodo zaposlenim, ki bodo na prvi šolski dan svojega prvošolca pospremili v šolo, priznali izredni dopust, k temu pa pozivajo tudi vse ostale delodajalce.

V novem šolskem letu učence in dijake prvi pouka prosti dnevi čakajo konec oktobra in v začetku novembra, ko so na šolskem koledarju predvidene jesenske počitnice. Med božičnimi in novoletnimi prazniki bodo prosti kar od 25. decembra do 5. januarja, pri čemer jim petka, 3. januarja, ne bo treba nadomeščati. Zimske počitnice za učence in dijake z zahoda države bodo od 17. do 21. februarja, za tiste z vzhoda države pa teden dni pozneje. Znova bodo prosti v tednu pred 1. majem.

ako/apo
© STA, 2019