Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Astronavti Apolla 11 poslušali tudi Fly Me to the Moon

Washington, 16. julija - Ameriški astronavti misije Apollo 11, v okviru katere je Neil Armstrong kot prvi človek stopil na Luno, so si ustvarili tudi seznam pesmi za poslušanje med misijo. Na seznamu sta bili pesem Fly Me to the Moon v izvedbi Franka Sinatre in People Barbre Streisand.

Sinatrovo izvedbo pesmi Fly Me to the Moon iz leta 1964 so poslušali že astronavti, ki so proti Luni poleteli maja 1969 v okviru misije Apollo 10. Vendar pa je ta pesem postala večna s tem, ko jo je Buzz Aldrin predvajal, ko je nekaj minut za Neilom Armstrongom stopil na Luno, poročanje ameriške revije Vanity Fair povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Aldrin si je za svoj seznam izbral predvsem umirjene pesmi, med katerimi je bila tudi Galveston v izvedbi Glena Campbella, ki so jo Američani pogosto dojemali kot domoljubno pesem. Govori namreč o vojaku, ki pogreša svoje dekle.

Po izboru drugega človeka, ki je stopil na Luno, so med pesmi uvrstili tudi skladbo People Barbre Streisand, je za Vanity Fair povedal Mickey Kapp, ki je prijateljeval z astronavti in zanje pripravil kasete za poslušanje med misijo.

Ob povratku na Zemljo so si astronavti predvajali pesem Mother Country Johna Stewarta. Ta je sicer veljal kar za neuradnega skladatelja ameriške vesoljske agencije Nasa. Leta 1969 je izdal tudi pesem z naslovom Armstrong, s katero se je poklonil zgodovinskemu sprehodu po Luni, ob 25. obletnici misije pa je izdal še album z enakim naslovom.

Armstrong si je med drugim zaželel, da bi med potovanjem poslušal glasbo z albuma Music Out of the Moon, ki so ga posneli Samuel J. Hoffman, Harry Ravel in Les Baxter. Pesmi s tega albuma so zmes jazza iz 40. let minulega stoletja in orkestralne filmske glasbe.

Tretji član posadke Apolla 11 Michael Collins pa si je med drugim za spremljavo na misiji izbral pesem Everybody's Gone to the Moon britanskega kantavtorja Jonathana Kinga.

Na današnji dan pred 50 leti so ameriški astronavti v sklopu misije Apollo 11 na raketi Saturn 5 poleteli proti Luni, kjer so nekaj dni zatem tudi pristali. Armstrong in Aldrin sta 21. julija po srednjeevropskem času kot prva človeka stopila na površje Meseca in se s tem vpisala v zgodovino.

blm/mce
© STA, 2019