V newyorškem Metropolitanskem muzeju razstava o upodabljanju Lune skozi stoletja

New York, 4. julija - V newyorškem Metropolitanskem muzeju je na ogled razstava Apollo's Muse: The Moon in the Age of Photography, s katero se v muzeju pridružujejo obeleževanju 50-letnice pristanka vesoljskega plovila Apollo 11 na Luni. Razstavljene so tudi do 400 let stare upodobitve Lune, postavitev pa se še posebej osredotoča na fotografije tega Zemljinega satelita.

ZDA, New York.
Metropolitanski muzej v New Yorku.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstavo so v Metropolitanskem muzeju (The Met) odprli v sredo, približno dva tedna pred tem, ko bo minilo 50 let, odkar je 21. julija 1969 človek napravil prve korake po Luninem površju. Po Luni se je prvi sprehodil ameriški astronavt Neil Armstrong in tedaj podal tudi znamenito zgodovinsko izjavo: "To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo."

Obiskovalci razstave lahko občudujejo zgodovinske upodobitve Lune, tudi iz leta 1610, ko je Galilej opisal veliko, svetleče nebesno telo v svojih astronomskih spisih. "Luna je bila vselej objekt zanimanja znanstvenikov in umetnikov, bila je opazovana in je hkrati zbujala domišljijo," je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP povedala kuratorica postavitve Mia Fineman.

Razstava se posebej osredotoča na fotografije Lune, saj sta bili fotografija in astronomija po besedah direktorja Metropolitanskega muzeja Maxa Holleina povezani vse od začetka razvoja tega medija. Prve podobe so nastale že tedaj, ko je bila fotografija še v povojih. Američan John William Draper je denimo že leta 1840 ustvaril dagerotip z Luno.

Z leti nato posnetki Lune postajajo čedalje natančnejši, a ne izgubljajo na mističnosti, navaja AFP. Velik preobrat v fotografiranju Lune predstavlja Photographic Atlas of the Moon, ki sta ga na prehodu v 20. stoletje izdelala Maurice Loewy in Pierre Henri Puiseux. Dvojica je med letoma 1894 in 1908 iz pariškega observatorija, kjer so hranili najzmogljivejši teleskop tistega časa, natančno preučila in posnela podobo Lune. Njuno delo je sedaj prvič na ogled javnosti v Metu.

Mia Fineman je dodala, da brez fotografije človeku nikoli ne bi uspelo pristati na Luni. "Astronomi so morali razumeti njeno geografijo, da so našli pravo mesto za pristanek," je dodala. Je pa Luna seveda navdihovala tudi likovnike, pisatelje, pesnike in filmarje, kot je razmišljala kustosinja morda tudi zato, ker gre za nebesno telo, ki ga z Zemlje jasno vidimo s prostim očesom.

Razstava bo na ogled do 22. septembra.

mce/tv
© STA, 2019