EU poenostavlja pravila za evropsko državljansko pobudo

Strasbourg, 13. marca - Evropski poslanci so v torek sprejeli pravila za poenostavitev evropske državljanske pobude. Namen posodobljenega mehanizma je čim večjemu številu državljanov omogočiti sprožitev in podporo novih pobud in okrepiti participativno demokracijo. Pravila morajo potrditi še države članice, veljati pa bodo začela 1. januarja 2020.

Nemčija, Berlin.
Zastava Evropske Unije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Trenutno predlagatelji iniciativo predložijo Evropski komisiji, ki odloči o možnosti prijave. Odobritev je odvisna od tega, ali pobuda obravnava področje, na katerem lahko komisija predlaga zakonodajo. V skladu z novimi pravili pa bo možna delna prijava pobude, in sicer dokler ključni del pobude ni očitno izven pristojnosti komisije, piše na spletni strani Evropskega parlamenta.

Potem ko bo pobuda uspešno prijavljena, bo parlament lahko pripravil javno predstavitev pobude, organizatorji pa začeli zbirati podpise. Zbrati jih je treba milijon iz četrtine držav članic EU, nakar Evropska komisija odloči, ali bo sprejela kakšne ukrepe.

Poleg tega bodo vzpostavili nova uporabnikom in invalidom prijazna spletna orodja, med drugim za prijavo pobude in zbiranje podpisov.

Poslanci so države članice ob tem pozvali k znižanju starosti za sodelovanje v pobudi z 18 na 16 let. Trenutno namreč lahko sodelujejo zgolj ljudje z volilno pravico na evropskih volitvah, ki jo v večini držav pridobijo pri 18 letih.

Evropska državljanska pobuda je bila na podlagi lizbonske pogodbe uvedena leta 2012, od tedaj je pri tem sodelovalo okoli devet milijonov ljudi iz vseh 28 članic. Doslej so bile uspešno prijavljene štiri pobude, komisija pa je na podlagi treh sprejela določene ukrepe, med drugim pri tisti o ukinitvi premikanja ure dvakrat letno.

blm/jk
© STA, 2019