Ženske so po mnenju Karla Erjavca nepogrešljive v obrambnem sistemu

Ljubljana, 7. marca - Pred mednarodnim dnevom žensk, 8. marcem, je danes na ministrstvu za obrambo potekal posvet z naslovom Enakost žensk in moških: Kako daleč smo? Zbrane je nagovoril minister za obrambo Karl Erjavec, ki je izpostavil, da so ženske nepogrešljive v obrambnem sistemu in pri varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, so zapisali na ministrstvu.

Ljubljana.
Minister za obrambo Karl Erjavec.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V nagovoru je Erjavec orisal zgodovino boja žensk za pravice po svetu in na Slovenskem ter predstavil tudi zastopanost žensk v obrambnem sistemu. V Slovenski vojski (SV) je 16,5 odstotka žensk, ki so odlične vojakinje, podčastnice, častnice in poveljnice, na čelu Generalštaba SV je generalmajorka.

Ženske so nepogrešljive tudi na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, tako kot pripadnice sil za zaščito, reševanje in pomoč kot tudi na odgovornih mestih v Upravi RS za zaščito in reševanje, je dejal in poudaril, da je mednarodni dan žensk namenjen počastitvi socialnih, ekonomskih, kulturnih in političnih dosežkov žensk.

"Da lahko ženske danes uživate pravice, ki se zdijo samoumevne in bi vam morale biti priznane že od nekdaj, gre za volilno pravico, pravico do zaposlovanja in izobraževanja pod formalno enakimi pogoji kot moškim, je zasluga mnogih pogumnih žensk, ki so skozi zgodovino te in mnoge druge pravice tudi izborile," je dejal.

Prepričan je, da je pravi pomen tega praznika, da "vsi skupaj temeljito razmislimo in preverimo, kje smo kot družba in kot država, kar zadeva enakost žensk in moških", je zapisano na spletni strani ministrstva za obrambo.

Minister je tudi izpostavil, da sta položaj žensk in moških ter stopnja varovanja dostojanstva najbolj ranljivih skupin pokazatelj, kakšni smo kot družba, ter kakšna je naša stopnja razvitosti in demokracije. Poudaril je pomen delovnega okolja, v katerem vladata spoštovanje sočloveka in njegovega dostojanstva ter enakost med spoloma.

Sledilo je predavanje Sonje Robnik z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Robnikova, ki se z različnimi področji enakosti spolov strokovno ter znanstveno ukvarja že skoraj dve desetletji, je poglobljeno predstavila obravnavano tematiko.

Udeleženci in udeleženke posveta so prejeli zadnjo številko časopisa Najboljše novice iz sveta, katerega osrednja tema je enakost spolov oziroma vprašanje neenakih možnosti za ženske in moške tako na nacionalni kot globalni ravni.

vi/pa
© STA, 2019