Začenja se sanacija viadukta Peračica, dela tudi na primorski in pomurski avtocesti

Ljubljana, 5. junija - Danes bodo stekla dela za sanacijo viadukta Peračica, ki jo organizira DUTB, zaradi česar bodo med Podtaborom in Brezjem proti Avstriji občasne zapore voznega ali prehitevalnega pasu. Dela se nadaljujejo še na primorski avtocesti, kjer bodo na območju cestninske postaje Log preuredili zaporo, in pomurski avtocesti, med Dragučovo in Lenartom.

Zaradi odprave napak v garancijski dobi na viaduktu Peračica bo tako na odseku med Podtaborom in Brezjem do konca meseca zaprt odstavni pas skozi predor Ljubno in prek viadukta, občasno pa bodo potrebne tudi zapore voznega ali prehitevalnega pasu.

Javno naročilo za sanacijo viadukta je februarja objavila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Kot so takrat povedali v t. i. slabi banki, so se za to odločili, ker je to ceneje, kot da Dars unovči bančno garancijo, ki jo je izdala k DUTB pripojena Factor banka. Gre za sanacijska dela pri konstrukciji viadukta, dilatacijah in na vozišču viadukta, izvajalec pa bo Gorenjska gradbena družba.

Dars nadaljuje tudi z rušitvami cestninskih postaj. Dela med drugim tečejo na območju cestninske postaje Log, kjer bodo danes preuredili obstoječe zapore. Promet bo na enem najbolj obremenjenih delov slovenskega avtocestnega križa tako danes od 9. ure dalje na odseku Brezovica - Vrhnika potekal samo po enem voznem pasu, popoldan pa enako v smeri Vrhnika - Brezovica.

Še letos namerava Dars odstraniti in preurediti območja približno polovice cestninskih postaj, preostalih 18 pa bo predvidoma odstranil prihodnje leto. Vse cestninske postaje bodo tako odstranjene v roku dveh let. Po izvedbi vseh rušitvenih in obnovitvenih del bodo lahko na območjih čelnih cestninskih postaj vzpostavili normalen profil avtoceste in tako dvignili dovoljeno hitrost vožnje na 130 kilometrov na uro.

Na odseku pomurske avtoceste med Dragučovo in Lenartom, kjer dela zaradi odprave napak ob zaključku garancijske dobe potekajo že od 22. maja, pa bodo od danes do sredine meseca na viaduktu Dragučova promet na razdalji nekaj manj kot en kilometer v obeh smereh urejen zgolj po enem pasu.

jes/zc/bdo/uk
© STA, 2018