Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 11. julija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - Voditelji članic Nata so se v sredo na vrhu v ZDA zavezali, da bodo prihodnje leto Kijevu namenili za najmanj 40 milijard evrov vojaške pomoči, usklajevanje katere prevzema Nato. Ukrajini so zagotovili še, da je njena pot v zavezništvo nepovratna. Zavezali so se tudi, da bodo povečali sodelovanje pri vlaganju v obrambno industrijo. Prav tako nameravajo povečati število obsežnih večnacionalnih naročil vojaške opreme.

WASHINGTON/BRUSELJ - Kitajska je postala ključna pri omogočanju ruske agresije na Ukrajino, so na vrhu Nata v skupni izjavi v sredo zapisali voditelji držav članic zavezništva. Peking so pozvali, naj preneha z vso materialno in politično podporo Rusiji ter ga posvarili pred posledicami za njegov ugled in interese. Peking je v današnjem odzivu severnoatlantsko vojaško zavezništvo pozval, naj preneha napihovati t. i. kitajsko grožnjo. Kitajska je poudarila, da ni ustvarila ukrajinske krize in da ne dobavlja orožje stranem v konfliktih. Navadna trgovina, ki poteka z Rusijo, pa ne bi smela biti tarča zunanjih motenj ali prisile, so prepričani v Pekingu.

PARIZ - Francoski predsednik Emmanuel Macron je v sredo parlament pozval k oblikovanju široke koalicije, potem ko na nedavnih predčasnih volitvah nobena od strank ni osvojila absolutne večine. Ob tem je napovedal, da bo novega premierja imenoval šele po oblikovanju koalicije, do takrat pa bo na položaju ostala sedanja vlada.

WASHINGTON - Španski premier Pedro Sanchez je v sredo na vrhu Nata opozoril na dvojna merila Zahoda glede vojn v Ukrajini in Palestini. "Če našim ljudem govorimo, da podpiramo Ukrajino, ker zagovarjamo mednarodno pravo, je to isto kot to, kar moramo storiti za Gazo," je dejal na vrhu, ki je v veliki meri posvečen ravno nadaljnji podpori Kijevu. Premier, čigar država se je nedavno pridružila večini svetovnih držav, ki priznavajo neodvisno Palestino, je pozval k sklicu mednarodne mirovne konference za Palestino.

BRUSELJ - Madžarski premier Viktor Orban se je znašel pod plazom kritik in očitkov, da je s svojim obiskom v Moskvi po prevzemu predsedovanja Madžarske Svetu EU v začetku meseca kršil pogodbo EU. To je v sredo potrdila tudi pravna služba Evropske komisije, poroča britanski časnik Financial Times. Šlo naj bi za kršitev 24. člena pogodbe, ki med drugim zahteva, da vsaka članica "v duhu lojalnosti in vzajemne solidarnosti [...] podpira skupno zunanjo in varnostno politiko EU". Budimpešta vztraja, da ni šlo za obisk v imenu EU.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo v Beli hiši sprejel novega britanskega premierja Keira Starmerja, s katerim sta potrdila zavezo za utrjevanje globalnega sodelovanja med državama, je sporočila Bela hiša. Starmer je ob tem poudaril pomen "posebnega odnosa" med njunima državama, ki da je zdaj močnejši kot kadarkoli prej.

WASHINGTON - Ameriški senator iz Vermonta Peter Welch je postal prvi demokratski senator, ki je javno pozval predsednika ZDA Joeja Bidna, naj se umakne iz predsedniške tekme. Welch je v kolumni za časnik Washington Post v sredo zapisal, da Biden ni najboljši kandidat, ki bi lahko premagal bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa na novembrskih volitvah.

MOSKVA - Rusija se po navedbah iz zunanjega ministrstva ne namerava udeležiti morebitnega drugega mirovnega vrha o Ukrajini. Kritični so namreč do tega, da bi se tudi na drugem vrhu predvidoma razpravljalo le o načrtih za mir ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ne pa tudi o drugih pobudah. Prvi mirovni vrh je junija letos organizirala Švica na prošnjo Kijeva.

SREBRENICA - Po svetu prvič obeležujemo mednarodni dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici, v katerem so sile bosanskih Srbov samo v nekaj dneh po zavzetju te bošnjaške enklave 11. julija 1995 ubile več kot 8300 Bošnjakov. Kot vsako leto se žrtev spominjajo v spominskem centru v Potočarih, kjer bodo pokopali 14 žrtev genocida.

ZAGREB - Na Hrvaškem se spopadajo s hudo vročino. V rdečem je vsa država, temperature pa so se ponekod že zjutraj povzpele do 28 stopinj Celzija. Pristojne službe so pozvale prebivalce, naj med 10. in 17. uro ne zahajajo na prosto in naj pijejo dovolj tekočine, starše pa, naj otrok ne puščajo samih v vozilih. Z izjemno visokimi temperaturami se spopadajo tudi v drugih državah v regiji, kjer te dosegajo celo do 40 stopinj.

DUNAJ - Judovska skupnost v Evropi se sooča z naraščanjem antisemitizma, napredek v boju proti temu pojavu pa spodkopava bližnjevzhodni konflikt, v poročilu ugotavlja agencija EU za temeljne pravice (FRA). Najpogostejši očitek, s katerim se Judi srečujejo, je, da imajo nadzor nad financami, mediji, politiko in gospodarstvom. Poročilo se opira na podatke, zbrane med januarjem in junijem lani, vsebuje pa tudi informacije, ki so jih avtorji s posvetovanji z 12 judovskimi organizacijami zbrali letos. Po izbruhu vojne v Gazi so nekatere od teh organizacij poročale o 400-odstotnem porastu antisemitskih incidentov in napadov, medtem ko se je z antisemitizmom že pred tem soočilo 96 odstotkov evropskih Judov.

SANTA FE - V uvodnih izjavah na sojenju igralcu Alecu Baldwinu na sodišču v Novi Mehiki je tožilstvo filmski zvezdi očitalo kršenje osnovnih pravil rokovanja z orožjem, zaradi česar je po njihovem kriv uboja iz malomarnosti snemalke med snemanjem filma Rust (Rja). Obramba je na drugi strani trdila, da Baldwin ni storil nič narobe. 21. oktobra 2021 je Baldwin na snemanju vesterna v vlogi glavnega igralca streljal z revolverjem, v katerem je bilo namesto neškodljivih slepih nabojev pravo strelivo. Naboj je zadel 42-letno snemalko Halyno Hutchins ter režiserja Joela Souzo, ki je stal za njo. Snemalka je kmalu zatem umrla.

LUXEMBOURG - Sodišče EU je opredelilo pogoje za odstrel volkov, za katere sicer skladno z direktivo o habitatih velja strogo varstvo. Med drugim mora biti stanje ohranjenosti populacije volkov ugodno, volku, predvidenemu za odstrel, pa morajo pristojni pripisati resno škodo, je zapisalo Sodišče EU, na katerega se je obrnilo deželno upravno sodišče na Tirolskem.

LINZ - V Avstriji so ta teden pred poročno dvorano nove mestne hiše aretirali 31-letnega ženina zaradi suma prekupčevanja drog. Avstrijska policija je ob tem zasegla tudi "nenavadno poročno darilo" v obliki kapsul z morfijem. Dogodek v mestni hiši pa je vodil še v eno pridržanje, kot poročna priča se je namreč pojavil 49-letnik, ki so ga že tedne iskali na podlagi sodnega naloga za privedbo.

OLBIA - Na Sardiniji so ta teden ovadili italijanski in nemški par, ker sta imela pri seboj školjke in kamenčke s plaže Budoni. Navidezno brezplačni spominki s plaže so na Sardiniji velika težava, zaradi česar so za krajo školjk in kamnov uvedli visoke globe. Večina turistov je redno presenečena nad kaznimi.

akt/akt
© STA, 2024