Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 6. julija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

TEHERAN - Za novega predsednika Irana je bil v petkovem drugem krogu volitev izvoljen reformistični poslanec Masud Pezeškian, ki je premagal skrajno konservativnega Saida Džalilija. Kot so sporočile volilne oblasti, je Pezeškian prejel dobrih 53 odstotkov glasov, njegov tekmec pa nekaj več kot 44. V prvem odzivi se je zavzel za sodelovanje in partnerstvo z vsemi Iranci.

MADISON - Ameriški predsednik Joe Biden je v pogovoru za televizijo ABC v petek zavrnil možnost odstopa od predsedniške kampanje in po priznanju, da je na televizijskem soočenju z Donaldom Trumpom slabo nastopil, zatrdil, da je še vedno najbolj usposobljen kandidat za zmago proti republikancu. Enako je zatrdil na velikem predvolilnem zborovanju v Wisconsinu.

HAAG - Nizozemska Stranka za svobodo (PVV) Geerta Wildersa, ki je ne evropskih volitvah osvojila šest poslanskih sedežev, je v petek naznanila, da se v Evropskem parlamentu pridružuje novemu evropskemu zavezništvu madžarskega premierja Viktorja Orbana Domoljubi za Evropo.

LONDON - Novi britanski premier Keir Starmer je v petek v pogovoru s predsednikom ZDA Joejem Bidnom zagotovil neomajno podporo Ukrajini, voditelja sta se zavezala tudi nadaljnji krepitvi dobrih odnosov med državama. Po prevzemu položaju je novi predsednik britanske vlade govoril še z več drugimi voditelji, med drugim s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

BRATISLAVA - Slovaški premier Robert Fico je v petek zvečer prvič po napadu sredi maja nastopil v javnosti in v nagovoru hvalil madžarskega premierja Viktorja Orbana. Če bi mu zdravje dopuščalo, bi se mu pridružil na njegovem petkovem obisku v Moskvi, je zatrdil.

GAZA/TEL AVIV - Izrael je v petek za naslednji teden napovedal nadaljevanje pogajanj s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas o prekinitvi ognja v Gazi. Pogovori bodo potekali ob posredovanju Katarja v Dohi, kjer se je v petek z mediatorji sestal vodja izraelske obveščevalne agencije Mosad David Barnea.

KIJEV/MOSKVA - Zaradi ruskih zračnih napadov na ukrajinsko regijo Sumi je tam prekinjena oskrba z vodo in elektriko. Po navedbah ukrajinskih zračnih sil je Rusija ponoči napadla 12 ukrajinskih regij, prestregli naj bi 24 od 32 ruskih izstrelkov. Ukrajina je medtem vnovič napadla rusko regijo Krasnodar.

spo/spo
© STA, 2024