Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 5. julija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

MOSKVA - Madžarski premier Viktor Orban je prispel na obisk v rusko prestolnico, kjer se bo sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je potrdil Orbanov predstavnik za stike z mediji Bertalan Havasi. V ospredju obiska, ki sledi njegovemu obisku Kijev, bo iskanje rešitev za končanje vojne v Ukrajini.

LONDON - Britanski laburisti so tudi po začasnih uradnih izidih na volitvah prepričljivo zmagali in bodo v 650-članskem parlamentu zasedli vsaj 411 sedežev. Konservativci se s 119 poslanci po 14 letih poslavljajo z oblasti. Večji delež glasov kot običajno so tokrat volivci namenili preostalim strankam. Liberalni demokrati naj bi zasedli 71 sedežev, štirih sedežev se veselijo tudi v populistični stranki Reform UK. Podobno so štiri poslance osvojili Zeleni, ki so imeli doslej enega. Dosedanji premier Rishi Sunak je že priznal poraz. Bodoči premier Keir Starmer pa je pred tem ocenil, da je Velika Britanija na spremembo.

BRUSELJ - Evropska unija je že čestitala vodji britanskih laburistov Keiru Starmerju za zmago na volitvah. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je sporočil, da se veseli sodelovanja z novo vlado. Čestitke bodočemu premierju namenjajo tudi drugi svetovni voditelji, med njimi francoski predsednik Emmanuel Macron, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in kanadski premier Justin Trudeau.

BERLIN - Nemška vladna koalicija je po več tednih napornih pogajanj dosegla dogovor o proračunu za prihodnje leto, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili neimenovani vladni viri. Podrobnosti dogovora za zdaj še niso znane, bo pa v prihodnjem letu ostala v uveljavi t. i. dolžniška zavora, ki omejuje zadolževanje vlade.

RAMALA - Izraelske oblasti so odobrile širitev nezakonitih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu, je v četrtek opozorila izraelska nevladna organizacija Mir zdaj in pojasnila, da to vključuje gradnjo 5295 stanovanjskih enot. Dodala je še, da je Izrael hkrati legaliziral tri naselbine.

RAMALA - Izraelska vojska je znova izvedla racije v Dženinu na zasedenem Zahodnem bregu, v katerih je bilo ubitih pet ljudi, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Ramali. Skupno je bilo tako v tem tednu v izraelskih racijah na Zahodnem bregu ubitih že najmanj 12 Palestincev.

TEHERAN - V Iranu poteka drugi krog predsedniških volitev, ki ga je na volišču v Teheranu tradicionalno odprl vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej in pri tem pozval Irance, naj oddajo glas, potem ko se prvega kroga ni udeležila več kot polovica volilnih upravičencev. V drugi krog sta se uvrstila reformistični poslanec Masud Pezeškian in skrajno konservativni nekdanji jedrski pogajalec Said Džalili.

MOSKVA/KIJEV - Ruska zračna obramba je nad regijama Krasnodar in Rostov ter nad ukrajinsko regijo Zaporožje, ki si jo je Moskva nezakonito priključila leta 2022, sestrelila 50 ukrajinskih dronov, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Napad na Krasnodar je po navedbah lokalnih oblasti terjal eno smrtno žrtev, še pet jih je bilo ranjenih. O napadih medtem poročajo tudi iz Ukrajine. Po navedbah ukrajinske vojske je zračna obramba ponoči nad regijami Kijev, Mikolajiv, Odesa, Herson, Čerkasi, Dnipropetrovsk in Černigiv sestrelila 32 ruskih dronov. Rusija je tudi obstreljevala regijo Herson. Ranjene so bile tri osebe.

RIM - V Italiji že nekaj dni opažajo povečano dejavnost vulkanov, predvsem Etne na Siciliji in ognjenika na otoku Stromboli. Zaradi pepela, ki ga je bruhala Etna, so davi zaprli letališče v Catanii. Na Stromboliju pa je civilna zaščita razglasila rdeče opozorilo, potem ko je prišlo do močnega izbruha in izliva lave.

NOUAKCHOTT - Pred obalo Mavretanije je v ponedeljek življenje izgubilo 89 migrantov, potem ko se je njihov čoln prevrnil v bližini mesta Ndiago blizu meje s Senegalom. Obalna straža je z ladje uspela rešiti devet ljudi, med njimi petletno deklico. Pogrešajo še 72 ljudi. Domnevajo, da so bili na poti proti Kanarskim otokom.

BUDIMPEŠTA - Po mnenju madžarskega predsedstva Sveta EU, ki je delo začelo v ponedeljek, je treba pri določanju prednostnih nalog za prihodnje petletno obdobje upoštevati tudi rezultate nedavnih evropskih volitev. Na njih so volivci po mnenju Budimpešte izrazili potrebo po spremembah na področju varnosti, migracij in konkurenčnosti. Kot je v četrtkovem pogovoru s skupino bruseljskih dopisnikov v Budimpešti povedal tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs, je sporočilo volivcev, da "obstoječa koalicija Evropske ljudske stranke, socialistov, liberalcev in Zelenih ne sme več voditi EU".

CIUDAD DE MEXICO - Mehika se pripravlja na orkan Beryl, ki bo dosegel vzhodno obalo polotoka Jukatan. Orkan, ki je v preteklih dneh pustošil po karibskih otokih in Venezueli, se je okrepil na orkan tretje kategorije z vetrovi do 185 kilometrov na uro. Lokalne mehiške oblasti so postavile zavetišča za domačine in turiste, ljudem pa delijo hrano in vodo.

WASHINGTON - Po neuspešnem televizijskem soočenju in ugibanjih o morebitnem odstopu od kandidature je ameriški predsednik Joe Biden v četrtek na prazničnem dogodku v Beli hiši samozavestno zagotovil, da ne odhaja nikamor. Bivši predsednik Trump je Bidna medtem povabil na novo soočenje, na katerem bi čisto sama razpravljala o prihodnosti države.

BAR - Neurje, ki je v začetku tedna prizadelo regijo, je v črnogorskem pristanišču Bar po prvih ocenah povzročilo za 35 milijonov evrov škode, je v četrtek sporočila tamkajšnja vlada. Luki Bar so obljubili pomoč države pri sanaciji uničene pristaniške infrastrukture.

MÜNCHEN - Okoli 11 odstotkov nemških podjetij zaposlenim omogoča štiridnevni delovni teden, kaže raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo. Oblike so različne. Po besedah raziskovalke Darie Schaller se 51 odstotkov zaposlenih s štiridnevnim delovnikom odreče delu plače, 39 odstotkov pa celoten delovnik opravi v štirih dneh.

ZAGREB - Cene stanovanjskih nepremičnin na Hrvaškem so v prvem letošnjem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani poskočile za 9,1 odstotka, je objavil hrvaški državni statistični urad. Na četrtletni ravni so se v povprečju zvišale za 1,7 odstotka. Rabljene stanovanjske nepremičnine so se v medletni primerjavi podražile bolj kot nove.

set/spo/rpe/sg/ut/zc/tib/sk/blm/set
© STA, 2024