Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 4. julija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

NEW YORK - Ameriški predsednik Joe Biden naj bi po poraznem nastopu na nedavnem televizijskem soočenju z republikanskim protikandidatom Donaldom Trumpom in med naraščanjem zaskrbljenosti v vrstah demokratske stranke začel razmišljati o možnosti odstopa od predsedniške kampanje. Bela hiša je to zanikala in zagotovila, da Biden nadaljuje kampanjo. Podporo mu je izreklo tudi več demokratskih guvernerjev ameriških zveznih držav.

LONDON - V Veliki Britaniji so se ob 8. uri po srednjeevropskem času odprla volišča, na katerih volivci izbirajo 650 članov parlamenta. Zaprla se bodo ob 23. uri, ko bodo znani tudi izidi vzporednih volitev. Glede na napovedi naj bi po 14 letih konservativne vlade oblast prevzeli laburisti pod vodstvom Keira Starmerja. Medtem ko se laburistom obeta rekordna zmaga, pa se torijcem trenutnega premierja Rishija Sunaka napoveduje najslabši izid doslej.

ASTANA - Kitajski voditelj Xi Jinping je članice Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO) na vrhu v Kazahstanu pozval, da se morajo upreti zunanjemu vmešavanju, poskrbeti za prihodnost svojih držav in za mir v regiji. Ruski predsednik Vladimir Putin je ponovil, da je SCO ključna za multipolarno ureditev sveta. To bo po njegovih besedah zapisano tudi v skupni deklaraciji. Organizaciji se je ob tem uradno pridružila Belorusija in tako postala deseta članica SCO.

DONECK/ZAPOROŽJE - Ukrajinska vojska je potrdila trditev ruskih oblasti, da se je zaradi vdora ruskih sil umaknila iz enega od okrožij v mestu Časiv Jar v regiji Doneck. Prevzem nadzora nad celotnim mestom bi lahko pospešil napredovanje ruskih sil v regiji. Ob tem sta bili v ruskem napadu v regiji Zaporožje na jugu Ukrajine ubiti dve osebi, še ena pa ranjena. Ukrajinska zračna obramba pa je sporočila, da je ponoči nad vso državo sestrelila več ruskih brezpilotnikov.

TAIPEI - Tajvanska ribiška ladja je bila v sredo udeležena v incidentu severnozahodno od otočja Penghu v Tajvanski ožini, ko se ji je približala kitajska obalna straža. Nov pomorski incident med državama sledi torkovemu pridržanju tajvanske ribiške ladje blizu otočja Kinmen, kar so tajvanske oblasti ocenile kot morebitno dejanje psihološke vojne, s katerim želi Peking ustvarjati dodaten pritisk. Poročali so tudi o vnovičnem približevanju kitajskih vojaških letal in plovil otoku.

KINGSTON - Orkan Beryl je v sredo oplazil južno obalo Jamajke z vetrovi do 215 kilometrov na uro, nato se je začel premikati proti Kajmanskim otokom. Do večera naj bi nekoliko oslabljen dosegel Mehiko, kjer so se na njegov prihod že pripravili. Pred tem je od ponedeljka na svoji uničujoči poti prek več otočij na Karibih povzročil več smrtnih žrtev ter praktično uničil dva manjša otoka Carriacou in Petite Martinique, ki pripadata Grenadi.

NEW DELHI/DAKA - Monsunsko deževje, ki je povzročilo obsežne poplave in zemeljske plazove, je v severovzhodni Indiji in sosednjem Bangladešu zahtevalo najmanj devet življenj. V obeh državah je skupno prizadetih več kot tri milijone ljudi. Ob tem so oblasti v Bangladešu opozorile, da bi lahko voda v naslednjih treh dneh še narasla. V indijski zvezni državi Asam, kjer je več kot 25.000 ljudi trenutno v začasnih zatočiščih, je obilno deževje od sredine maja terjalo 46 življenj.

CANBERRA - Avstralski direktorat za prestrezanje komunikacij (ASD) je s podjetjem Amazon podpisal pogodbo v vrednosti 1,2 milijarde evrov za vzpostavitev oblačnih storitev. Ameriško podjetje bo vzpostavilo strogo varovane računalniške storitve v oblaku za avstralske vojaške in obveščevalne agencije. Amazon bo zgradil tri podatkovna središča v Avstraliji, potem ko je pogodbo za vzpostavitev računalniškega oblaka leta 2022 podpisal tudi z ameriško vojsko.

SYDNEY - Avstralska policija je našla posmrtne ostanke, ki naj bi pripadali pogrešani 12-letni deklici. Izginila je v torek po domnevnem napadu krokodila, medtem ko je plavala v potoku Mango Creek v bližini staroselske skupnosti Nganmarriyanga v odročnem predelu avstralske zvezne države Severni teritorij.

lkr/sg/rpe/ut/set/rp/spo/lkr
© STA, 2024