Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 3. julija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZA/RAMALA - Izraelska vojska je v torek malo pred polnočjo z dronom ciljala begunsko taborišče Nur Šams na zasedenem Zahodnem bregu in pri tem ubila štiri moške. O več smrtnih žrtev izraelskih napadov znova poročajo tudi iz Gaze, kjer so bili prisiljeni evakuirati vseh 320 pacientov Evropske bolnišnice pri Han Junisu na jugu palestinske enklave. Glede na pretekle izkušnje je pričakovati, da bo na območju, za katerega je izraelska vojska predvidela evakuacijo, sledila kopenska ofenziva.

KIJEV/MOSKVA - V ruskem napadu z raketami in droni na ukrajinsko mesto Dnipro so bile ubite tri osebe, 18 pa je bilo ranjenih, je sporočil guverner regije Dnipropetrovsk Sergij Lisak. Še dve osebi sta bili ubiti v ruskih napadih na regiji Doneck in Harkov. O napadih poročajo tudi iz Rusije, kjer je zračna obramba ponoči sestrelila več ukrajinskih dronov.

NEW YORK - Nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu bodo kazen po obsodbi zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov na newyorškem sodišču izrekli šele 18. septembra. Izrek kazni je bil sprva predviden 11. julija, vendar pa Trumpovi odvetniki po odmevni odločitvi vrhovnega sodišča o imuniteti za uradna dejanja predsednika zahtevajo razveljavitev obsodbe, ker je dokazni material vseboval tudi nekaj dejanj, ki jih je Trump storil kot predsednik. Trumpova pravna strategija je zavleči razplet vseh kazenskih pregonov vsaj do novembra letos, ko upa, da bo spet zmagal na predsedniških volitvah.

NEW YORK - Orkan Beryl nadaljuje uničujoč pohod po Karibih, kjer je doslej terjal najmanj šest življenj. Izredno močna nevihta za ta čas leta trenutno kot orkan četrte stopnje s hitrostjo vetra do 240 kilometrov na uro potuje skozi odprto morje proti Jamajki. Beryl je v torek kot orkan pete stopnje z 265 kilometri na uro presegla julijski rekord, ki ga je leta 2005 s hitrostjo 257 kilometrov na uro dosegel orkan Emily.

PEKING - Kitajska se zadnje mesece sooča z ekstremnimi vremenskimi razmerami, od vročinskih valov do neurij in nalivov. V provinci Anhui na vzhodu so do torka popoldan evakuirali skoraj 250.000 ljudi, medtem ko več delov države pestijo obilne padavine, zaradi katerih naraščajo vodostaji rek. Pokrajinski vremenski urad je napovedal še več padavin in izdal opozorila za morebitne "geološke nesreče" na jugu province.

MOSKVA - Rusija načrtuje izgradnjo lastne vesoljske postaje, ki naj bi se začela leta 2027, je v torek sporočila ruska vesoljska agencija Roskozmos. Jedro postaje naj bi dokončali do leta 2030, kot enega izmed razlogov za projekt pa so izpostavili slabo stanje Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Po navedbah Roskozmosa skupaj s postajo načrtujejo tudi vzpostavitev pripadajoče infrastrukture, vključno z novim izstreliščem na skrajnem vzhodu Rusije.

BRUSELJ - Novi krog pogovorov v okviru dialoga o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino pod okriljem EU se je v torek v Bruslju končal z dogovorom o nadaljnjih korakih. Srbska stran Prištini še naprej očita, da noče vzpostaviti skupnosti srbskih občin, kosovska stran pa trdi, da je Beograd tisti, ki ne želi izpolniti vseh svojih zavez. Srečanj v okviru dialoga poleti ne bo.

WASHINGTON - Premier Haitija Garry Conille se je v torek v iskanju podpore za mednarodno misijo v domovini v Washingtonu srečal z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, danes pa se bo v New Yorku udeležil zasedanja Varnostnega sveta ZN o delu urada ZN na karibskem otoku. Obisk sledi nedavnemu začetku misije za ohranitev reda in miru na Haitiju. Diplomatski viri na ZN sicer izražajo zaskrbljenost nad financiranjem misije, ki jo vodi Kenija. ZDA so v torek potrdile podporo misiji.

NAIROBI - Na protivladnih protestih v Keniji je bilo v torek aretiranih več kot 270 ljudi, je sporočila tamkajšnja policija. Med protesti pod vodstvom mladih je namreč prišlo do obsežnega plenjenja in uničevanja premoženja. Organizatorji trdijo, da so se med demonstrante prikradli nasilneži. Protesti so se pod vodstvom mladih Kenijcev začeli konec junija in so bili sprva usmerjeni proti spornemu davčnemu zakonu, ki ga je predsednik William Ruto kasneje umaknil. Kljub temu so se demonstracije nadaljevale in prerasle v širšo kampanjo nasprotovanja Rutu, ki ga protestniki pozivajo k odstopu. Novi protesti so predvideni v četrtek in nedeljo.

SPLIT - Zaradi padca stekla pred enim od nočnih klubov je bilo ponoči poškodovanih 22 ljudi, od tega en huje, so sporočili s splitsko-dalmatinske policijske uprave. Nesreča se je po navedbah policije zgodila zaradi gneče pri vhodu v klub. Počilo naj bi izložbeno okno trgovine, veliki kosi težkega stekla pa so zasuli mlade, ki so čakali, da vstopijo v klub.

BERLIN - Več kot polovica Ukrajincev še vedno verjame v zmago v vojni proti Rusiji, medtem ko so prebivalci evropskih držav glede tega precej bolj skeptični in v večji meri kot najverjetnejši izid vojne ocenjujejo kompromis med Rusijo in Ukrajino, kaže raziskava think-tanka Evropski svet za zunanje odnose (ECFR). V okviru raziskave so Ukrajince vprašali tudi, če bi se bili pripravljeni odpovedati delu ozemlja, ki ga trenutno zaseda Rusija, v zameno za članstvo v zvezi Nato. Skoraj tri četrtine jih je menilo, da zagotovo ali verjetno tega ne bi sprejeli. Vendar pa bi 45 odstotkov vprašanih v Ukrajini raje sprejelo izgubo ozemlja ob ohranitvi suverenosti in možnosti vstopa v Nato in EU, kot pa možnost, da bi obdržali vse ozemlje, toda ob tem sprejeli demilitarizacijo in nevtralen status.

akt/akt
© STA, 2024