Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 2. julija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Madžarski premier Viktor Orban je prvič po ruski invaziji februarja 2022 nenapovedano prispel v Kijev, kjer se bo srečal s predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Najbolj pomembna tema pogovorov je možnost gradnje miru, je za madžarsko tiskovno agencijo MTI povedal Orbanov tiskovni predstavnik.

WASHINGTON - Predsednik ZDA Joe Biden je v ponedeljek v nagovoru Američanom kritiziral odločitev vrhovnega sodišča, da ima predsednik ZDA imuniteto za vsa uradna dejanja in jo označil za nevaren presedan, ki položaj predsednika spreminja v položaj kralja. V zvezi z obtožbami za poskus razveljavitve izida volitev 2020 pa je Biden dejal, da ima javnost pravico izvedeti odgovor na vprašanje, kaj se je zgodilo 6. januarja 2021, še pred letošnjimi volitvami, na katerih se za predsedniški položaj znova poteguje tudi Donald Trump.

GAZA/JERUZALEM - Izrael se bliža zadnji fazi uničenja Hamasa, je v ponedeljek v Jeruzalemu povedal izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki tako po skoraj devetih mesecih uničujoče ofenzive v Gazi še naprej verjame v zmago nad palestinsko islamistično skupino. Palestinski civilisti so bili po izraelskih evakuacijskih zapovedih v ponedeljek znova primorani bežati z določenih območij na jugu Gaze. Po vnovičnih izraelskih napadih iz Han Junisa danes prihajajo poročila o najmanj osmih mrtvih in 30 ranjenih, so sporočili iz palestinskega Rdečega polmeseca.

NEW YORK - Orkan Beryl, ki je v ponedeljek divjal po jugovzhodnih karibskih otoških državah, je na Grenadinih zahteval najmanj eno smrtno žrtev. Iz otočja poročajo tudi o obsežni gmotni škodi in hudem opustošenju. Prvi junijski orkan se je medtem okrepil na potencialno katastrofalen orkan pete kategorije in je na poti proti Jamajki.

HAAG - Nekdanji vodja nizozemske obveščevalne službe Dick Schoof je prisegel kot novi predsednik nizozemske vlade, potem ko se je moral položaju zaradi nezadostne podpore odpovedati vodja skrajno desne Stranke za svobodo (PVV) Geert Wilders. 67-letni Schoof je po 14 letih na položaju nasledil Marka Rutteja, ki je bil medtem imenovan za novega generalnega sekretarja zveze Nato. Ministri njegove vlade so v kraljevi palači prisegli kralju Viljemu-Aleksandru in nizozemski ustavi.

NEW YORK - Nekdanji politični strateg bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa Steve Bannon se je v ponedeljek zglasil v zveznem zaporu v ameriški državi Connecticut na prestajanje štirimesečne zaporne kazni zaradi zaničevanja kongresa. Bannon je namreč večkrat prezrl pozive na kongresna zaslišanja o napadu na kongres 6. januarja 2021.

BRASILIA - V brazilski Amazoniji so letos zabeležili že več kot 13.000 gozdnih požarov, kar je največ v zadnjih 20 letih, razkrivajo satelitski posnetki. V primerjavi z enakim obdobjem lani se je število požarov povečalo za 61 odstotkov. Glavni vzrok naj bi bila lanskoletna zgodovinska suša na območju. Od leta 1998, ko je brazilski Nacionalni inštitut za vesoljske raziskave (INPE) začel zbirati podatke o gozdnih požarih, so jih v enakem obdobju več zabeležili le v letih 2003 in 2004, in sicer preko 17.000.

PJONGJANG/SEUL - Severna Koreja je v ponedeljek po lastnih navedbah uspešno preizkusila taktično balistično raketo, ki je lahko opremljena s 4,5-tonsko bojno glavo in ima doseg med 90 in 500 kilometrov. Generalštab južnokorejske vojske je navedbo o uspešnem preizkusu označil za verjetno neresnico, saj naj bi eno od raket razneslo v zraku.

BEOGRAD - Srbska policija je pred stavbo ministrstva za notranje zadeve v Beogradu v ponedeljek pridržala 56-letnega moškega, ki je v nahrbtniku nosil samostrel in puščice, je sporočil notranji minister Ivica Dačić. Osumljenec ni na seznamu skrajnežev, o nadaljnjih ukrepih bo odločilo državno tožilstvo. V Srbiji sicer še vedno velja stanje visoke pripravljenosti, ki so ga izdali po sobotnem napadu pred izraelskim veleposlaništvom.

ZAGREB - Hrvaško so ponoči prizadele obilne padavine z močnim vetrom, ki jih je ponekod spremljala toča. Največ težav so povzročile na vzhodu države, pred tem pa tudi na območju Zagreba. Nastala je predvsem gmotna škoda. O močnejših padavinah poročajo tudi iz sosednje Bosne in Hercegovine ter Srbije, kjer največ dežja pričakujejo danes.

BRATISLAVA - Slovaška javna radiotelevizija RTVS se je v ponedeljek formalno preoblikovala v novo medijsko hišo STVR. Z nedeljskim podpisom predsednika Petra Pellegrinija se je zaključil postopek sprejemanja zakona, do katerega so kritični opozicija, novinarji in medijske organizacije, saj da ta ogroža neodvisnost medijev in ustvarja vladi naklonjen medij.

ZAGREB - V kibernetskem napadu na zagrebški klinični center (KBC Zagreb) v četrtek so bili po navedbah podjetja HacManac ukradeni različni podatki, med drugim o bolnikih, zdravniških pregledih in preiskavah. Odgovornost so pri podjetju pripisali hekerski skupini LockBit 3.0, ki naj bi zahtevala odkupnino za ukradene podatke.

RIO DE JANEIRO - Letalo španske družbe Air Europa je v ponedeljek moralo prisilno pristati v Braziliji, potem ko ga je zajela huda turbulenca, med katero se je poškodovalo 40 od skupno 325 potnikov na relaciji med Madridom in Montevideom.

LUXEMBOURG - Cene življenjskih potrebščin v evrskem območju so bile junija v povprečju za 2,5 odstotka višje kot junija lani. To je za 0,1 odstotne točke nižja medletna inflacija od majske. Razlog za višjo inflacijo je predvsem višja rast cen storitev, je v prvi oceni objavil evropski statistični urad Eurostat.

DUNAJ - Cene življenjskih potrebščin v Avstriji so se junija znižale na najnižjo raven v skoraj treh letih, k čemur so pripomogle zlasti nižje cene hrane in goriva, je pokazala prva ocena avstrijskega statističnega urada. Letna stopnja inflacije je junija upočasnila na tri odstotke, kar je najmanj po juliju 2021, ko je znašala 2,9 odstotka.

MÜNCHEN - Položaj nemških proizvajalcev avtomobilov se junija v primerjavi z majem ni veliko spremenil. Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo v zadnji raziskavi ugotavlja, da se je kazalnik, ki meri poslovno okolje panoge, junija v primerjavi z majem znižal s sezonsko prilagojenih -9,1 točke na -9,3 točke.

set/mlu/zc/msc/tib/kad/ut/akt/rp/set
© STA, 2024