Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 1. julija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

PARIZ - Francoski premier Gabriel Attal je v nedeljo pozval volivce, naj v drugem krogu predčasnih volitev skrajni desnici ne namenijo niti glasu. Tako kot na levici bodo poskušali v drugem krogu s taktičnim glasovanjem preprečiti zmago Nacionalnega zbora. V več mestih so po zmagi skrajne desnice v prvem krogu po pozivu levih strank potekali protesti. Glede na uradne izide prvega kroga volitev je skrajno desni Nacionalni zbor (RN) osvojil nekaj več kot 33 odstotkov glasov, Nova ljudska fronta 28, vladajoče Macronovo sredinsko zavezništvo pa je zasedlo tretje mesto z 20,8 odstotka glasov. Sledijo Republikanci s še nekaj desnimi strankami z 10,2 odstotki.

SEUL - Severna Koreja je izstrelila dve balistični raketi kratkega dosega, je sporočila južnokorejska vojska in zagotovila, da je v luči nadaljnjih izstrelitev okrepila pripravljenost. Severna Koreja raketi naj bi v razmaku desetih minut izstrelila iz jugozahodne regije Južni Hwanghae. Obe naj bi prileteli v Japonsko morje. Šlo naj bi sicer za odgovor na nedavne skupne vojaške vaje Južne Koreje, ZDA in Japonske.

BUDIMPEŠTA/BRUSELJ - Madžarska kljub določenemu nasprotovanju, ki prihaja predvsem iz vrst evropskih poslancev, od Belgije prevzema polletno predsedovanje Svetu EU, ki ga bodo zaznamovale spremembe v institucijah EU. Med prioritetami Budimpešta izpostavlja gospodarsko konkurenčnost EU, širitev unije in zajezitev nezakonitih migracij.

MOSKVA/HARKOV/DONECK/KIJEV - Ruska zračna obramba je ponoči nad regijami blizu meje z Ukrajino uničila 36 ukrajinskih dronov, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Prav toliko naj bi jih zračna obramba sestrelila tudi dan prej. Isti dan je bil v ruskem napadu na Harkov ubit najmanj en človek, v današnjih napadih na regijo Doneck pa dva. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred tem v nedeljo zvečer zaveznice vnovič pozval, naj dajo Ukrajini proste roke pri napadih na cilje na ozemlju Rusije.

TEL AVIV/GAZA - Iz Gaze je proti Izraelu poletelo približno 20 izstrelkov, je sporočila izraelska vojska in dodala, da so jih večino prestregli. Oboroženo krilo palestinskega Islamskega džihada je izstrelitve potrdilo. Pred tem je izraelska vojska sporočila, da je bilo v nedeljskem napadu drona, ki je v Izrael priletel iz Libanona, ranjenih 18 vojakov.

TEL AVIV/GAZA - Izraelske oblasti so iz zapora izpustile več deset palestinskih zapornikov, vključno z direktorjem največje bolnišnice v Gazi Al Šifa Mohamedom Abu Salmijo. Njegovo izpustitev sta potrdila izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir, ki tej potezi ostro nasprotuje, in neimenovan zdravstveni vir v palestinski enklavi.

PODGORICA - Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je odpovedal torkov obisk v Črni gori in se bo s črnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem namesto tega sestal v Bruslju. Odpoved njegovega obiska prihaja po petkovem sprejetju črnogorske resolucije o genocidu v Jasenovcu, na katero se je Hrvaška ostro odzvala, v Srbiji pa so jo medtem pozdravili.

PRETORIA - Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je v nedeljo predstavil razdelitev ministrstev v novi vladi, potem ko je njegov Afriški nacionalni kongres na volitvah konec maja prvič izgubil absolutno večino in bil primoran oblikovati koalicijsko vlado. 12 od skupno 32 ministrstev je pripadlo koalicijskim strankam, ki so bile doslej v opoziciji. V rokah Afriškega nacionalnega kongresa (ANC), ki je Južni Afriki samostojno vladal od padca apartheida pred 30 leti, pa bodo med drugim ministrstva za zunanje zadeve, finance, obrambo, energetiko in pravosodje ter ministrstvo za policijo.

NEW YORK - Ameriški letalski proizvajalec Boeing bo za 4,7 milijarde dolarjev (4,4 milijarde evrov) prevzel podjetje Spirit AeroSystems, ki velja za vodilnega proizvajalca večjih delov, kot so krila in trupi letal. Spirit, ki lani beležil okoli šest milijard dolarjev prihodkov, je bil v preteklosti že del Boeinga, a so ga leta 2005 izdvojili.

RIM - Italijanske oblasti so sporočile, da so na letališču v Milanu zasegli več kot šest ton kemičnih sestavin s Kitajske, ki bi jih lahko uporabili za proizvodnjo več deset milijonov tabletk ekstazija z ocenjeno tržno vrednostjo okoli 630 milijonov evrov. V zvezi z najdbo preiskujejo italijanskega podjetnika iz Milana, ki mu očitajo, da je organiziral uvoz kemičnih snovi, ki jih je kasneje želel preprodati na Nizozemsko. Na Nizozemskem pa so aretirali kitajska državljana.

NOUAKCHOTT - Dosedanji mavretanski predsednik Mohamed Ould Ghazouani je bil na sobotnih volitvah s 56 odstotki glasov izvoljen na svoj drugi mandat na čelu države, kažejo začasni uradni rezultati volitev. Njegov glavni tekmec, aktivist za človekove pravice Biram Dah Abeid, je zasedel drugo mesto z 22 odstotki glasov.

WASHINGTON - Oporišča ameriške vojske v Evropi so dvignila stopnjo pripravljenosti, so v nedeljo ob sklicevanju na neimenovane vladne uradnike poročali ameriški mediji. V veljavi naj bi bila druga najvišja stopnja, ki jo Pentagon odredi v primeru verodostojnih informacij o nevarnosti terorističnega dejanja ali napada na osebje in objekte. Ameriške oblasti teh navedb niso potrdile.

PULJ - Hrvaška policija je v petek pridržala 62-letnega švicarskega državljana, ki je v enem od turističnih objektov na območju hrvaške Istre snemal gole otroke. Sumijo ga kaznivega dejanja izkoriščanja otrok v pornografske namene, je v nedeljo sporočila istrska policija.

set/msc/tib/spo/ut/sg/zc/blm/lkr/sk/set
© STA, 2024