Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 1. julija - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LJUBLJANA - Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 21.00 v Frankfurtu igrala osmino finala Eura 2024. Tekmec bo Portugalska, ki je favorit. To pa so bili tudi Danci, Srbi in Angleži v prvem delu. Z vsemi pa je igrala neodločeno. To bi proti Portugalski pomenilo podaljške, kar bi bržčas zadovoljilo vsaj 6000 Slovencev, ki bodo na tekmi. Med fanti bo po rojstvu hčerke spet tudi Tomi Horvat, ne bo pa kaznovanega Erika Janže, namesto njega bo verjetno začel Jure Balkovec.

FRANKFURT - Nemško finančno središče Frankfurt bo v ponedeljek postala nova postaja slovenskih nogometnih navdušencev, ki se bodo tu zbrali v tisočih za ogled tekme osmine finala evropskega prvenstva med Slovenijo in Portugalsko. Da se pričakuje še en izjemen slovenski obisk tekme v Nemčiji je dal slutit že večerni sprehod po centru mesta ob Majni. V kulturno izjemno pisanem mestu je bilo v poznih nedeljskih urah po centru slišati slovenski jezik tako rekoč na vsakem koraku.

LJUBLJANA - Nogometna vročica se bo z današnjo zgodovinsko tekmo slovenske reprezentance, ki se bo ob 21. uri prvič doslej merila v izločilnih bojih evropskega prvenstva in bo za vstop v četrtfinale poskušala premagati Portugalsko, iz nemških stadionov znova preselila na slovenske ulice. Lep nogometni večer bi utegnila pokvariti le slaba vremenska napoved. Nogometna zveza Slovenije (NZS) je že v predtekmovalnem delu Eura 2024 javne oglede tekem omogočila v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Brežicah, pred zgodovinsko tekmo z ekipo globalne nogometne zvezde Cristiana Ronalda pa so se za organiziran javni ogled tekem odločili v še nekaterih mestih, medtem ko bo povsod po državi dovolj možnosti za to tudi na terasah različnih lokalov.

LJUBLJANA - Poljska teniška igralka Iga Swiatek zanesljivo vodi na ženski jakostni lestvici WTA. Pred drugouvrščeno Američanko Cocco Gauf ima 3642, pred tretjeuvrščeno Belorusinjo Arino Sabalenka pa 3744 točk prednosti. Najvišja Slovenka ostaja Tamara Zidanšek, ki je s 110. nazadovala na 112. mesto. Kaja Juvan je na 145., Veronika Erjavec na 172., Polona Hercog na 179., Dalila Jakupović pa na 212. mestu.

LJUBLJANA - Na "sveti travi" v Wimbledonu se bo danes pričel glavni del letošnjega tretjega turnirja za grand slam. Na teniški jakostni lestvici ATP ni nobenih sprememb v najboljši deseterici: v vodstvu ostaja Italijan Jannik Sinner, sledita mu Srb Novak Đoković in Španec Carlos Alcaraz. Najvišjeuvrščeni Slovenec Bor Artnik je s 436. mesta nazadoval na 445., Blaž Rola pa je trenutno na 545. mestu.

EUGENE - Sydney McLaughlin-Levrone je na ameriških atletskih kvalifikacijah za nastop na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Parizu postavila nov svetovni rekord v teku na 400 metrov z ovirami. Štiriindvajsetletna McLaughlin-Levrone je razdaljo pretekla v času 50,65, svojo rekordno znamko pa je izboljšala za tri stotinke sekunde.

GLENDALE - Ekvadorska nogometna reprezentanca je v zadnjem krogu skupinskega dela južnoameriškega prvenstva v ZDA v Glendalu igrala neodločeno z Mehiko 0:0. Ekvadorci so v skupini B zasedli drugo mesto, v četrtfinalu pa jih čakajo aktualni svetovni prvaki iz Argentine, ki so v skupini A premagali Kanado, Čile in Peru.

ad/pso/gm/gj/lr/ad
© STA, 2024