Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 30. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZA/TEL AVIV - V več izraelskih mestih so v soboto potekali novi protivladni shodi, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi. Protestniki še naprej pozivajo k predčasnim volitvam in sklenitvi dogovora za izpustitev talcev v ujetništvu Hamasa. Izraelska vojska kljub temu nadaljuje z napadi na Gazo. Najmanj šest Palestincev je bilo ubitih v napadu na hišo v Rafi, letala in topništvo pa ciljata tudi Han Junis. Na severu enklave se pri mestu Gaza medtem nadaljujejo spopadi med izraelskimi silami in palestinskimi borci.

KIJEV/MOSKVA - Ruske sile so v sobotnem napadu na mesto Vilniansk na jugu Ukrajine ubile sedem ljudi, še najmanj 31 je ranjenih, so sporočile ukrajinske oblasti. Skupno je v soboto tako življenje izgubilo 12 ukrajinskih in pet ruskih civilistov. Iz Rusije tudi danes poročajo o sestrelitvah več deset ukrajinskih brezpilotnikov.

ŽENEVA/RIM - V kantonu Ticino na jugu Švice sta po hudih nalivih minulo noč, ki so sprožili zemeljske plazove, umrli dve osebi, je sporočila policija. O neurjih poročajo tudi iz severne Italije, kjer je v gorskih krajih prišlo do poplav in plazov. Preostalo Italijo medtem pesti vročinski val. Na Siciliji se je živo srebro povzpelo na 42 stopinj.

ATENE - Grški gasilci so s pomočjo 15 letal in helikopterjev uspeli pogasiti gozdni požar severno od Aten. Močni vetrovi, ki so v soboto nad prestolnico nosili dim in pepel, ob visokih temperaturah sicer otežujejo delo gasilcem v boju z ognjenimi zublji po vsej državi. S požari se spopadajo tudi v sosednji Turčiji.

PARIZ - Francozi volijo v prvem krogu predčasnih parlamentarnih volitev, ki jih je predsednik Emmanuel Macron sklical po porazu svoje stranke na evropskih volitvah. Prepričljive zmage se nadeja skrajna desnica, vladajoči sredinski tabor pa prehiteva tudi združena levica. Dokončni odgovor o novi sestavi parlamenta bo dal drugi krog 7. julija.

TALLINN - Vladajoča estonska stranka je v soboto za naslednika premierke Kaje Kallas, ki bo predvidoma postala naslednja vodja diplomacije EU, predlagala okoljskega ministra Kristena Michala. Michal se je izvršnemu odboru Estonske reformne stranke zahvalil za izkazano zaupanje, v skladu s politiko odhajajoče predsednice vlade pa je kot prioriteto svojega mandata izpostavil državno varnost.

ABUJA - V nizu samomorilskih napadov je bilo v Nigeriji ubitih najmanj 18 ljudi, še 42 je ranjenih, so v soboto sporočili uradniki zvezne države Borno na severovzhodu države. Odgovornost za napade še ni prevzel nihče, gre pa za območje države, kjer je aktivna skrajna islamistična skupina Boko Haram.

BREMEN - V Nemčiji so v petek uradno začeli graditi prvi kopenski terminal za uvoz utekočinjenega zemeljskega plina (LNG). Terminal v mestu Stade blizu Hamburga naj bi začel obratovati leta 2027, strošek njegove gradnje pa je ocenjen na okoli milijardo evrov. Nemčija naj bi si želela zgraditi tri stalne kopenske terminale za LNG, ki bodo nadomestili že delujoče začasne plavajoče terminale.

MALE - Maldivi se soočajo z velikimi finančnimi izzivi. V bonitetni hiši Fitch so ta teden opozorili, da otoški državi grozi nesposobnost odplačevanja zunanjega dolga. Oceno na dolgoročni dolg Maldivov so posledično že znižali za eno stopnjo na CCC in jo s tem potisnili še globlje v območje visoko tveganih naložb. V Fitchu so pojasnili, da tveganja, ki so pred Maldivi, izhajajo iz zmanjšanja njihovih deviznih rezerv.

akt/akt
© STA, 2024