Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 29. junija - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

WUPPERTAL - Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo odpotovala v Frankfurt, kjer jo v ponedeljek ob 21. uri čaka tekma osmine finala evropskega prvenstva proti Portugalski. Slovenska javnost z zanimanjem pričakuje obračun z enim favoritov prvenstva, tudi slovenski košarkarski as Luka Dončić verjame v uspeh.

FRANKFURT - Erik Janža je dosegel gol z največjo hitrostjo žoge doslej na evropskem prvenstvu v Nemčiji, je objavila Evropska nogometna zveza (Uefa). Enaintridesetletni igralec je za remi z 1:1 proti Danski streljal s 128,76 kilometra na uro. Janža zaradi rumenih kartonov ne bo mogel igrati proti Portugalski v osmini finala v ponedeljek. Drugi v tej kategoriji za Janžo je bil Razvan Marin (125,15) na tekmi njegove Romunije in Ukrajine, tretji pa Arda Güler (118,35) v turški reprezentanci proti Gruziji.

DŽAKARTA - Slovenski zvezdnik motokrosa Tim Gajser je v indonezijskem Lomboku na treningu prve od dveh dirk svetovnega prvenstva zasedel tretje mesto. Drugi slovenski dirkač v elitnem razredu MXGP Jan Pancar je bil osmi. Pred Gajserjem, vodilnim v točkovanju prvenstva, sta bila Nizozemec Jeffrey Herlings in branilec naslova, Španec Jorge Prado. Gajser je doslej v SP zbral 519 točk, Prado jih ima na drugem mestu 486, tretji je Herlings s 450 točkami. Pancar je pridobil eno mesto in je na 14. mestu seštevka s 119 točkami.

LAS VEGAS - Vinicius Junior je v skupinskem delu nogometnega pokala Amerike dosegel gola v prvem polčasu za zmago Brazilije proti Paragvaju s 4:1. Savinho in Lucas Paqueta iz enajstmetrovke sta v Las Vegasu zaključila delo za slavje Brazilije, ki bo igrala zadnjo tekmo v predtekmovalni skupini D proti Kolumbiji, ki je neporažena že 25 tekem. Kolumbija se je v četrtfinale uvrstila po zmagi nad Kostariko v Arizoni s 3:0. Zadetke so dosegli Luis Diaz, Davinson Sanchez in Jhon Cordoba ter niz neporaženosti podaljšali na 25 tekem.

EUGENE - Trikratni svetovni prvak Grant Holloway je v Eugenu, kjer so si na prvenstvu ZDA in kvalifikacijah za olimpijske igre vodilni v zagotovili polfinalu na 200 m, z 12,86 sekunde na 110 metrov z ovirami dosegel prepričljivo najboljši izid sezone na svetu. V edinem finalu večera na tekaški stezi je Holloway tekel četrti najboljši čas v zgodovini discipline.

KINGSTON - Jamajčan Kishane Thompson je na domačih olimpijskih kvalifikacijah v Kingstonu z najhitrejšim časom sezone na svetu, 9,77 sekunde, zmagal v teku na 100 metrov in tako postal deveti najhitrejši v zgodovini.

jz/jz
© STA, 2024