Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 29. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

NEW YORK - Volilna kampanja bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa je po četrtkovem televizijskem soočenju z Joejem Bidnom razglasila zmago ne le na soočenju, ampak tudi na novembrskih predsedniških volitvah. Zaskrbljeni demokrati so medtem začeli na glas razmišljati o možnosti zamenjave svojega predsedniškega kandidata. K tovrstni potezi je poleg več predstavnikov demokratske stranke pozvalo tudi nekaj vidnih ameriških medijev.

TEHERAN - Prvi rezultati predsedniških volitev v Iranu kažejo na tesno tekmo med reformističnim poslancem Masudom Pezeškianom in konservativnim nekdanjim jedrskim pogajalcem Saidom Džalilijem. Prvi je po zadnjih podatkih prejel 8,3, drugi pa 7,1 milijona glasov. Iransko notranje ministrstvo je že potrdilo, da se bosta Pezeškian in Džalili v petek pomerila v drugem krogu volitev.

ESSEN - V nemškem mestu Essen se začenja dvodnevni kongres skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD). Pred začetkom kongresa so davi izbruhnili spopadi med policisti in protestniki, ki so napovedali blokado vhoda na prizorišče. Policija je proti njim uporabila solzivec in pendreke, za zdaj pa še ni podatkov o tem, ali je bil kdo poškodovan. Oblasti pričakujejo množične demonstracije z do 100.000 protestniki.

KIJEV/MOSKVA - V ukrajinskem napadu z brezpilotnim letalnikom v vasi Gorodišče v ruski obmejni regiji Kursk je bilo ubitih pet ljudi, med njimi tudi dva otroka, še dve osebi pa sta bili ranjeni, so sporočile lokalne oblasti. O napadih medtem poročajo tudi iz Ukrajine, kjer so ponoči nad več regijami po vsej državi sestrelili deset ruskih dronov.

PANAMA - Sodišče v Panami je v petek oprostilo 28 ljudi, obtoženih pranja denarja prek slamnatih podjetij v povezavi z afero panamski dokumenti. Med njimi sta tudi ustanovitelja odvetniške pisarne Mossack Fonseca, ki je bila v središču afere. Izkazalo se je, da so dokaze s strežnikov odvetniške pisarne morda pridobili na sporen način, kar je sprožilo dvome v zakonitost in integriteto preiskave.

ULAN BATOR - Mongolski premier Luvsanamsrain Ojun-Erdene je po objavi predhodnih rezultatov parlamentarnih volitev v petek sporočil, da je njegova Mongolska ljudska stranka (MPP) prejela večino glasov. Po zadnjih podatkih je stranka MPP osvojila med 68 sedežev v 126-članskem parlamentu. Uradni rezultati bodo po navedbah volilne komisije znani še danes. Udeležba na volitvah je bila skoraj 70-odstotna.

ZADAR - V bolnišnici v Zadru je ponoči umrl 45-letni Slovenec, ki se je hudo poškodoval minulo soboto v nesreči na otoku Pag, v kateri je prišlo do trka med gliserjem in vodnim skuterjem. V bolnišnici se še vedno zdravi tudi 36-letni Slovenec, ki je prav tako utrpel hujše poškodbe v nesreči. Po navedbah policije naj bi čoln trčil v vodni skuter, na katerem sta bila omenjena slovenska državljana.

ZAGREB - Ta počitniški vikend se na hrvaških avtocestah soočajo z veliko gnečo, v smeri proti morju nastajajo dolge kolone. O daljših čakalnih vrstah na mejnih prehodih ne poročajo. Hrvaška policija je ob tem začela izvajati poostren nadzor tako na avtocestah kot regionalnih cestah, na najbolj obremenjenih delih cest in avtocest pa bodo policisti tudi usmerjali promet.

ZAGREB - Javno hrvaško avtocestno podjetje Hrvatske autoceste (Hac) bo med 1. julijem in 30. septembrom cestnine za določene kategorije vozil ponovno podražilo za deset odstotkov. V podjetju, ki je eno od treh upravljalcev avtocest na Hrvaškem, upravlja pa z največjim deležem avtocest, sezonske cestnine uvajajo že vse od 2017.

BEOGRAD - V Loznici na zahodu Srbije je v petek potekal protest proti podjetju Rio Tinto in projektu pridobivanja litija. Protestniki so izpostavili eno samo zahtevo - zakonsko prepoved aplikativnih geoloških raziskav ter izkoriščanja litija in bora v Srbiji. Ob tem so bili kritični tudi do srbskih oblasti, ker da podjetju Rio Tinto niso jasno sporočile, da državljani Srbije nasprotujejo projektu rudarjenja litija.

DES MOINES - Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Iowe je v petek potrdilo veljavnost zakona o prepovedi splava po šestem tednu nosečnosti. Zakon je lani blokiralo prvostopenjsko sodišče. Prepoved umetne prekinitve nosečnosti v tej zvezni državi sicer predvideva izjeme za primere posilstva ali incesta ter ogroženosti zdravja in življenja nosečnice.

lkr/rpe/uk/rp/spo/ut/lkr
© STA, 2024