Pregled - Slovenija, 29. 6. (sobota)

Ljubljana, 29. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 29. junija.

CELJE - V Celju je potekal osrednji dogodek tradicionalnega srečanja Slovencev iz zamejstva in sveta Dobrodošli doma 2024. Ob pestrem kulturnem dogajanju so zbrane nagovorili predsednik Združenja Slovenska izseljenska matica Boris Jesih, celjski župan Matija Kovač in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Minister je v nagovoru zbranim povedal, da je poudarek dogodka na povezovanju, saj "držimo skupaj in spoštujemo našo domovino".

LJUBLJANA - Zaradi uvajanja satelitskih urgentnih centrov po državi na ljubljanski reševalni postaji zaznavajo odliv kadra. Od začetka leta je odšlo 17 reševalcev, kar predstavlja približno 10 odstotkov zaposlenih. Glavna razloga, ki ju reševalci navajajo ob odhodu, sta po besedah vodje postaje Martina Čeha bližina stalnega prebivališča in manjše obremenitve.

LJUBLJANA - Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke je obravnavala prijavo zoper spletno stran, kjer brez recepta prodajajo zdravila za zdravljenje diabetesa in hujšanje. Spletna stran navaja, da gre za zdravili zdravili Ozempic ter Wegovy. Zdravili prodaja izven legalne dobavne verige, izvor in vsebina snovi v viali pa sta nepreverjena. Policija primera spletne prodaje, na katerega opozarja agencija, ni obravnavala, so pa za časnik Dnevnik napovedali, da bodo navedbe preverili. Če bodo zaznali elemente kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti, bodo storili vse potrebno, da se dejanje preišče.

LVOV - Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob zaključku obiska v Ukrajini obiskala mesto Lviv na zahodu države, kjer se je poklonila padlim slovenskim vojakom iz prve svetovne vojne in padlim v obrambi Ukrajine. Ob tem je poudarila pomen humanitarne pomoči Ukrajini, ki jo zagotavlja tudi Slovenija.

DUBROVNIK - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je v Dubrovniku udeležila mednarodne konference na temo globalnih gospodarskih in varnostnih izzivov, na kateri je med drugim poudarila, da je Evropska unija izjemen projekt, ki sloni na pravih vrednotah. Znova se je zavzela tudi za širitev EU na Zahodni Balkan.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zdravje je v petek v javno razpravo poslalo predlog zakona o psihoterapevtski in klinično psihoterapevtski dejavnosti. Predlog, čigar cilj je večja dostopnost psihoterapevtske obravnave, bi med drugim uvedel poklica psihoterapevt in klinični psihoterapevt. Vpeljal bi nosilca pooblastila, ki bi psihoterapevtom podeljeval licence.

VELENJE - Z budnicami Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje se je v Velenju začel rudarski praznik, ki ga je zaokrožila večerna prireditev na mestnem stadionu, 63. Skok čez kožo. Na njej so v rudarski stan sprejeli 34 novincev, so sporočili iz Premogovnika Velenje, kjer so doslej v rudarski stan sprejeli že 3936 novincev. Rudarji sicer svoj praznik praznujejo 3. julija.

uk/uk
© STA, 2024