Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 28. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRUSELJ - Voditelji članic EU so v četrtek izbirali novo vodstvo EU. Ursulo von der Leyen predlagajo še za en mandat na čelu Evropske komisije, Antonia Costo so izbrali za novega predsednika Evropskega sveta, Kajo Kallas pa za vodjo diplomacije EU. Za prioriteti unije za obdobje 2024-2029 pa so določili gospodarsko konkurenčnost in varnost. Von der Leyen, ki komisijo vodi od konca leta 2019, so voditelji Evropskemu parlamentu predlagali v izvolitev za nov petletni mandat. Pri tem je nista podprla italijanska premierka Giorgia Meloni in madžarski premier Viktor Orban. V parlamentu, ki bi lahko o njej glasoval že sredi julija na ustanovnem zasedanju, bo 65-letna članica Evropske ljudske stranke (EPP) potrebovala podporo 361 od skupno 720 poslancev.

ATLANTA - Prvo televizijsko soočenje ameriških predsedniških kandidatov je v četrtek povzročilo resno zaskrbljenost pri demokratih glede Joeja Bidna, republikanci pa so bili z nastopom Donalda Trumpa zadovoljni, meni velika večina ameriških političnih analitikov. Debata je sicer minila bolj v znamenju medsebojnih žalitev kot pa resne politične razprave. Biden je spomnil, da je Trump pravnomočno obsojen za kazniva dejanja, ta pa mu je nemudoma vrnil, da to velja tudi za njegovega sina Hunterja. V takšnem slogu sta nadaljevala uro in pol.

GAZA - Izraelska vojska je nadaljevala z obstreljevanjem vzdolž Gaze, med drugim je ciljala tudi šotore z razseljenimi Palestinci v Rafi. Izraelske sile so izvedle tudi nove množične aretacije na zasedenem Zahodnem bregu, kjer naj bi izraelska vlada načrtovala legalizacijo več t. i. postojank. Gre za naselbine, ki so jih naseljenci postavili brez predhodne odobritve izraelskih oblasti. Po mednarodnem pravu so sicer vse izraelske naselbine na zasedenih ozemljih nezakonite.

BUENOS AIRES - Argentinski parlament je po maratonski seji dokončno potrdil obsežen paket reform predsednika Javierja Mileija, ki je bil v več mesecih razprav sicer temeljito spremenjen. Mileijeva vlada z reformami posega praktično v vse družbene sfere in uvaja drastičen program popolnega fiskalnega varčevanja, da bi do konca leta dosegli ničelni proračunski primanjkljaj in tako zajezili kronično inflacijo. Ukrepom nasprotujejo zlasti leve politične stranke, sindikati in socialne organizacije. Pred poslopjem kongresa so med več kot 12 ur trajajočo sejo tudi v četrtek potekali protesti.

PEKING - Kitajski predsednik Xi Jinping je pred julijskim plenumom centralnega komiteja kitajske komunistične partije izjavil, da partija načrtuje in že izvaja velike reforme za še bolj tržno usmerjeno poslovno okolje. Ob tem je poudaril, da si Kitajska prizadeva najti lastne načine reševanja najbolj perečih vprašanj v mednarodni sferi. Okoli 370 članov kitajske politične elite, zbrane v centralnem komiteju komunistične partije, se bo 15. julija sestalo na plenumu, ki poteka med petletnim mandatom komiteja. Običajno sicer poteka jeseni.

LA PAZ - Bolivijski predsednik Luis Arce je v četrtek zanikal sodelovanje v zaroti s poveljnikom vojske Juanom Josejem Zunigo, ki je bil v sredo aretiran po spodletelem poskusu državnega udara. Zuniga je namreč pred pridržanjem novinarjem povedal, da mu je pravzaprav Arce naročil, naj izvede vstajo in tako okrepi njegovo priljubljenost.

TEHERAN - V Iranu potekajo predsedniške volitve, na katerih dobrih 60 milijonov volivcev med štirimi kandidati izbira naslednika predsednika Ebrahima Raisija, ki je maja umrl v helikopterski nesreči. Volitve potekajo v času, ko se država sooča z gospodarsko krizo. Obeta se nizka, okoli 50-odstotna volilna udeležba. Med štirimi kandidati le Masud Pezeškian pripada reformistični struji, ostali pa so izrazito konservativni. Najvišje naj bi kotirala predsednik iranskega parlamenta Mohamad Bager Galibaf in nekdanji jedrski pogajalec Said Džalili.

ULAN BATOR - V Mongoliji potekajo parlamentarne volitve, na katerih se zmaga obeta vladajoči Mongolski ljudski stranki (MPP) aktualnega premierja Luvsanamsraina Ojun-Erdeneja. Volivci v državi z okoli 3,4 milijona prebivalcev, od katerih jih približno polovica živi v prestolnici, izbirajo 126 članov enodomnega mongolskega parlamenta.

NITRA - Ni jasno, ali je trčenju avtobusa in vlaka na jugu Slovaške botrovala tehnična ali človeška napaka, je na kraju nesreče v četrtek povedal slovaški notranji minister Matuš Šutaj Eštok. V tragediji je po zadnjih podatkih reševalnih služb umrlo sedem ljudi, pet pa jih je bilo poškodovanih. Mediji ugibajo, da bi tragediji v nedavnih neurjih poškodovana signalizacija.

NEW DELHI - Zaradi močnega deževja se je zrušil del strehe prenovljenega terminala na mednarodnem letališču v indijski prestolnici New Delhi, pri čemer je umrla ena oseba, še osem pa je bilo poškodovanih. Najbolj prometno letališče v Indiji je do popoldneva prekinilo delovanje omenjenega terminala in obljubilo odškodnino žrtvam nesreče. Promet skozi preostale terminale medtem poteka nemoteno.

TRŽIČ - Deželno sodišče v Furlaniji - Julijski krajini (FJK) je ugodilo pritožbama islamskih kulturnih središč v Tržiču, ki ju je občina pod vodstvom županje Anne Marie Cisint z odlokom skušala zapreti zaradi domnevne neskladnosti z urbanistično namembnostjo. Občina je napovedala, da bo vložila zahtevo za presojo višjih organov.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je v četrtek s 14 glasovi za in vzdržanim glasom Rusije za dve leti podaljšal mandat mednarodnemu mehanizmu za kazenski sodišči za zločine v Ruandi in na območju nekdanje Jugoslavije (IRMCT). Naloga tega mehanizma je dokončati postopke obeh sodišč, ki več ne delujeta. Mednarodni sodišči sta od ustanovitev leta 1993 oz. 1994 vložili obtožnice proti več kot 250 osebam.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je v četrtek soglasno potrdil resolucijo za šestmesečno podaljšanje mandata opazovalni misiji ZN na Golanski planoti (UNDOF), ki generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu naroča, naj zagotovi vse potrebne vire za varno izpolnitev mandata misije. Izrael je ozemlje Golanske planote zasedel v vojni leta 1967.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je v četrtek še za eno leto podaljšal sankcije proti DR Kongo, podaljšal pa je tudi mandat skupini strokovnjakov za te sankcije, in sicer do 1. avgusta 2025. Resolucija med drugim določa, da embargo na prodajo orožja ne velja več za vladne sile, prepoveduje pa prodajo orožja uporniški skupini M-23.

WASHINGTON - Ameriško vrhovno sodišče je v četrtek s petimi proti štirim glasovom zavrnilo stečajni dogovor podjetja Perdue z več tisoč žrtvami krize opioidov, ki je predvideval izplačilo več milijard dolarjev odškodnin. Proti dogovoru je bila ameriška vlada, ker je ščitil družino lastnikov podjetja Sackler pred morebitnimi novimi tožbami.

OKLAHOMA CITY - Najvišji uradnik za izobraževanje v ameriški zvezni državi Oklahoma je v četrtek vsem javnim šolam v državi ukazal, da v učne programe od 5. do 12. razreda vključijo sveto pismo. Louisiana je pred tem javnim šolam ukazala izobešanje desetih zapovedi v vseh učilnicah. Proti ukrepu Louisiane so že bile vložene tožbe, podobno pa se sedaj obeta tudi v Oklahomi, saj gre po prepričanju zagovornikov ločitve cerkve od države za grobo kršitev ustave.

SAN ANTONIO - Velika porota v ameriški zvezni državi Teksas je v četrtek potrdila obtožnico proti nekdanjemu policijskemu načelniku šolskega okrožja Uvalde in policistu okrožja zaradi kaznivega dejanja opustitve dolžnosti in ogrožanja otrok v času strelskega napada leta 2022, v katerem je umrlo 21 ljudi. Strelec je napadel šolo in pobil 19 otrok ter dve učiteljici, preden se je množica policistov odločila za posredovanje.

WASHINGTON - Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je v četrtek zaradi goljufij zveznih zdravstvenih sistemov naznanil obtožnice proti skoraj 200 zdravnikom, medicinskim sestram, podjetnikom in drugim osebam. V zvezi s prevarami v skupni vrednosti skoraj 2,7 milijarde dolarjev so opravili tudi več aretacij.

LOS ANGELES - Hišo, v kateri je umrla Marilyn Monroe, so ta teden razglasili za kulturni spomenik. S tem so mestne oblasti preprečile načrte sedanjih lastnikov, ki so hišo želeli porušiti. Igralka, ki je v starosti 36 let umrla zaradi prevelikega odmerka uspavalnih tablet, je v hiši preživela zadnjih šest mesecev svojega življenja.

akt/akt
© STA, 2024