V Celju osrednji dogodek srečanja Slovencev iz zamejstva in sveta

Celje, 29. junija - V Celju bo danes potekal osrednji dogodek tradicionalnega srečanja Slovencev iz zamejstva in sveta Dobrodošli doma 2024. Ob pestrem kulturnem dogajanju bodo zbrane nagovorili predsednik Združenja Slovenska izseljenska matica Boris Jesih, celjski župan Matija Kovač in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.

Vipava.
Srečanje slovenskih izseljencev Dobrodošli doma 2023.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Dogajanje se bo začelo v popoldanskih urah, ko bo med 14. in 17. uro v Celjskem domu predstavitev knjižnih izdaj slovenskih rojakov. Odprli bodo tudi dve razstavi, umetnic iz Italije in Avstralije, ter si ogledali kratek film. Za najmlajše bo voljo delavnica kamišibaja, starodavne japonske umetnosti pripovedovanja zgodb ob slikah, napovedujejo organizatorji.

Osrednja prireditev bo na celjskem Krekovem trgu ob 18. uri, na njej pa se bo predstavilo 12 folklornih in pevskih skupin ter posamezniki iz Hrvaške, BiH, Srbije, Makedonije, Nemčije in Argentine. Skupno bo sodelovalo približno 250 nastopajočih.

Srečanje Dobrodošli doma se je sicer začelo v četrtek z vseslovenskim srečanjem v državnem zboru. Arčon je tam napovedal nadaljnjo podporo mladim v obliki štipendij, hkrati pa bo njegov urad v prihodnje okrepil podporo zagonskim podjetjem in ustanovil zamejsko športno koordinacijo.

Zvečer so si udeleženci na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani ogledali opereto Kakor stari naredi, je zmerom prav. Nadaljevali pa so v petek z vodenim ogledom Narodne in univerzitetne knjižnice.

Letošnje dogajanje se bo sklenilo v nedeljo 7. julija s 30. taborom Slovencev po svetu v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu v Ljubljani, ki ga vsako leto pripravlja Izseljensko društvo Slovenija v svetu. Zbrane bo nagovorila tudi državna sekretarka v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.

Letos program pripravlja Združenje Slovenska izseljenska matica v sodelovanju s Svetovnim slovenskim kongresom, Rafaelovo družbo in Izseljenskim društvom Slovenija v svetu, financira pa prireditev vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

lpc/spo
© STA, 2024