Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 27. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

LA PAZ - V Boliviji so v sredo po ponesrečenem poskusu državnega udara aretirali poveljnika vojske Juana Joseja Zunigo, ki je nad vladna poslopja v La Pazu poslal vojsko s tanki. Zuniga je dejal, da nameravajo oborožene sile prestrukturirati demokracijo, ki bo postala prava in ne ta, ki jo 40 let vodi ista peščica ljudi. V akciji je sodelovalo skupno osem tankov, ki so se - tudi zaradi nasprotovanja ljudi na ulicah La Paza - čez nekaj časa umaknili. Vstaja je skupno trajala okoli pet ur.

BERLIN - V Nemčiji je v veljavo stopil spremenjeni zakon o državljanstvu, ki omogoča hitrejšo pot do nemškega potnega lista in dvojnega državljanstva. Pridobitev državljanstva bo po novem mogoča že po petih letih bivanja v Nemčiji in ne osmih, kot je veljalo doslej. Vlada je določene pogoje za pridobitev državljanstva sicer tudi zaostrila. Ministrica za notranje zadeve Nancy Faeser je spremembe zakona o državljanstvu označila za "zavezo sodobni Nemčiji", medtem ko so bili do reforme že ob njeni napovedi kritični v desni opoziciji.

LONDON - Vodja britanskih konservativcev in aktualni premier Rishi Sunak ter njegov izzivalec na prihajajočih volitvah, vodja laburistov Keir Starmer, sta se v sredo pomerila na zadnjem predvolilnem televizijskem soočenju. V ospredju so bili medsebojni očitki, povezani z afero konservativcev glede stav na datum volitev, migracijami in davki. Laburisti so na podlagi zadnjih anket na poti do največjega števila poslanskih sedežev doslej, medtem ko konservativci morda ne bodo mogli ubežati zgodovinskemu porazu.

PARIZ - Francosko prizivno sodišče je v sredo potrdilo nalog za aretacijo sirskega predsednika Bašarja al Asada zaradi njegove vloge v napadih s kemičnim orožjem med državljansko vojno leta 2013. S tem naj bi Francija postala prva država, ki je izdala nalog za prijetje aktualnega tujega voditelja. Nalogi so bili sicer izdani lani, vendar je francosko specializirano tožilstvo izpodbijalo veljavnost naloga za prijetje Asada, češ da se lahko imuniteta tujim voditeljem odvzame le v primeru pregona pred Mednarodnim kazenskim sodiščem.

DUNAJ/MOSKVA - Avstrija je v sredo na pogovor poklicala ruskega odpravnika poslov, potem ko so ruske oblasti njeni novinarki Caroli Schneider odvzele akreditacijo in jo pozvale, naj čim prej zapusti Rusijo. Po navedbah Moskve gre za povračilen ukrep, saj je Dunaj ruski novinarki Arini Davidjan v ponedeljek odredil, da v dveh tednih odide iz države.

BERLIN - Nemško zunanje ministrstvo je v sredo pozvalo svoje državljane, naj čim prej zapustijo Libanon zaradi grožnje dodatnega zaostrovanja konflikta med izraelsko vojsko in gibanjem Hezbolah. V zadnjih dneh napetosti med libanonsko šiitsko skupino in Izraelom še naraščajo.

WASHINGTON - Izraelski in ameriški uradniki so na srečanju v Washingtonu pregledali vsak posamezen primer pošiljk orožja, odpravili vse nesporazume in dosegli resničen napredek, je besede neimenovanega predstavnika ameriške vlade v sredo navedla ameriška televizija ABC. Bela hiša je po srečanju svetovalca za nacionalno varnost Jakea Sullivana z izraelskim obrambnim ministrom Joavom Galantom sicer potrdila, da bo Izraelu še naprej zagotavljala vse, kar potrebuje za obrambo.

PARIZ - Francija podpira madžarski program šestmesečnega predsedovanja Svetu EU, ki se bo med drugim osredotočal na krepitev evropskega gospodarstva, je po sredinih pogovorih s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom v Parizu izjavil madžarski premier Viktor Orban. Ob tem je bil kritičen do dogovorov o razdelitvi najvišjih položajev v EU. Po njegovih besedah je sistem, po katerem si vodilne položaje razdelijo politične skupine, ki prevladajo v Evropskem parlamentu, v nasprotju s filozofijo vključevanja.

ZAGREB - Klinični center v Zagrebu je bil tarča kibernetskega napada, so sporočili iz največje bolnišnice na Hrvaškem. Pojasnili so, da so bili primorani ustaviti vse sisteme, a da razmere ne ogrožajo bolnikov. Do napada je prišlo dan po tem, ko so hekerji izvedli napad onemogočanja storitev oz. DDoS na več spletnih mest hrvaških institucij, med drugim ministrstva za finance, davčne uprave, zagrebške borze in narodne banke.

BEOGRAD - Ob neurjih z močnimi nalivi, grmenjem in sunki vetra, ki so v sredo popoldne zajeli številne dele Srbije, je umrla ena oseba, najmanj dve pa sta bili poškodovani. V vasi pod goro Jastrebac na jugovzhodu države je umrl 30-letni moški, potem ko je strela udarila v njegov traktor.

TRST - Italijanska policija je v sredo sporočila, da je razbila kitajsko mrežo tihotapcev, ki so z luksuznimi avtomobili prek slovensko-italijanske meje tihotapili ljudi. Po prihodu v Italijo naj bi kriminalci pretihotapljenim ljudem odvzeli potovalne dokumente in z njimi ravnali kot s sužnji, da bi ti poplačali dolg za prevoz. Na sled kriminalni združbi so preiskovalci prišli aprila, ko so na meji s Slovenijo med rutinsko kontrolo ustavili kitajskega državljana, ki je v avtomobilu prevažal štiri sonarodnjake brez dokumentov.

WASHINGTON - Redno letno poročilo ameriškega State Departmenta o verskih pravicah po svetu v letu 2023 ugotavlja porast antisemitizma in islamofobije po svetu po zaostritvi bližnjevzhodne krize 7. oktobra lani. V sredo objavljeno poročilo je med drugim posebej kritično do Indije, kjer prihaja do napadov na verske manjšine. Kritično je tudi do zakona o bogokletju v Pakistanu, antisemitskih izrazov državnih uradnikov na Madžarskem in njihove islamofobne retorike.

NEW YORK - Varnostni svet Združenih narodov je na pobudo Rusije s soglasno sprejeto izjavo za javnost v sredo najostreje obsodil nedavni teroristični napad v ruskem Dagestanu, kjer je umrlo najmanj 21 ljudi, od tega 16 policistov.

akt/akt
© STA, 2024