Pregled - Slovenija, 26. 6. (sreda)

Ljubljana, 26. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 26. junija.

LJUBLJANA - Ministrica za pravosodje Andreja Katič je ob prihodu na sejo vlade dejala, da bodo poročilo o notranji reviziji nakupa stavbe na Litijski posredovali tožilstvu in policiji. "Ne vem, kaj lahko dodatna zunanja revizija sploh prinese," pa je dejala na vprašanje, ali namerava odrediti zunanjo revizijo nakupa pravosodne stavbe. Katič je pred sejo vlade tudi napovedala, da bodo poročilo predvidoma ta teden javno objavili, pozno popoldne pa so z ministrstva za pravosodje za STA sporočili, da bodo to storili šele po prejemu dodatnih pojasnil revizorke.

LJUBLJANA - Vlada je na seji opravila razpravo in začela obravnavo predloga kandidature Tomaža Vesela za bodočega evropskega komisarja iz Slovenije. Predloga sicer še ni posredovala v DZ. Postopek bo lahko nadaljevala, ko bo od pristojnih institucij EU prejela poziv za posredovanje imena komisarskega kandidata, so sporočili iz premierjevega kabineta.

LJUBLJANA - Odbor za pravosodje s petimi glasovi za in devetimi proti predloga poslanske skupine NSi za razpis posvetovalnega referendum o predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi ni ocenil kot primernega. V razpravi je opozicija menila, da skuša koalicija blokirati konkretno preiskavo, koalicija jim je očitala, da zlorabljajo institut referenduma.

LJUBLJANA - Vlada je na seji potrdila predlog novele zakona o lokalnih volitvah. Kot izhaja iz sporočila po seji vlade, s predlogom sledijo odločbi ustavnega sodišča iz sredine leta 2020 glede volilnega spora. Predlog predvideva podaljšanje roka za vložitev ugovora pri občinski volilni komisiji iz dosedanjih 48 ur po glasovanju na dva dni po dnevu glasovanja.

LJUBLJANA - Vlada je za obravnavo v DZ pripravila predlog spremembe zakona o invalidskih organizacijah, ki sistemsko ureja naloge Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) in njegovo financiranje za izvedbo nalog, ki so v javnem interesu. S tem se izpolnjujejo mednarodne zaveze Slovenije v skladu s konvencijo o pravicah invalidov, navaja.

LJUBLJANA - Predsednica države Nataša Pirc Musar, premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon so pozdravili imenovanje odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja za naslednika Jensa Stoltenberga na položaju generalnega sekretarja zveze Nato. Golob je dejal, da se veseli sodelovanja z njim. Pirc Musar je ob čestitki Rutteju za imenovanje izpostavila njegove izkušnje, Fajon pa je sporočila, da vodenje Nata v teh zahtevnih časih ostaja v varnih rokah.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo predlog novega kandidata za informacijskega pooblaščenca predvidoma v četrtek posredovala v DZ, so za STA potrdili v uradu. Za koga gre, še niso komentirali. Po neuradnih informacijah STA gre za dosedanjo vodjo mednarodnega sodelovanja in nadzora pri Informacijskem pooblaščencu Jeleno Virant Burnik.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon in indonezijska kolegica Retno Marsudi sta se zavzeli za končanje vojne v Gazi, pri čemer je Marsudi pohvalila držo in vlogo Slovenije, ko gre za reševanje konflikta na Bližnjem vzhodu. Zavzeli sta se tudi za krepitev odnosov med državama, Fajon pa je napovedala odprtje častnega konzulata v Džakarti in podprla ambicije Indonezije za članstvo v OECD.

LJUBLJANA/DUNAJ - Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na ministrskem srečanju držav članic Salzburškega foruma poudaril zavezanost nedavno sprejetemu evropskemu paktu o migracijah in azilu ter opozoril na pomen hitrega odzivanja. Na dvodnevnem srečanju so ministri govorili tudi o vračanju migrantov, ki ne izpolnjujejo pogojev za bivanje, preprečevanju tihotapljenja migrantov in usklajevanju vizumske politike med državami Zahodnega Balkana in EU.

LJUBLJANA - Vlada je izdala spremenjeno uredbo o cestnini za uporabo cestnega predora Karavanke, po kateri se bo vožnja skozi predor za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone podražila za 6,8 odstotka. Potrdila je tudi predlog novele zakona o gospodarskih družbah, s katerim se prenašajo štiri evropske direktive.

LJUBLJANA/MARIBOR - Na ministrstvu za zdravje so za Finance potrdili, da so uvedli sistemske nadzore v vseh treh srčnih centrih oziroma kardiokirurških oddelkih v UKC Ljubljana, UKC Maribor in MC Medicor. Gre za strokovne nadzore nad delovanjem zdravstvenega programa perkutane vstavitve aortnih zaklopk (Tavi) in upravne nadzore nad delovanjem celotnih oddelkov.

LJUBLJANA - Zadružna zveza Slovenije opozarja, da stroški pridelave sezonske zelenjave rastejo, nabavne cene trgovcev so nizke. Trgovce poziva k višjim odkupnim cenam, kmetijsko ministrico Matejo Čalušić pa, da s spremembami zakona o kmetijstvu prodajo pod nižjimi cenami od nabavnih uvrsti med nedovoljene prakse in da domačim pridelovalcem zagotovi pomoč.

LJUBLJANA - Svet Radiotelevizije Slovenija je na seji sprejel poziv vladi za delno uskladitev rtv-prispevka z inflacijo. V pozivu, ki so ga predstavili na popoldanski novinarski konferenci, menijo, da se je obstoječi sistem financiranja, ki naj bi skrbel za stabilnost javnega zavoda, v 12 letih sam sprevrgel v vir destabilizacije. Želijo, da vlada odločitev o delni uskladitvi prispevka sprejme najkasneje pred odhodom na počitnice.

LJUBLJANA/MARIBOR - Avtobusi mestnega in medkrajevnega potniškega prometa so prešli na počitniški vozni red, ki bo veljal do konca avgusta. V ponedeljek bo začel veljati nov model medkrajevnih avtobusnih linij, ki bo po navedbah Družbe za upravljanje javnega potniškega prometa odpravil pomanjkljivosti medkrajevnih povezav in povečal število odhodov avtobusov.

NOVA GORICA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko in župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel sta podpisala aneks k pogodbi, s katerim bo Javni zavod GO! 2025 - EPK Nova Gorica za izvajanje javnega kulturnega projekta Evropska prestolnica kulture 2025 prejel dodatne tri milijone evrov, so sporočili z ministrstva za kulturo.

LJUBLJANA - Slovenska kulturna akcija (SKA) letos obeležuje 70 let obstoja. Ob tem mejniku osrednjega kulturnega društva slovenskih emigrantov po drugi svetovni vojni, ki je bilo ustanovljeno v argentinskem Buenos Airesu, in skrbi za ohranjanje slovenstva v zamejstvu in po svetu, so v Slovenski matici pripravili slavnostno akademijo in simpozij.

MURSKA SOBOTA - Okrožno sodišče v Murski Soboti je končalo dokazni postopek zoper 49-letnega Damirja Softića, obtoženega za umor 26-letnika, poroča Vestnik. Sodni senat mu je izrekel varnostni ukrep zdravljenja na psihiatriji od pol leta do pet let, saj sta izvedenca psihiatra Peter Pregelj in Jure Koprivšek ugotovila, da ima Softić paranoidno shizofrenijo.

mo/mo
© STA, 2024