Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 26. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

NEW YORK/CANBERRA - Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je danes v skladu z dogovorom z ameriškimi oblastmi na tihomorskih Severnih Marianskih otokih priznal krivdo za sodelovanje v zaroti za širjenje zaupnih informacij. Sodišče ga je nato obsodilo na 62 mesecev, kolikor jih je preživel za zapahi na Otoku, tako da je svobodni Assange že na poti domov v Avstralijo. Assangeova žena Stella je za britanski BBC dejala, da bo njen mož svoboden človek in se je zahvalila podpornikom, ki so se zavzemali za njegovo izpustitev. Avstralski premier Anthony Albanese je izrazil veliko zadovoljstvo ob izpustitvi ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea. Kot je dejal, se pogledi na dejavnosti avstralskega aktivista razlikujejo, a da je neizpodbitno dejstvo, da se je postopek proti njemu vlekel predolgo.

BRUSELJ - Zveza Nato je potrdila odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja za naslednika Jensa Stoltenberga na čelu vojaškega zavezništva. 57-letni Rutte bo mesto generalnega sekretarja formalno prevzel oktobra. Da bo Rutte prevzel vodenje 32-članskega zavezništva, je postalo jasno minuli teden, ko je edini preostali konkurent, romunski predsednik Klaus Iohannis, sporočil, da odstopa od kandidature.

DUNAJ/ŽENEVA - Strokovnjaki ZN za droge so zaskrbljeni, da bi zmanjšanje proizvodnje opija v Afganistanu lahko povečalo povpraševanje med uživalci heroina po nevarnih alternativnih snoveh. Urad za droge in kriminal pri tem opozarja na pojav močnih sintetičnih opioidov, ki so v Evropi vse bolj razširjeni. Število ljudi po vsem svetu, ki uživajo droge, je leta 2022 naraslo na 292 milijonov, kar je za 20 odstotkov več kot pred desetimi leti. Največji delež predstavljajo uživalci konoplje, teh je 228 milijonov. Zaskrbljujoč je tudi močan porast proizvodnje in uporabe kokaina.

KIJEV/MOSKVA/DONECK - Ukrajina in Rusija sta izmenjali po 90 vojnih ujetnikov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torek zagotovil, da si bodo še naprej prizadevali, da se bodo lahko tudi preostali vojni ujetniki vrnili v domovino. Zelenski je medtem obiskal fronto v vzhodni regiji Doneck, kjer se je z visokimi vojaškimi častniki pogovarjal o vojaških in humanitarnih razmerah na območju.

WASHINGTON/MOSKVA - Obrambna ministra Rusije in ZDA sta v torek opravila telefonski pogovor, v katerem sta si izmenjala poglede v zvezi z Ukrajino, je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. To je bil prvi pogovor Lloyda Austina z novim ruskim kolegom Andrejem Belousovim, ki je ponovil stališče Moskve o nevarnostih, povezanimi z ameriško vojaško pomočjo Kijevu. V Moskvi so zapisali, da je pogovor potekal na pobudo ZDA, ministra pa da sta si izmenjala poglede tudi glede drugih, sicer nenavedenih tem.

NAIROBI - Kenijski predsednik William Ruto je po torkovih smrtonosnih protivladnih protestih v prestolnici Nairobi za nasilje obtožil "skupino organiziranih kriminalcev", ki da so se infiltrirali med demonstrante. Napovedal je oster odziv, policiji pa se je medtem na ulicah pridružila vojska. Zaskrbljenost nad razmerami so izrazili tudi Združeni narodi. Med torkovimi protivladnimi protesti proti predlaganemu davčnemu zakonu je po navedbah združenja kenijskih zdravnikov umrlo najmanj 13 ljudi, še več deset je ranjenih. Protestniki so po poročanju medijev prebili policijske barikade in vdrli v parlament, kjer so povzročili uničenje.

PORT-AU-PRINCE - Na Haiti je v torek v okviru večnacionalne varnostne misije naposled prispel prvi kontingent kenijskih policistov. Premier karibske države Garry Conille je začetek misije, ki jo je Varnostni svet ZN odobril že oktobra lani, pozdravil kot edinstveno priložnost za ponovno vzpostavitev reda na otoku, ki se spopada z brezvladjem in nasiljem tolp. Prihod prvega kontingenta kenijskih policistov sta pozdravila tudi ameriški predsednik Joe Biden in generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

MOSKVA - Na sodišču v ruskem Jekaterinburgu se je začelo sojenje za zaprtimi vrati ameriškemu novinarju Evanu Gershkovichu, ki je obtožen vohunjenja. Poročevalcu Wall Street Journala, ki so ga v Rusiji aretirali marca lani, v primeru obsodbe grozi do 20 let zapora. Gershkovich, njegov delodajalec in Bela hiša obtožbe zavračajo kot lažne.

PJONGJANG - Severna Koreja je izvedla nov poskus izstrelitve rakete, a se je končalo neuspešno z eksplozijo v zraku, je sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo. Več podrobnosti ni razkrilo, je pa južnokorejska tiskovna agencija Yonhap poročala, da je šlo po oceni vojske za hiperzvočno raketo.

HOUSTON - Stečajni zaupnik Christopher Murray je napovedal, da bo zaprl medijsko platformo desničarskega skrajneža Alexa Jonesa Infowars in razprodal njeno premoženje za delno plačilo tožnikom. Jones dolguje 1,5 milijarde dolarjev družinam leta 2012 ubitih otrok na šoli Sandy Hook, ker je lagal o strelskem napadu.

NEW YORK - Demokrat George Latimer je v torek z izdatno finančno pomočjo proizraelskega lobija slavil proti strankarskemu kolegu Jamaalu Bowmanu, ki je bil kritičen do vojne v Gazi, in tako osvojil najdražje strankarske volitve v zgodovini ZDA. Latimer bo tako kandidat demokratov na novembrskih volitvah za predstavniški dom zveznega kongresa.

LUXEMBOURG - Banke v srednji, vzhodni in jugovzhodni Evropi po ugotovitvah Evropske investicijske banke (EIB) pričakujejo povečano povpraševanje strank po posojilih. Najbolj se bo povečalo povpraševanje po hipotekarnih in potrošniških posojilih, ugotavlja EIB. Po obdobju počasne rasti naj bi okrevale tudi naložbe podjetij.

set/bg/msc/akt/sg/rp/set
© STA, 2024