Pregled - Slovenija, 25. 6. (torek)

Ljubljana, 25. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 25. junija.

LJUBLJANA - Slovenija je praznovala dan državnosti in s tem obeležila 33 let od osamosvojitve, ko je takratna skupščina sprejela ključne osamosvojitvene dokumente. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v predsedniški palači sprejela obiskovalce in spregovorila o pomenu ohranjanja Slovenije za prihodnje generacije. Izpostavila je tudi pomen dialoga. Premier Robert Golob pa je dejal, da kljub temu, da nismo velika država, dokazujemo, da lahko tekmujemo z velikimi vizijami. "In vedno lahko sežemo še više," je prepričan. Po oceni bivših predsednikov republike je Slovenija lahko ponosna na prehojeno pot, ob 33-letnici osamosvojitve pa so čestitke izrekli tudi v vodstvih parlamentarnih strank.

LJUBLJANA - S poročilom notranje revizije ministrstva za pravosodje o nakupu stavbe na Litijski ne v kabinetu predsednika vlade ne na finančnem ministrstvu niso seznanjeni. Na ministrstvu zavračajo očitke o nezakonitem ravnanju pri prerazporejanju sredstev, v kabinetu pa zavračajo trditve, da je bil premier Robert Golob o celotnem postopku podrobno seznanjen.

LJUBLJANA - Z nedavno sprejeto dopolnilno odločbo glede sodniških plač je ustavno sodišče določilo način določitve plač sodnikov rednih sodišč, ki je izven veljavne plačne lestvice oz. je za sodnike določilo posebno plačno lestvico. Razmerje med nosilci vseh treh vrhov oblasti bo po realizaciji dopolnilne odločbe popolnoma porušeno, opozarja vlada.

WASHINGTON - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v imenu ZDA čestital Sloveniji za dan državnosti in izrazil željo, da bo prijateljstvo med državama trajalo še veliko let. Slovenija se je po njegovih besedah v zadnjih 33 letih uveljavila kot regionalna in globalna voditeljica.

KOEBENHAVN - Evropska agencija za okolje (EEA) za poletne mesece svari pred vnovično možnostjo izrednih vremenskih dogodkov, kot so vročinski valovi, suše in poplave. V zadnjih letih so zaznali trend povečanega števila tovrstnih dogodkov, ki povzročajo veliko gospodarsko škodo. V luči tega strokovnjaki opozarjajo na nujnost prilagajanja.

MARIBOR - S koncertom Alfredo Rodriguez Tria se je v Mariboru začel festival JazzLent. Kot obljubljajo organizatorji, bo vzpostavil dialog stilov in vplivov ter ponudil vznemirljivo fuzijo vzhoda in zahoda, izkušenj in mladosti, tradicije in inovativnosti.

LJUBLJANA - Umrl je dramski igralec Borut Alujevič - Lujo, so sporočili iz Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Alujevič je v SLG Celje odigral več kot osemdeset vlog. Nastopal je v filmih in na televiziji. Bil je tudi upravnik celjske gledališke hiše.

LINZ - Letošnjo nagrado Starts, veliko nagrado za inovacije v tehnologiji, industriji in družbi, ki jih spodbuja umetnost, prejmeta kulturna pobuda Evropske organizacije za jedrske raziskave (Cern) v Ženevi in projekt Calculating Empires Kate Crawford in Vladana Jolerja. Med desetimi častnimi omembami je vizualna umetnica iz Slovenije Robertina Šebjanič.

mo/mo
© STA, 2024