Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 25. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON/LONDON - Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je po več kot desetletju boja proti izročitvi ZDA z ameriškim pravosodnim ministrstvom dosegel dogovor, v skladu s katerim se bo izognil zaporni kazni in se lahko vrnil v Avstralijo. Glede na sodne dokumente je priznal krivdo v eni točki obtožnice, za zaroto za širjenje zaupnih informacij o nacionalni obrambi ZDA, v zameno za 62 mesecev zaporne kazni, ki jih je že prebil za zapahi v Veliki Britaniji. Dogovor bo formaliziran v sredo na sodišču na Severnih Marianskih otokih.

LUXEMBOURG - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je Ukrajini in Moldaviji zaželela uspešen začetek pogajanj o vstopu v EU, ki je predviden popoldne. Opozorila je, da bodo pogajanja zahtevna in da ne bo bližnjic. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola pa je ob tem zapisala, da gre za zgodovinski trenutek.

TEL AVIV - Izraelsko vrhovno sodišče je odločilo, da morajo obvezen vojaški rok služiti tudi študenti ješive, judovske verske šole. Po mnenju sodišča namreč ne obstaja pravna podlaga, ki bi ultraortodoksnim vojaškim obveznikom omogočala, da se služenju izognejo.

RIM - Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana pozdravila kot partnerja znotraj EU in zaveznika v Natu, obenem pa sta voditelja izpostavila tudi medsebojne razlike, zlasti glede Ukrajine. Orban je potrdil, da njegova stranka Fidesz v Evropske parlamentu ne bo pridružila Evropskim konservativcem in reformistom (ECR) pod vodstvom Meloni.

PEKING - Kitajska sonda Chang'e 6 se je z vzorci z Lune vrnila na Zemljo. Kitajska vesoljska agencija je misijo označila za popoln uspeh, saj je sonda kot prva vzorce kamnin nabrala na t. i. temni strani Lune, neraziskani strani, ki je obrnjena stran od Zemlje. Zbrani material bi lahko pomagal bolje razumeti nastanek Lune in njen razvoj, pa tudi nastanek Sončevega sistema nasploh.

NEW YORK - Člani Varnostnega sveta ZN so na razpravi, posvečeni Iranu in jedrskemu orožju, v ponedeljek pozivali Teheran in Washington, naj se vrneta k leta 2015 sprejetemu iranskemu jedrskemu sporazumu. Predstavnica ZN je medtem poročala, da je Iran opazno povečal svoje zaloge oplemenitenega urana.

PARIZ - Pogostnost in intenzivnost ekstremnih gozdnih požarov sta se v zadnjih 20 letih po vsem svetu več kot podvojili zaradi globalnega segrevanja kot posledice človekove dejavnosti, je pokazala v ponedeljek objavljena raziskava. Požare spodbujajo vse hujše suše, ki so povezane s podnebnimi spremembami, opozarjajo raziskovalci.

NEW YORK - Prepoved splava v ameriški zvezni državi Teksas je povezana s 13-odstotnim povečanjem števila smrti med novorojenčki in dojenčki, ugotavlja v ponedeljek objavljena študija zdravstvene revije JAMA Pediatrics. Teksas je septembra 2021 prepovedal splav takoj po zaznavi utripa srca zarodka, kar je običajno v petem ali šestem tednu nosečnosti.

spo/spo
© STA, 2024