Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 24. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRUSELJ - Zunanji ministri držav članic EU so potrdili 14. sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino, ki vključuje tudi prepoved nadaljnjega izvoza ruskega utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) iz EU v tretje države. EU obenem političnim strankam, nevladnim organizacijam in medijem prepoveduje prejemanje sredstev od Rusije.

LUXEMBOURG - Prva sredstva, pridobljena z upravljanjem zamrznjenega ruskega premoženja, bodo že prihodnji teden na voljo za vojaško podporo Ukrajini, je danes ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za 1,4 milijarde evrov.

TEL AVIV - Intenzivne vojaške operacije izraelske vojske v mestu Rafa na jugu palestinske enklave Gaza so skoraj zaključene, je v nedeljo dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu, dodal pa, da to ne pomeni konca vojne. Ponovil je, da bo pristal zgolj na dogovor, po katerem se bodo v Izrael vrnili preostali talci, osnovni cilj pa ostaja tudi "izkoreninjenje Hamasa".

MAHAČKALA - V nizu napadov na policiste, cerkvi in sinagogi v nedeljo v večinsko muslimanski ruski republiki Dagestan na Severnem Kavkazu je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 19 ljudi. Umrlo je tudi pet napadalcev. Policija je medtem sporočila, da je protiteroristična operacija proti napadalcem končana. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

SKOPJE - V Severni Makedoniji je parlament v nedeljo zvečer potrdil novo vlado Hristijana Mickoskega, vodje desne stranke VMRO-DPMNE,ki bo imela v novem parlamentu udobno večino 78 od 120 poslancev. Na uradni prisegi je novi premier uporabil tudi uradno ime države, čeprav je njegova stranka leta 2018 nasprotovala Prespanskemu sporazumu, ki je rešil dolgoletni spor z Grčijo glede imena.

MEKA - Savdska Arabija je v nedeljo potrdila, da je med hadžem v državi umrl najmanj 1301 človek, v večini naj bi šlo za neregistrirane romarje, ki so v izjemni vročini prehodili dolge razdalje. Glede na podatke savdskih oblasti več kot tri četrtine preminulih ni imelo uradnih dovoljenj za udeležbo na romanju in so bili brez ustrezne zaščite dlje časa izpostavljeni sončni pripeki.

BRUSELJ - Ameriški tehnološki velikan Apple je po predhodnih ugotovitvah Evropske komisije s svojo spletno trgovino z aplikacijami App Store kršil pravila iz akta o digitalnih trgih, saj je razvijalce aplikacij preveč omejeval pri ponujanju vsebin prek drugih kanalov. Grozi mu za več milijard evrov globe, so sporočili iz komisije.

BERLIN - V Nemčiji se je v zadnjih tednih vnela razprava o ukrajinskih beguncih, ki v državi niso našli zaposlitve. Omenja se izplačevanje nižje podpore kot doslej, pri Krščansko-socialni uniji CSU pa so v nedeljo celo zahtevali, da se brezposelne ukrajinske begunce vrne v varne dele domovine, do česar so bili pri vladajočih socialdemokratih SPD in Zelenih kritični.

SEUL - V tovarni litijevih baterij v mestu Hwaseong blizu južnokorejske prestolnice Seul je izbruhnil velik požar, v katerem je umrlo najmanj 20 ljudi. Gasilci se še vedno borijo z ognjem, doslej so uspeli rešiti približno 80 od več kot 100 ljudi, ki so v času izbruha požara delali v tovarni. Požar je izbruhnil po nizu eksplozij v nadstropju, kjer preverjajo in pakirajo baterije.

HVAR/DUBROVNIK - Požar, ki je v nedeljo izbruhnil na hribu Poljun nad glavnim mestom na hrvaškem otoku Hvar, sicer še ni popolnoma pogašen, vendar so ga gasilci uspeli spraviti pod nadzor, poročajo hrvaški mediji. Že v nedeljo pa so pogasili požar nad Dubrovnikom, zaradi katerega je bil več ur zaprt del jadranske magistrale.

spo/spo
© STA, 2024