Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 23. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Po sobotnem napadu na ukrajinsko mesto Harkov, v katerem je umrlo več ljudi, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v nagovoru v soboto zvečer pozval k čimprejšnji dobavi vojaške pomoči, predvsem zračne obrambe. Ukrajina je medtem ponoči izvedla zračne napade na območje Rusije.

RAMALA - Izraelska vojska je sporočila, da so njeni pripadniki kršili protokol, ko so v soboto ranjenega Palestinca privezali na sprednji del vozila med racijo v Dženinu na Zahodnem bregu. Vojska je sicer potrdila incident šele potem, ko je po družbenih omrežjih zaokrožil posnetek privezanega Palestinca. Moškega so kasneje prepeljali na zdravljenje k Rdečemu križu.

TEL AVIV - V Izraelu se je v soboto zvečer znova zbralo več deset tisoč ljudi na protestih proti vladi Benjamina Netanjahuja in zahtevali dogovor o izpustitvi talcev, ki so še v Gazi. Protest v Tel Avivu naj bi bil po oceni organizatorjev največji doslej.

ADEN - V bližini Jemna je dron poškodoval tovorno ladjo, o žrtvah ne poročajo, so sporočili iz britanske mornarice. ZDA pa so se medtem odločile, da umaknejo svojo trenutno letalonosilko iz Rdečega morja, bodo pa v regijo poslale drugo.

RIM - Italija se sooča z največjo revščino v svoji zgodovini, je v poročilu za leto 2023, izdanem ta teden, opozorila italijanska Karitas. Kot so pojasnili v tej katoliški organizaciji, so lani pomagali 270.000 prebivalcem, kar v zadnjih petih letih pomeni 40,7-odstotno rast.

ATENE - Grške oblasti so v soboto zvečer pridržale 13 ljudi, domnevno povezanih z izstrelitvijo ognjemeta z jahte, ki je na turističnem otoku Hidra blizu Aten v petek zvečer zanetil požar. Po navedbah grških gasilcev bodo oblasti osumljene danes privedle pred tožilca, k sankcijam pa je pozval tudi župan Hidre. Storilcem grozi do 20 let zapora in denarna kazen do 200.000 evrov.

RIM - Potem ko so italijanske oblasti v soboto zaradi pomanjkanja vode izdale prepoved turističnih obiskov otoka Capri, je turistom zopet dovoljeno na otok. V četrtek se je zgodila okvara vodovodne cevi na celini, ki Capri oskrbuje z vodo. Napako pa so uspeli sedaj odpraviti.

DORTMUND - Število delodajalcev, ki nudijo delo od doma, je v Nemčiji s pandemijo covida-19 doživelo pravi razcvet, ki traja še danes. Število oglasov za delo, ki ponuja to možnost, je od leta 2019 poraslo za petkrat, je razvidno iz ta teden objavljene analize fundacije Bertelsmann Foundation.

PARIZ - Prenovo pariškega Centra Pompidou bodo vodili arhitekti iz Francije, Japonske in Mehike - partnerja Nicolas Moreau in Hiroko Kusunoki ter arhitektka Frida Escobedo. Muzej moderne umetnosti, ki je vrata odprl leta 1977, bodo septembra 2025 zaprli zaradi 262 milijonov evrov vredne prenove, ki naj bi trajala pet let.

set/mph/mrn/tv/set
© STA, 2024