Pregled - Slovenija, 22. 6. (sobota)

Ljubljana, 22. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 22. junija.

CERKNO - Na dobrodelnem koncertu so z zbiranjem sredstev za obnovo Partizanske bolnice Franja znova opozorili na pomen ohranjanja Franje kot edinstvenega spomenika humanosti državnega in evropskega pomena. Slavnostna govornica, predsednica republike Nataša Pirc Musar je med drugim izpostavila neprecenljivost in brezčasnost tega spomenika, ki sporoča o temeljnih civilizacijskih vrednotah in izjemnih človeških dejanjih, ki so še kako pomembna tudi v današnjem času.

TRBOVLJE - Na Kumu je potekala osrednja zasavska slovesnost v počastitev dneva državnosti in 33. obletnice letalskih napadov na tamkajšnji oddajnik RTV Slovenija med osamosvojitveno vojno. Obrambni minister Marjan Šarec je izpostavil pomen domoljubja ter dodal, da je Slovenska vojska ponosna naslednica tedanje Teritorialne obrambe.

KIJEV/CERKNO - Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo v četrtek obiskala Kijev, kjer bo podpisala dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino. "Gre za to, da se s takšnim sporazumom zavežemo, da bomo Ukrajini pomagali še naprej, dokler bo potrebno," je dejala za TV Slovenija ob robu dobrodelnega koncerta za obnovo Partizanske bolnice Franja v Cerknem.

LJUBLJANA - Vlada bi po izhodiščih za pokojninsko reformo, ki jih je v sredo predstavila socialnim partnerjem, od leta 2028 višala starostno mejo za upokojitev. Za 40 let dela bi bila leta 2035 62 let. Obdobje za izračun pokojninske osnove bi bilo daljše, odmerni odstotek pa višji. Pri usklajevanju pokojnin bi bolj upoštevala rast cen življenjskih potrebščin.

LJUBLJANA - V času stavke na upravnih enotah se predvsem pred ljubljansko upravno enoto vsak dan vije dolga vrsta. Na ministrstvu za javno upravo se tega zavedajo, a na večini upravnih enot delo po njihovi oceni poteka brez večjih motenj. Stranke se po storitve, za katere ne velja krajevna pristojnost, lahko odpravijo tudi drugam.

LJUBLJANA - Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je Darsu izdalo okoljevarstveno soglasje za ureditev tretjega prometnega pasu na štajerski avtocesti med priključkoma Domžale in Zadobrova. Na tem prometno zelo obremenjenem odseku namerava Dars preurediti odstavni pas v vozni pas, dela bi se lahko začela v letu 2025.

LJUBLJANA - Po prištetih glasovih, prispelih iz tujine in po pošti iz Slovenije, so znani neuradni končni izidi volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Prišteti glasovi na izid glasovanja 9. junija niso vplivali, razdelitev slovenskih mandatov v Bruslju ostaja enaka. Končne rezultate mora potrditi še Državna volilna komisija, to bo predvidoma storila v četrtek.

BOHINJ/BLED/LESCE/KRANJSKA GORA - V kampih na Gorenjskem ob začetku glavne turistične sezone upajo na boljše vreme. Dež in nizke temperature v maju in prvi polovici junija so namreč botrovali precej slabšemu predsezonskemu obisku od lanskega. V kampih upajo tudi, da poletje ne bo tako nevihtno kot lani, izurili pa so se že v obveščanju gostov in zagotavljanju njihove varnosti.

LJUBLJANA - Slovenski šolarji bodo v ponedeljek še zadnjič v tem šolskem letu sedli v šolske klopi. Nato bodo za dobra dva meseca pozabili na šolo in se prepustili uživanju in brezskrbnosti. Da bodo najdaljše počitnice polne doživetij in dogodivščin, bodo poskrbele številne organizacije s počitniškimi delavnicami, poletnimi šolami, izleti in letovanji.

KRANJ - Z razglasitvijo zmagovalcev in podelitvijo nagrad zlato jabolko za izjemne igralske dosežke se je sklenil četrti Kranjski igralski filmski festival Krafft, ki je v enem tednu ponudil 18 filmov tekmovalnega in spremljevalnega programa ter vrsto drugih dogodkov, od koncertov do delavnic.

KOPER - Že več dni lahko obiskovalci slovenskih obmorskih mest na gladini morja opažajo pojav, poznan kot sluzenje. V preteklih dneh je bilo to sprva opaženo v globljih vodnih slojih, zdaj pa so se želatinaste prevleke pojavile tudi na površini morja. Če ne bo sluzi odpihnila burja, bi lahko na površini vztrajala več tednov.

KOPER - Mestna občina Koper je po nekajmesečni temeljiti prenovi v petek s slavnostnim programom odprla koprski zvonik. Med drugim je poskrbela za popolno prenovo notranjega stopnišča in ograje ter kamnitih sten in stropov. Novi sta tudi razsvetljava zvonika in električna napeljava.

bg/bg
© STA, 2024