Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 21. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

MOSKVA - V nočnem napadu z ukrajinskimi brezpilotnimi letalniki na naftno rafinerijo v ruski regiji Krasnodar, v katerem je izbruhnil požar, naj bi bili ranjeni dve osebi. V regiji naj bi zgodila še dva napada z droni, v katerih so bile ranjeni najmanj štirje ljudje. Ruske sile so minulo noč skupaj sestrelile 114 brezpilotnikov, so sporočile ruske oblasti.

EREVAN - Armenija je priznala Palestino, je danes sporočilo zunanje ministrstvo v Erevanu. Armenija je tako postala zadnja v vrsti držav, ki so v zadnjem obdobju priznale Palestino v luči vojne v Gazi. Oblasti v Erevanu so ob tem izpostavile potrebo po takojšnji prekinitvi ognja na območju Gaze.

SEUL/LONDON - Severna Koreja je na svoji strani demilitariziranega območja meje z Južno Korejo začela graditi odseke betonskega zidu, dokazuje primerjava satelitskih posnetkov. Kot so za britanski BBC ocenili analitiki, je Pjongjang do odsekov zidu speljal ceste in očistil zaraščeno območje, kar nakazuje na namero izvidniške dejavnosti na obmejnem območju.

WASHINGTON - Na obisku v Hanoju je danes in v soboto visoki ameriški uradnik, pomočnik državnega sekretarja za vzhodnoazijske in pacifiške zadeve Daniel Kritenbrink, ki bo potrdil podporo ZDA Vietnamu, potem ko je državo obiskal ruski predsednik Vladimir Putin. Kritenbrink se bo v Hanoju srečal z visokimi vietnamskimi predstavniki in poudaril močno zavezanost ZDA izvajanju celovitega strateškega partnerstva z Vietnamom, je v četrtek sporočil State Department.

WASHINGTON - Kandidat republikancev na predsedniških volitvah v ZDA Donald Trump je v četrtek obljubil, da bo v primeru izvolitve tujim diplomantom ameriških univerz omogočil pridobitev ameriške zelene karte. Kot je še dejal v podkastu All-In, bi morali diplomanti zeleno karto dobiti samodejno ob diplomi, da bi lahko ostali v ZDA.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je v četrtek najostreje obsodil napade uporniške skupine M23 in napade z Islamsko državo (IS) povezanih skupin v DR Kongo. Med drugim je opozoril, da je ofenziva M23 proti mestu Kanyabayonga v tednu dni pregnala z domov že 350.000 ljudi.

NEW YORK - Varnostni svet bi moral imeti odločilno vlogo pri zmanjšanju napetosti in spodbujanju odgovornosti, ko zlonamerne kibernetske dejavnosti ogrožajo mednarodni mir in varnost, je na četrtkovem zasedanju Varnostnega sveta ZN o soočanju z grožnjami kibernetski varnosti dejal slovenski veleposlanik Samuel Žbogar.

ŽENEVA - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v četrtek opozorila, da so od leta 2022 po vsem svetu v obtoku ponarejena zdravila za sladkorno bolezen. Gre za zdravilo Ozempic, ki vsebuje učinkovino semaglutid in je v EU odobreno za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2, pogosto pa se uporablja tudi za zniževanje telesne teže. WHO je opozorilo izdala po tem, ko je od oktobra lani odkrila ponarejena zdravila v Veliki Britaniji, ZDA in Braziliji.

ZADAR - Smrt otroka iz Češke, ki je v sredo umrl v eksploziji blizu Zadra, je povzročila eksplozivna naprava z vojaškega poligona, je danes po preiskavi sporočila hrvaška policija. 46-letni Čeh je s sinom kljub opozorilnim tablam vstopil na prepovedano območje in mu dovolil, da s sabo vzame eksplozivno napravo, ki jo je nato razneslo. Moškega so pridržali.

GAZIANTEP - V gozdnih požarih, ki so minulo noč opustošili več vasi na jugovzhodu Turčije, je umrlo pet ljudi, 44 pa jih je poškodovanih, med njimi deset huje, je sporočil turški minister za zdravje Fahrettin Koca. Požar je izbruhnil v četrtek pozno zvečer na območju približno 30 kilometrov južno od mesta Diyarbakir. Zaradi močnega vetra se je hitro razširil ter prizadel pet vasi.

BOLZANO - V tovarni aluminija v Bolzanu na Južnem Tirolskem je minulo noč odjeknila silovita eksplozija, v kateri je bilo po najnovejših podatkih poškodovanih osem delavcev, med njimi pet huje. Eksplozija je v tovarni aluminija, ki deluje od leta 1936, odjeknila okoli polnoči v skladišču tovarne v industrijski coni blizu Bolzana. Ob tem je izbruhnil požar.

WASHINGTON - Zvezno državo Teksas na jugu ZDA je v četrtek zajela tropska nevihta Alberto, ki je pred tem pustošila po Mehiki. Na zahodu države se medtem nadaljujejo požari, severovzhod in srednji zahod pa se soočata s prvim vročinskim valom letošnjega poletja, poročajo ameriški mediji.

mc/lkr/ut/blm/rp/mc
© STA, 2024