Tedenski pregled - Slovenija od 21. do 27. 6.

Ljubljana, 28. junija - Slovenija je z več slovesnostmi obeležila dan državnosti, prav na ta dan pa je za zgodovinski dosežek poskrbela nogometna reprezentanca, ki se je prvič uvrstila v v izločilne boje velikih tekmovanj. Predsednica Nataša Pirc Musar je odpotovala na obisk v Ukrajino, znova je odmevala afera Litijska, prav tako dogajanje okrog upravnih enot.

PETEK, 21. junija

LJUBLJANA - Da bi izrazili nezadovoljstvo s postopkom in vsebino pogajanj za dvig plač v državnem upravljavcu avtocest in hitrih cest, je okoli 200 delavcev Darsa pred upravno stavbo podjetja organiziralo protestni shod. Protest je potekal pod okriljem Sindikata delavcev Darsa, ki z upravo ni podpisal dogovora o novem dvigu plač. V upravi Darsa so pojasnili, da so po več sestankih v zadnjih dveh mesecih s sindikati sprejeli dogovor o delni ugoditvi zahtevam glede zvišanja plač.

DUNAJ - Zunanja ministrica Tanja Fajon, ki se je v Avstriji skupaj s kolegi iz več evropskih držav udeležila evropskega foruma Wachau, je poudarila, da gre pri širitvi na Zahodni Balkan za zdaj ali nikoli. Z njo se je strinjal tudi gostitelj, avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg.

LUXEMBOURG - Finančnega ministra Klemna Boštjančiča ne skrbi sodelovanje s skrajno desno vlado v Franciji, če bi na volitvah zmagal Nacionalni zbor. Kot je dejal za Politico, so odnosi med ministri v večji meri odvisni od osebnosti kot od politične usmeritve. Na ministrstvu so v odzivu poudarili pomen sodelovanja, vrednot skrajne desnice pa da minister ne deli. V SD in Levici so v odzivu na te izjave poudarili lastno zaskrbljenost glede vzpona skrajne desnice. Predsednika SD Matjaža Hana je zmotila tudi izjava, da se bolje razume s finančnimi ministri drugih držav kot s kolegi v vladi.

TRST - Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je sestal z novoizvoljenimi župani v pokrajinah Trst in Gorica. Na srečanju je beseda tekla o temah, ki obe strani meje združujejo in povezujejo, poudarek pa je bil tudi na ohranjanju slovenskega jezika na tem ozemlju. Prav zato želijo stimulirati predvsem mlade, ki se šele odločajo za študij, da bi se morebiti odločili za študij pedagogike oz. slovenistike. V ta namen Arčon izključuje ustanovitve štipendije za te študije.

BREŽICE/NOVO MESTO - Brežiški občinski svet je v luči nedavnega nasilja na Osnovni šoli Velika Dolina na izredni seji 20. 6. obsodil vsakršno medvrstniško nasilje, notranje ministrstvo pa pozval k zagotovitvi dodatnih policistov v občini. V njej se namreč po besedah župana Ivana Molana soočajo s perečo romsko problematiko, policistov, ki bi jo reševali, pa je premalo. O romskih vprašanjih so v Novem mestu razpravljali tudi župani jugovzhodne Slovenije in Posavja. Ob tem so opozorili, da se stanje na tem področju še naprej poslabšuje, država pa naredi premalo, da bi zajezila nasilje in kriminal, ki ga povzročajo nekateri Romi.

LJUBLJANA - Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je Darsu izdalo okoljevarstveno soglasje za ureditev tretjega prometnega pasu na štajerski avtocesti med priključkoma Domžale in Zadobrova. Na tem prometno zelo obremenjenem odseku namerava Dars preurediti odstavni pas v vozni pas, dela bi se lahko začela v letu 2025.

LJUBLJANA - V 77. letu starosti je umrl sodnik sodišča EU Marko Ilešič, ki je to funkcijo opravljal od leta 2004. V tem času je bil tudi predsednik njegovega drugega senata. Pravosodno ministrstvo je ob smrti spomnilo na njegove izjemne karierne dosežke in ga označilo za velikana na področju prava. Predsednica republike Nataša Pirc Musar pa je poudarila svojo hvaležnost, da je znanje nesebično razdajal. Premier Robert Golob je izpostavil njegov prispevek k evropskemu pravosodju.

MARIBOR - V Mariboru se je začel 32. Festival Lent, ki se letos vrača na nabrežje, po katerem je poimenovan. Eno od prizorišč je namreč na novem trgu ob Hiši najstarejše trte na prenovljenem Lentu. Glavni oder pa še vedno ostaja na Trgu Leona Štuklja.

SOBOTA, 22. junija

CERKNO - Na dobrodelnem koncertu so z zbiranjem sredstev za obnovo Partizanske bolnice Franja znova opozorili na pomen ohranjanja Franje kot edinstvenega spomenika humanosti državnega in evropskega pomena. Slavnostna govornica, predsednica republike Nataša Pirc Musar je med drugim izpostavila neprecenljivost in brezčasnost tega spomenika, ki sporoča o temeljnih civilizacijskih vrednotah in izjemnih človeških dejanjih, ki so še kako pomembna tudi v današnjem času.

NEDELJA, 23. junija

LJUBLJANA - Na ljubljanskem Rožniku so 34. zapored podelili nagrado kresnik časopisne hiše Delo za najboljši roman leta. Nagrado je prejela Anja Mugerli za roman Pričakovanja, v katerem tematizira neplodnost in umetno oploditev.

LJUBLJANA - Slovenski odbojkarji so po prepričljivi zmagi 22. 6. nad Italijo na zadnji tekmi domačega turnirja lige narodov v dvorani Stožice za 11. zmago v 12 dvobojih premagali še Srbijo in osvojili prvo mesto po rednem delu lige. Že po sobotni zmagi so se zavihteli tudi na drugo mesto svetovne jakostne lestvice. Odbojkarji so si prav na turnirju v Stožicah izborili tudi vozovnico za olimpijske igre v Parizu.

PONEDELJEK, 24. junija

LJUBLJANA - Ob 33. obletnici osamosvojitve in pred dnevom državnosti so po Sloveniji potekale številne slovesnosti. Vrhunec je bila osrednja državna proslava, na kateri je bila slavnostna govornica predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ta je v trenutnih negotovih časih in ob temnih oblakih na obzorju izpostavila pomen skupnosti v vseh njenih podobah. Izzive lahko po njenem prepričanju premagamo le skupaj, zato moramo vsak dan dokazovati, da smo skupnost. Še pred tem sta se na slavnostni seji sestala državni zbor in državni svet. Podpredsednica DZ Meira Hot je spomnila, da je bila temelj uspeha samostojnosti enotnost, ob strahu pred prihodnostjo pa je po njenem prepričanju znova čas za pogum prelomnih časov slovenske državnosti. Predsednik DS Marko Lotrič pa je poudaril, da moramo biti Slovenci veseli in hvaležni, da smo med srečnimi narodi, ki lahko živijo v svoji državi in v miru.

LJUBLJANA - Na pravosodnem ministrstvu so potrdili, da je njihova služba za notranjo revizijo 14. 6. končala revizijo nakupa stavbe na Litijski. Vodja službe Suzana Hötzl je ugotovitve predala aktualni ministrici Andreji Katič in vršilki dolžnosti generalnega sekretarja Saši Renko. Spletni portal 24ur, ki je poročilo pridobil neuradno, navaja, da "zelo močno obremenjuje takratno ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ministra za finance Klemna Boštjančiča in predsednika vlade Roberta Goloba". Ministrica je 26. 6. dejala, da bodo poročilo o notranji reviziji nakupa stavbe na Litijski posredovali tožilstvu in policiji, z ministrstva so nato sporočili, da bodo poročilo javno objavili šele po prejemu dodatnih pojasnil revizorke. Golob revizijskega poročila nakupa stavbe na Litijski še ni prebral, po informacijah, ki jih ima, pa bi težko govoril, da je nastalo skladno z zakonodajo. Če to drži, bodo zahtevali inšpekcijski nadzor nad nastankom poročila. Ministrico Katič pa je že pozval k razjasnitvi okoliščin nastanka poročila. Švarc Pipan se bo na ugotovitve uradno odzvala, ko se bo z njimi seznanila.

PRIŠTINA - Minister za obrambo Marjan Šarec se je pred dnevom državnosti mudil pri slovenskih vojakih na Kosovu, ki delujejo v okviru misije Kfor. Šarec je ob tej priložnosti pripadnikom Slovenske vojske podelil čine in priznanja za opravljeno delo. V pogovoru s predstavniki Kforja se je seznanil tudi z varnostnimi razmerami na območju.

LJUBLJANA - Največja podjetja v Sloveniji po lanskih prihodkih so Petrol, Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Belektron. Prvo deseterico lestvice, ki jo je objavil časnik Delo, sestavljajo še Gen-I, Gorenje, Krka, Lek, Mercator, Geoplin in Impol. Prva štiri mesta so zasedla podjetja iz energetskega sektorja, kar je po navedbah Dela vsaj deloma tudi posledica visokih cen energije.

LJUBLJANA - Šolarji so še zadnjič v tem šolskem letu sedli v šolske klopi, prejeli so tudi zaključna spričevala, nato pa odšli na težko pričakovane najdaljše počitnice v letu. Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda se je v poslanici zahvalil vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju. Še posebej se je zahvalil tudi šolarjem, ki so priskočili na pomoč sošolcem v stiski, povzdignili glas proti krivici, polepšali dan s prijazno besedo in prispevali k pozitivnemu vzdušju v razredu. K pouku se bodo znova vrnili 1. septembra.

TOREK, 25. junija

LJUBLJANA - Slovenija je praznovala dan državnosti in s tem obeležila 33 let od osamosvojitve, ko je takratna skupščina sprejela ključne osamosvojitvene dokumente. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v predsedniški palači sprejela obiskovalce in spregovorila o pomenu ohranjanja Slovenije za prihodnje generacije. Izpostavila je tudi pomen dialoga. Premier Robert Golob pa je dejal, da kljub temu, da nismo velika država, dokazujemo, da lahko tekmujemo z velikimi vizijami. "In vedno lahko sežemo še više," je prepričan. Po oceni bivših predsednikov republike je Slovenija lahko ponosna na prehojeno pot, ob 33-letnici osamosvojitve pa so čestitke izrekli tudi v vodstvih parlamentarnih strank. Sloveniji je za dan državnosti čestital tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken.

KÖLN - Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila v izločilne boje velikih tekmovanj. Potem ko je v zadnjem krogu skupinskega dela v Kölnu igrala 0:0 z Anglijo, se je prebila v osmino finala evropskega prvenstva v Nemčiji, kjer se bo pomerila s Portugalsko. Slovenija je prvič na EP nastopila leta 2000, v letih 2002 in 2010 pa je igrala na svetovnih prvenstvih. Takrat je vselej izpadla po skupinskem delu, tokrat pa ji je uspel največji uspeh v zgodovini slovenskega reprezentančnega nogometa.

LJUBLJANA - Umrl je dramski igralec Borut Alujevič - Lujo, so sporočili iz Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Alujevič je v SLG Celje odigral več kot osemdeset vlog. Nastopal je v filmih in na televiziji. Bil je tudi upravnik celjske gledališke hiše.

SREDA, 26. junija

LJUBLJANA - Vlada je opravila razpravo in začela obravnavo predloga kandidature Tomaža Vesela za bodočega evropskega komisarja iz Slovenije. Predloga sicer še ni posredovala v DZ. Postopek bo lahko nadaljevala, ko bo od pristojnih institucij EU prejela poziv za posredovanje imena komisarskega kandidata.

LJUBLJANA - Odbor za pravosodje s petimi glasovi za in devetimi proti predloga poslanske skupine NSi za razpis posvetovalnega referendum o predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi ni ocenil kot primernega. V razpravi je opozicija menila, da skuša koalicija blokirati konkretno preiskavo, koalicija jim je očitala, da zlorabljajo institut referenduma.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila predlog novele zakona o lokalnih volitvah. Kot izhaja iz sporočila po seji vlade, s predlogom sledijo odločbi ustavnega sodišča iz sredine leta 2020 glede volilnega spora. Predlog predvideva podaljšanje roka za vložitev ugovora pri občinski volilni komisiji iz dosedanjih 48 ur po glasovanju na dva dni po dnevu glasovanja.

LJUBLJANA - Vlada je za obravnavo v DZ pripravila predlog spremembe zakona o invalidskih organizacijah, ki sistemsko ureja naloge Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije in njegovo financiranje za izvedbo nalog, ki so v javnem interesu. S tem se izpolnjujejo mednarodne zaveze Slovenije v skladu s konvencijo o pravicah invalidov, navaja.

LJUBLJANA - Predsednica države Nataša Pirc Musar, premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon so pozdravili imenovanje odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja za naslednika Jensa Stoltenberga na položaju generalnega sekretarja zveze Nato. Golob je dejal, da se veseli sodelovanja z njim. Pirc Musar je ob čestitki Rutteju za imenovanje izpostavila njegove izkušnje, Fajon pa je sporočila, da vodenje Nata v teh zahtevnih časih ostaja v varnih rokah.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon in indonezijska kolegica Retno Marsudi sta se zavzeli za končanje vojne v Gazi, pri čemer je Marsudi pohvalila držo in vlogo Slovenije, ko gre za reševanje konflikta na Bližnjem vzhodu. Zavzeli sta se tudi za krepitev odnosov med državama, Fajon pa je napovedala odprtje častnega konzulata v Džakarti in podprla ambicije Indonezije za članstvo v OECD.

LJUBLJANA/MARIBOR - Na ministrstvu za zdravje so potrdili, da so uvedli sistemske nadzore v vseh treh srčnih centrih oziroma kardiokirurških oddelkih v UKC Ljubljana, UKC Maribor in MC Medicor. Gre za strokovne nadzore nad delovanjem zdravstvenega programa perkutane vstavitve aortnih zaklopk (Tavi) in upravne nadzore nad delovanjem celotnih oddelkov.

LJUBLJANA - Vlada je izdala spremenjeno uredbo o cestnini za uporabo cestnega predora Karavanke, po kateri se bo vožnja skozi predor za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone podražila za 6,8 odstotka. Potrdila je tudi predlog novele zakona o gospodarskih družbah, s katerim se prenašajo štiri evropske direktive.

LJUBLJANA - Svet Radiotelevizije Slovenija je sprejel poziv vladi za delno uskladitev rtv-prispevka z inflacijo. Menijo, da se je obstoječi sistem financiranja v 12 letih sam sprevrgel v vir destabilizacije. Želijo, da vlada odločitev o delni uskladitvi prispevka sprejme najkasneje pred odhodom na počitnice. Predsednik vlade Robert Golob je 27. 6. dejal, da samo dajanje več denarja nikoli ne reši problemov. Vztraja pri tem, da morajo organi RTVS najprej pripraviti dolgoročno vzdržen razvojni program, nato pa bo pomagala tudi vlada.

NOVA GORICA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko in župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel sta podpisala aneks k pogodbi, s katerim bo Javni zavod GO! 2025 - EPK Nova Gorica za izvajanje javnega kulturnega projekta Evropska prestolnica kulture 2025 prejel dodatne tri milijone evrov.

ČETRTEK, 27. junija

KIJEV/BRUSELJ - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je odpotovala na obisk Kijev, kjer bo 28. 6. na srečanju s kolegom Volodimirjem Zelenskim predala sporočilo, da bo Slovenija še naprej pomagala Ukrajini. Poudarila je, da je v Ukrajini spričo ruske invazije v igri spoštovanje mednarodnega prava in dodala, da Kijev brani mednarodni red. Premier Robert Golob se je medtem v Bruslju srečal z Zelenskim in dejal, da lahko Slovenija lahko Ukrajini pomaga predvsem pri iskanju poti do miru. Govorila sta tudi o dvostranskem varnostnem sporazumu, v katerem si Ukrajina želi bolj konkretne zaveze. Golob podpis sporazuma pričakuje julija.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob, minister za finance Klemen Boštjančič in minister za javno upravo Franc Props so se srečali s predstavnikoma sindikatov zaposlenih na upravnih enotah Frančiškom Verkom in Draganom Stankovičem. Govorili so o možnih rešitvah za čimprejšnje končanje stavke, po navedbah sindikatov pa so uspeli zbližati stališča. Od vlade pričakujejo osnutek stavkovnega sporazuma, do katerega se bodo opredelili stavkajoči. Ministrstvo za javno upravo je sicer posodobilo seznam bistvenih nalog za uresničevanje delovanja upravnih enot med stavko, med katere je med drugimi uvrstilo tudi naloge izdaje gradbenih dovoljenj, izdaje odločb o legalizaciji in naloge izdaje uporabnih dovoljenj.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je po temeljitem razmisleku in seznanitvi vodij poslanskih skupin v DZ posredovala predlog, s katerim na mesto informacijske pooblaščenke predlaga Jeleno Virant Burnik, dosedanjo vodjo mednarodnega sodelovanja in nadzora pri Informacijskem pooblaščencu. Predsednica je prepričana, da je kandidatka s svojo strokovnostjo, dosedanjimi izkušnjami in vizijo primerna za omenjeno funkcijo.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija je ugotovila izide volitev devetih poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, s čimer so ti postali uradni. Izvolitev evropskih poslancev pa mora potrditi še državni zbor. Obenem je potrdila tudi izide glasovanj na posvetovalnih referendumih o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu in rabi konoplje. Volivci so se 9. junija ob vseh štirih referendumskih vprašanjih večinsko izrekli za.

MARIBOR - Evropska centralna banka in Banka Slovenije sta izdali dovoljenji za združitev Nove KBM in SKB banke v eno pravno entiteto. Njuna pravna združitev je predvidena 22. avgusta, naslednji dan bodo združeno banko preimenovali v OTP banko. Sedež te banke bo v Ljubljani.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije je ustavila postopek obravnave problematike neplačevanja nadomestil za uporabo vode, saj kršitev ni ugotovila. Zaradi zaznanih korupcijskih tveganj pa je na vlado naslovila pobudo, naj poskrbi za ureditev dajatev za rabo vode in gospodarno porabo sredstev sklada za vode.

LJUBLJANA - V državnem zboru je potekalo 20. vseslovensko srečanje mladih Slovencev v zamejstvu in po svetu. Podpredsednik vlade in pristojni minister Matej Arčon je napovedal nadaljnjo podporo mladim v obliki štipendij, hkrati pa bo njegov urad v prihodnje okrepil podporo zagonskim podjetjem in ustanovil zamejsko športno koordinacijo.

BRDO PRI KRANJU - Slovenska policija je obeležila dan policije z osrednjo slovesnostjo na Brdu pri Kranju. Ob tem sta generalni direktor policije Senad Jušić in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar izpostavila uspešno delo policistov ter številne nove varnostne izzive.

INNSBRUCK - Slovenska zvezdnica športnega plezanja Janja Garnbret je na tekmi svetovnega pokala v finalu na balvanih osvojila prvo mesto. Njen uspeh je v finalu najboljše šesterice z drugim mestom dopolnila druga Slovenka, 17-letna Jennifer Eucharia Buckley. Za slednjo je bila to sploh prva tekma v svetovnem pokalu doslej.

HRASTNIK - S koncertom zasedbe Laibach so odprli četrto izdajo filmsko-delavskega festivala Kamerat. Letošnji program Kamerata vključuje nabor 26 filmov, s katerimi bodo obeležili 90. in 10. obletnico stavk zasavskih rudarjev. V ospredju so francoski filmi.

LJUBLJANA - Že 27. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki bo trajal do 7. julija, letos v 11 dneh vabi v 14 mest. Več kot sto nastopajočih iz 15 držav bo skupno na 41 prizoriščih pripravilo 40 predstav in 94 dogodkov.

tep/sk
© STA, 2024