Tedenski pregled - svet od 21. do 27. 6.

Ljubljana, 28. junija - Evropski voditelji so se dogovorili o tem, kdo bo vodil evropske institucije v novem mandatu. Nato je za novega generalnega sekretarja potrdil Marka Rutteja. Ukrajina in Moldavija sta začeli pristopna pogajanja z EU, Kijev je z unijo sklenil tudi varnostni sporazum. Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange se je po dogovoru z ZDA vrnil v Avstralijo.

PETEK, 21. junija
        TIRANA/PODGORICA ... - Skoraj celotna Črna gora, večina Dalmacije, Bosne in Hercegovine in Albanije so med vročinskim valom ostale brez elektrike. Oskrbo so nato postopoma obnovili. Izpad naj bi se začel v Albaniji, ko je zaradi visokih temperatur prišlo do okvare na daljnovodu z Grčijo.
        EREVAN - Armenija je priznala Palestino, pri tem so oblasti v Erevanu izpostavile potrebo po takojšnji prekinitvi ognja na območju Gaze. Izrael je v odgovor armenskega veleposlanika poklical na pogovor.
        ATENE - Na grškem turističnem otoku Hidra je ognjemet z ene od jaht zanetil gozdni požar. Grške oblasti so 22. 6. pridržale 13 ljudi, domnevno povezanih z ognjemetom, grozi jim do 20 let zapora.
        CAPE CANAVERAL - Ameriška vesoljska agencija Nasa je sporočila, da so vrnitev vesoljskega plovila Starliner z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) na Zemljo odložili za nedoločen čas. S tem bodo imeli več časa za pregled okvar pogonskih motorjev in uhajanja helija.

SOBOTA, 22. junija
        KIJEV - Rusija je izvedla obsežne napade na energetsko infrastrukturo na zahodu in jugu Ukrajine, zaradi česar je bila prekinjena dobava elektrike. Ruske sile so napadle tudi Harkov, kjer je umrlo več ljudi.
        MOSKVA - Ukrajinske sile so napadle Sevastopol na polotoku Krim, ki si ga je priključila Rusija, pri tem naj bi po ruskih trditvah uporabile raketo dolgega dosega, ki so jo dobavile ZDA. Rusko zunanje ministrstvo je 23. 6. ameriško veleposlanico zato poklicalo na pogovor.

NEDELJA, 23. junija
        TEL AVIV - Intenzivne vojaške operacije izraelske vojske v mestu Rafa na jugu Gaze so skoraj zaključene, je dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu, dodal pa, da to ne pomeni konca vojne.
        MAHAČKALA - V nizu napadov na policiste, cerkvi in sinagogi v večinsko muslimanski ruski republiki Dagestan na Severnem Kavkazu je bilo ubitih najmanj 20 ljudi. Umrlo je tudi pet napadalcev.
        SKOPJE - V Severni Makedoniji je parlament potrdil novo vlado Hristijana Mickoskega, vodje desne stranke VMRO-DPMNE.
        MEKA - Savdska Arabija je potrdila, da je med hadžem v državi umrl najmanj 1301 človek, v večini naj bi šlo za neregistrirane romarje, ki so v izjemni vročini prehodili dolge razdalje.

PONEDELJEK, 24. junija
        BRUSELJ - Zunanji ministri držav članic EU so potrdili 14. sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino, ki vključuje tudi prepoved nadaljnjega izvoza ruskega utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) iz EU v tretje države.

TOREK, 25. junija
        LONDON - Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je po več kot desetletju boja proti izročitvi ZDA z ameriškim pravosodnim ministrstvom dosegel dogovor, v skladu s katerim se je v zameno za priznanje krivde lahko vrnil v Avstralijo. Dogovor je bil potrjen 26. 6. na sodišču na Severnih Marianskih otokih, še isti dan se je Assange vrnil v domovino.
        LUXEMBOURG - Ukrajina in Moldavija sta nekaj več kot dve leti po vložitvi prošnje za članstvo v EU tudi uradno začeli pristopna pogajanja z unijo.
        HAAG - Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je izdalo naloga za prijetje nekdanjega ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova, ki jima očita vojne zločine v Ukrajini. Odgovorna naj bi bila za neposredne napade na civilne cilje.
        MOSKVA - Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic EU na ruskem ozemlju in to označila za povračilen ukrep, potem ko je Bruselj maja uvedel sankcije proti več ruskim medijem.
        NAIROBI - Med protivladnimi protesti proti predlaganemu davčnemu zakonu v Keniji, ki so se sprevrgli v izgrede, je umrlo najmanj 22 ljudi, protestniki so povzročili uničenje v parlamentu. 27. 6. je predsednik William Ruto davčni zakon umaknil.
        GAZA - V izraelskem napadu je bilo ubitih deset družinskih članov vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije. Ta je zagotovil, da bo Hamas vseeno nadaljeval upor.
        BRUSELJ - Skupina socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu je za predsednico znova izvolila špansko evroposlanko Iratxe Garcio Perez. Liberalci (Renew) pa so za svojo vodjo ponovno potrdili Francozinjo Valerie Hayer.
        BEOGRAD - Srbija je sklenila sporazum z agencijo EU za mejno in obalno stražo Frontex. Ta bo lahko Srbiji pomagala pri upravljanju migracij, preprečevanju nezakonitega priseljevanja in boju proti čezmejnemu kriminalu na vseh njenih mejah.
        PEKING - Kitajska sonda Chang'e 6 se je z vzorci z Lune vrnila na Zemljo. Kitajska vesoljska agencija je misijo označila za popoln uspeh, saj je sonda kot prva vzorce kamnin nabrala na oddaljeni strani Lune.

SREDA, 26. junija
        BRUSELJ - Zveza Nato je potrdila odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja za novega generalnega sekretarja zavezništva. Formalno bo položaj prevzel oktobra.
        JEKATERINBURG - Za zaprtimi vrati se je začelo sojenje ameriškemu novinarju Evanu Gershkovichu, ki je v Rusiji obtožen vohunjenja. Poročevalcu Wall Street Journala, ki so ga aretirali marca lani, v primeru obsodbe grozi do 20 let zapora. Gershkovich obtožbe zavrača kot lažne.
        BRUSELJ - V okviru dialoga med Beogradom in Prištino sta se srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti ločeno sestala z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom in posebnim odposlancem za dialog Miroslavom Lajčakom. Predvideno je bilo tudi srečanje Vučića in Kurtija, a ga je slednji odpovedal.
        ZAGREB - Hrvaški predsednik Zoran Milanović je potrdil, da se bo na predsedniških volitvah, ki bodo predvidoma konec leta, potegoval za drugi mandat. Dodal je, da pri tem pričakuje vnovično podporo največje opozicijske stranke SDP.
        BRUSELJ - Države članice EU so dosegle načelni dogovor o zaostritvi sankcij proti Belorusiji, s čimer naj bi otežili izogibanje sankcijam, ki jih je uvedla proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino.
        LA PAZ - V Boliviji so po ponesrečenem poskusu državnega udara aretirali poveljnika vojske Juana Joseja Zunigo, ki je nad vladna poslopja v La Pazu poslal vojsko s tanki. Vstaja je skupno trajala okoli pet ur.
        HAAG - Al Hasan Ag Abdul Aziz Ag Mohamed Ag Mahmud je bil na Mednarodnem kazenskem sodišču spoznan za krivega vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, ki jih je v letih 2012 in 2013 kot vodja džihadistične policije zagrešil med vojno v Maliju v znamenitem mestu Timbuktu.

ČETRTEK, 27. junija
        BRUSELJ - Voditelji držav članic EU so nemško političarko Ursulo von der Leyen predlagali za drugi mandat na čelu Evropske komisije. Nekdanjega portugalskega premierja Antonia Costo so izbrali za novega predsednika Evropskega sveta, estonsko premierko Kajo Kallas pa za novo visoko zunanjepolitično predstavnico.
        BRUSELJ - Evropski svet je potrdil strateške prioritete EU za obdobje 2024-2029. To so okrepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva, varnost in demokratične vrednote.
        BRUSELJ - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je podpisal varnostni sporazum z EU. Kot je dejal, bo ta sporazum vseboval zavezo vseh 27 članic, da Ukrajini zagotovijo obsežno podporo.
        ATLANTA - Prvo televizijsko soočenje ameriških predsedniških kandidatov, demokrata Joeja Bidna in republikanca Donalda Trumpa, je minilo v znamenju medsebojnih žalitev. 81-letni Biden na njem ni uspel prepričati, da je sposoben za vodenje države.
        BERLIN - V Nemčiji je v veljavo stopil spremenjeni zakon o državljanstvu, ki omogoča hitrejšo pot do nemškega potnega lista in dvojnega državljanstva. Pridobitev državljanstva bo po novem mogoča že po petih letih bivanja v Nemčiji.

tep/akt/mc/msc/set/rp/rbi/bg/vpu/mph/spo/lkr/ut/blm/vr/rpe/sg/sk/akt
© STA, 2024