Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 20. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRUSELJ - Članice EU so se danes dogovorile o že 14. svežnju sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino, je sporočilo belgijsko predsedstvo Sveta EU. Kot so pojasnili, prinaša nove usmerjene ukrepe in povečuje vpliv obstoječih sankcij, saj zapira vrzeli. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob tem sporočila, da bo nov paket sankcij Moskvi še otežil dostop do ključnih tehnologij, pa tudi dodatno omejil njene prihodke od energentov.

KIJEV/MOSKVA - Rusija je v zračnem napadu napadla energetsko infrastrukturo v Ukrajini. O škodi so med drugim poročali iz Vinice, Dnipropetrovska, Donecka in Kijeva. Ukrajina je medtem z droni izvedla napade na skladišča z gorivom v Rusiji.

TOKIO/HANOJ - Japonska je močno zaskrbljena, ker ruski predsednik Vladimir Putin med obiskom v Severni Koreji ni izključil vojaškega in tehničnega sodelovanja v okviru sporazuma, ki ga je podpisal v Pjongjangu, je danes dejal tiskovni predstavnik japonske vlade. Putin je medtem prispel na dvodnevni obisk v Vietnam.

BEJRUT - Ciprski predsednik Nikos Hristodulides je po grožnji šiitskega gibanja Hezbolah z napadom zatrdil, da Nikozija ni vpletena v nobeno vojaško operacijo v regiji. "Ciper je del rešitve in ne problema", je poudaril in spomnil na pomorski koridor med Ciprom in območjem Gaze za dostavo pomoči palestinski enklavi. Vodja libanonskega oboroženega gibanja Hezbolah Hasan Nasrala je v sredo posvaril Ciper pred odpiranjem letališč in oporišč za izraelske sile v primeru izbruha vojne z Izraelom.

ŽENEVA/LJUBLJANA - V središču svetovnega dneva beguncev, ki ga obeležujemo danes, je solidarnost z begunci pod geslom Solidarnost - za svet, v katerem so begunci sprejeti. Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je izpostavil, da begunci bolj kot kdajkoli potrebujejo našo solidarnost.

STRASBOURG - Evropska komisija proti rasizmu in nestrpnosti (ECRI) Sveta Evrope je v letnem poročilu izrazila zaskrbljenost zaradi porasta antisemitskih in protimuslimanskih dejanj od začetka vojne v Gazi oktobra lani, pa tudi primerov sovražnega govora med politiki do beguncev.

BRUSELJ - Skrajno desna politična skupina Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), ki ji pripadajo tudi Bratje Italije italijanske premierke Giorgie Meloni, krepi svoje članstvo in je trenutno tretja največja skupina v Evropskem parlamentu. S tem je na četrto mesto zrinila liberalce (Renew), ki pa se prav tako še dogovarjajo s potencialnimi člani.

OTTAWA - Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v sredo ob obisku v Ottawi pozval Kanado, naj poveča izdatke za obrambo, saj še ne dosega cilja dveh odstotkov BDP. Kanadski obrambni minister Bill Blair je obljubil, da bo Kanada za obrambo postopoma namenila več.

OTTAWA - Kanada je v sredo sporočila, da je iransko revolucionarno gardo (IRGC) uvrstila med teroristične organizacije. Minister za javno varnost Dominic LeBlanc je odločitev označil za pomembno orodje v boju proti globalnemu terorizmu. Ottawa je hkrati vse kanadske državljane pozvala, naj zapustijo Iran.

WASHINGTON - V ameriškem zračnem napadu v Siriji je bil v nedeljo ubit visoki predstavnik teroristične organizacije Islamska država (IS) Jamal Muhammad Ibrahim al-Janabi, je na omrežju X v sredo sporočilo Osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom). Po navedbah ameriške vojske v napadu civilisti niso bili ranjeni.

LONDON - Britanski laburisti so glede na zadnje ankete na poti do največjega števila poslanskih sedežev doslej, medtem ko trenutno vladajoči konservativci morda ne bodo mogli ubežati doslej najhujšemu porazu. Obenem so se sredi kampanje zapletli v nov škandal, povezan s stavami na datum volitev. Obstaja namreč sum zlorabe notranjih informacij.

NEW ORLEANS - Guverner ameriške zvezne države Louisiana je v sredo podpisal zakon, po katerem mora biti v vseh javnih izobraževalnih ustanovah v učilnicah izobešenih deset Božjih zapovedi. Zaradi nove zakonodaje se je v ZDA znova razvnela razprava o ločitvi cerkve in države. Louisiana je prva ameriška zvezna država z zakonom o obveznih desetih Božjih zapovedih v šolah. Podobne zakonske predloge so že pripravili tudi v Teksasu, Oklahomi in Utahu.

MÜNCHEN - Nemško gospodarstvo se bo letos okrepilo za 0,4 odstotka, v najnovejši gospodarski napovedi ocenjuje münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, potem ko je Nemčiji pred tem napovedal 0,2-odstotno rast. Za leto 2025 so na inštitutu napoved ohranili pri 1,5-odstotni rasti.

CETINJE - V eksploziji bombe, ki je odjeknila davi v črnogorskem mestu Cetinje, sta umrli dve osebi, več jih je bilo poškodovanih, poročajo črnogorski mediji, ki se sklicujejo na navedbe policije. Eksplozija je odjeknila v bližini Športnega centra na Cetinju. Po neuradnih informacijah naj bi bili žrtvi člana škaljarskega klana, ki je že leta v sporu z rivalskim kavaškim klanom.

ZADAR - V bližini Zadra je v sredo zvečer iz še neznanega vzroka eksplodiralo vozilo češke družine. Pri tem je umrl devetletni otrok, trije ljudje so bili ranjeni, je danes sporočila hrvaška policija. Po prvih ugotovitvah je eksplodirala za zdaj še neznana eksplozivna naprava, ki je bila v vozilu. Družina se je sicer pred tem ustavila na postajališču zaradi okvare na vozilu.

QUITO - Ekvador je v sredo doživel obsežen električni mrk, zaradi česar je na milijone ljudi po vsej državi ostalo brez oskrbe z elektriko, v mestih pa je prišlo do prometnega kaosa. V državi so medtem skoraj v celoti obnovili oskrbo z elektriko. Vlada je za incident okrivila pomanjkanje naložb v propadajočo infrastrukturo v preteklosti.

mc/sg/ut/set/blm/spo/las/rp/vr/mc
© STA, 2024