Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 19. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZA - Izraelska vojska nadaljuje smrtonosne napade na Gazo. Med drugim je ponoči napadla predel ob sredozemski obali Al Mavasi, ki so ga maja določili kot humanitarno območje in zatočišče za begunce iz Rafe. Vojska je medtem z operacijami nadaljevala še na zasedenem Zahodnem bregu, ciljali so tudi Libanon in Sirijo.

TEL AVIV - Izraelska vojska je v luči krepitve konflikta s Hezbolahom v torek sporočila, da so potrdili načrt za ofenzivo v Libanonu. Libanonskemu šiitskemu gibanju je s "totalno vojno" pred tem grozil že izraelski zunanji minister Izrael Kac. Od oktobra lani sta možnost invazije na Libanon že omenjala izraelski premier Benjamin Netanjahu in obrambni minister Joav Galant.

PJONGJANG - Ruski predsednik Vladimir Putin je prispel na obisk v Pjongjang, kjer ga je nekaj pred 3. uro zjutraj po lokalnem času sprejel severnokorejski voditelj Kim Jong-un. Voditelja bosta skupaj preživela tako rekoč cel dan. Po slavnostnem dogodku na osrednjem trgu so se začela pogajanja med delegacijama. Putin je izjavil, da ceni podporo Severne Koreje in napovedal podpis dokumenta o strateškem partnerstvu med državama.

BRUSELJ - Evropska komisija je napovedala sprožitev postopka presežnega primanjkljaja proti Franciji, Italiji, Belgiji, Madžarski, Poljski, Slovaški in Malti. Zdaj bo mnenje pripravil ekonomski in finančni odbor EU, za kar ima dva tedna časa. Komisija bo nato prihodnji mesec predvidoma sprožila postopke proti sedmerici držav.

RIM - Italijanski parlament je po maratonski seji dokončno potrdil zakon o krepitvi avtonomij dežel, ki deželam brez posebnega statusa daje več pristojnosti. Po mnenju nasprotnikov bo ukrep le še povečal razlike med bogatejšim severom in revnejšim jugom Italije. Zadnja obravnava predloga je v poslanski zbornici trajala vso noč, na koncu pa so poslanci zakon sprejeli s 172 glasovi za in 99 proti.

RIM - Italijanski senat je v torek zvečer potrdil vladni predlog ustavne reforme, ki predvideva neposredne volitve predsednika vlade. Gre za prvi korak na poti potrjevanja predloga, za katerega vlada zaenkrat nima potrebne večine, opozicija pa mu ostro nasprotuje. Reforma predvideva, da mandata za sestavo vlade mandata v prihodnje ne bi več podeljeval predsednik države, temveč bi premierja za pet let neposredno izvolili na volitvah. Obenem bi zmagovalni stranki dodelili 55-odstotno večino tako v poslanski zbornici kot senatu, četudi ne bi prejela absolutne večine glasov.

STOCKHOLM - Švedski poslanci so v torek sprejeli obrambni dogovor z ZDA, za katerega se kritiki bojijo, da bi lahko privedel do namestitve jedrskega orožja in stalnih ameriških baz v državi. Med javno razpravo o sporazumu je vlada vztrajala, da v mirnodobnem času na Švedskem ne bo jedrskega orožja.

WASHINGTON - ZDA so v torek uvedle sankcije proti več osebam in podjetjem, ki so povezana s predsednikom Republike Srbske Miloradom Dodikom in člani njegove družine, ki so že pod sankcijami. Po navedbah Washingtona je Dodik namreč izkoriščal svoj položaj za zagotavljanje javnih poslov podjetjem pod nadzorom sina Igorja. Proti Dodiku so ZDA zaradi ogrožanja daytonskega mirovnega sporazuma uvedle sankcije že leta 2017, od leta 2022 pa ga obtožujejo tudi korupcije.

WASHINGTON/PEKING - Kitajska podpora ruski obrambni industriji podaljšuje vojno v Ukrajini in se mora ustaviti, je na torkovi skupni novinarski konferenci z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken. V Pekingu so navedbe o podpiranju Rusije zavrnili kot širjenje lažnih informacij.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je z izvršnim ukazom, ki ga lahko naslednji predsednik razveljavi, legaliziral status za 500.000 zakonskih partnerjev ameriških državljanov, ki jih zvezni agenti za priseljevanje ne bodo mogli izgnati iz ZDA. Bidnov ukrep zakonskim partnerjem državljanov omogoča, da zaprosijo za dovoljenje za delo in bivanje, ki bo v primeru odobritve veljalo le tri leta. Bela hiša navaja, da so bile osebe, ki jih je Biden zaščitil, v ZDA povprečno že 23 let. Večina jih je bila rojena v Mehiki.

SAO PAULO - Noama Chomskega so v torek odpustili iz bolnišnice v brazilskem Sao Paulu. Žena slavnega jezikoslovca in intelektualca Valeria Wasserman je medtem zanikala poročanje medijev, da je njen soprog umrl. V bolnišnico naj bi bil 95-letnik sicer sprejet zaradi stanja, povezanega z možgansko kapjo, ki jo je doživel lani.

ŠANGHAJ - Guverner kitajske centralne banke Pan Gongsheng je priznal, da se kitajsko gospodarstvo sooča s številnimi izzivi, ob tem pa opozoril, da kljub temu ne gre pričakovati obsežnih svežnjev stimulativnih ukrepov. Posredovanje bo po njegovih besedah zmerno.

ŠIBENIK - Prebivalci hrvaškega otoka Kaprije pri Šibeniku so v torek trajektu s turisti preprečili, da bi pristal na otoku, ker oblasti niso dokončale projekta izgradnje novega pomola s pripadajočo infrastrukturo. Sam pomol je sicer dokončan, ne pa tudi dovozna cesta. Če projekt ne bo zaključen v roku, bodo morale oblasti vrniti 3,2 milijona evrov evropskih sredstev.

SAN FRANCISCO - Ameriška veriga restavracij s hitro prehrano McDonald's bo iz svojih restavracij v ZDA, ki ponujajo nakup in prevzem prehrane iz avtomobila, umaknila orodja za naročanje, ki jih poganja umetna inteligenca. Na spletu so namreč zaokrožile številne napake v sistemu, med drugim dodajanje slanine sladoledu.

akt/akt
© STA, 2024