Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 18. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRUSELJ - Voditelji držav članic na ponedeljkovih neformalnih pogovorih niso dosegli dogovora o razdelitvi vodilnih položajev v institucijah EU po nedavnih evropskih volitvah, je danes sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Izrazil je prepričanje, da se bodo dogovorili do konca meseca, ko bo potekal še formalni vrh EU. Medtem ko je pred pogovori vladal optimizem, se je na samem srečanju zapletlo, saj naj bi zmagovalka volitev Evropska ljudska stranka (EPP) zahtevala, da bi poleg vodenja Evropske komisije in Evropskega parlamenta polovico petletnega zakonodajnega obdobja vodila še Evropski svet.

BRUSELJ/WASHINGTON - Natovo smernico porabe dveh odstotkov BDP za obrambo bo letos doseglo 23 članic, kaže najnovejše poročilo, ki ga je v ponedeljek objavilo zavezništvo. ZDA bodo kot najmočnejša članica severnoatlantskega zavezništva vojski namenile okoli 967 milijard dolarjev oz. 3,38 odstotka BDP, v relativni potrošnji pa jih prehitevata tako Estonija s 3,43 odstotki kot Poljska s 4,12 odstotki. Smernice letos predvidoma ne bodo dosegle Hrvaška, Portugalska, Italija, Kanada, Belgija, Luksemburg, Slovenija in Španija.

WASHINGTON/PEKING - Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek gostil generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga, s katerim sta govorila o pripravah na vrh zavezništva julija v Washingtonu, nadaljevanju pomoči Ukrajini, utrjevanju partnerstev in porabi za obrambo. Ob tem sta izrazila zadovoljstvo ob večjih obrambnih izdatkih med članicami, je sporočila Bela hiša. Generalni sekretar je sicer izdal še svarilo Kitajski, da se bo soočila s posledicami, če bo še naprej podpirala Rusijo. V Pekingu so v odzivu na obtožbe Nato pozvali, naj "preneha prelagati krivdo" za vojno v Ukrajini na druge.

ŽENEVA - Število civilnih smrtnih žrtev oboroženih spopadov po svetu se je lani povečalo za 72 odstotkov, je ob začetku zasedanja Sveta Združenih narodov za človekove pravice izpostavil visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk. Dodal je, da se je delež ubitih žensk podvojil, ubitih otrok pa potrojil. Opozoril je tudi na finančno podhranjenost programov humanitarne pomoči - njihov primanjkljaj naj bi znašal 40,8 milijarde dolarjev. Temu je sopostavil dejstvo, da so se svetovni vojaški izdatki medtem lani povečali za 6,8 odstotkov na 2500 milijard dolarjev.

BANGKOK - Tajski senat je s prepričljivo večino podprl zakon, v skladu s katerim bodo odslej v državi dovoljene poroke istospolnih parov. Tajska je tako postala šele tretja azijska država po Nepalu in Tajvanu, ki je legalizirala poroke istospolnih parov. Zakon mora sedaj podpisati še kralj Maha Vajiralongkorn, veljati pa bo začel 120 dni po objavi v uradnem listu.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je pred prihodom v Pjongjang pozdravil severnokorejsko podporo Rusiji v vojni v Ukrajini. V pismu, objavljenem v severnokorejskem državnem časopisu Rodong Sinmun, se je oblastem v Pjongjangu zahvalil tudi za podporo pri drugih pomembnih mednarodnih vprašanjih.

BANGKOK - Nekdanji tajski premier Thaksin Shinawatra je bil na sodišču obtožen zaradi razžalitve monarhije pred skoraj desetimi leti. Po plačilu varščine so ga sicer nato izpustili, če bi bil spoznan za krivega, pa mu grozi do 15 let zapora. Obtožbe o razžalitvi monarhije se nanašajo na Thaksinove izjave v intervjuju, ki ga je leta 2015 dal za južnokorejske medije.

JERUZALEM - Na protivladnih protestih v Jeruzalemu so v ponedeljek izbruhnili spopadi med udeleženci in policijo. Ranjeni so bili najmanj trije ljudje, več ljudi pa so pridržali. Izraelska policija je uporabila tudi vodni top.

SEUL - Več deset severnokorejskih vojakov je za krajši čas prečkalo mejo z južno sosedo, od koder so se umaknili po opozorilnih strelih južnokorejskih varuhov meje. Gre za drugi tak incident v manj kot dveh tednih, po prepričanju južnokorejskega generalštaba pa je v obeh primerih do prestopa strogo zastražene meje prišlo nenamerno.

BALTIMORE - Demokratski guverner ameriške zvezne države Maryland Wes Moore je v ponedeljek izdal več kot 175.000 pomilostitev osebam, ki so bile obsojene zaradi posedovanja ali uživanja marihuane. V Marylandu je marihuana legalizirana od 1. januarja 2023. Guvernerjev ukrep je največja enkratna pomilostitev v zgodovini ZDA in po besedah Moora odpravlja krivice obsojencem ter škodo, ki jo je povzročila tako imenovana vojna proti mamilom.

KOEBENHAVN - Proizvodnja plastike in ravnanje potrošnikov z njo v Evropi ostajata netrajnostna, kaže poročilo Evropske agencije za okolje. Storiti bi morali več za spodbujanje krožnega gospodarstva, da bi zmanjšali količino plastičnih odpadkov in delež nepravilno odloženih ter prispevali k boju proti podnebnim spremembam, so pozvali v agenciji.

SAN SALVADOR/QUITO - Dele Srednje in Južne Amerike so prizadela močna neurja in zemeljski plazovi, v katerih je doslej življenje izgubilo najmanj 18 ljudi, od tega 11 v Salvadorju in sedem v Ekvadorju, so sporočile oblasti obeh držav. Poplave in zemeljski plazovi povzročajo nevšečnosti tudi v Gvatemali, Hondurasu in jugovzhodni Mehiki.

DÜSSELDORF - Nemški kriminalisti so v večmesečni akciji zasegli več kot 35 ton kokaina v skupni vrednosti 2,6 milijarde evrov, so v ponedeljek v Düsseldorfu sporočili preiskovalci. S pomočjo kolumbijskih kolegov so rekordne količine prepovedane droge zasegli na več lokacijah v Nemčiji, Ekvadorju in na Nizozemskem, od tega večino v hamburškem pristanišču.

set/mlu/lkr/msc/rp/akt/blm/set
© STA, 2024