Pregled - Slovenija, 17. 6. (ponedeljek)

Ljubljana, 17. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 17. junija.

LJUBLJANA - Poslanci so z vprašanji premierju Robertu Golobu in ministrom začeli junijsko sejo DZ. Pogajanja o plačah v javnem sektorju so trda in kompleksna, je v odgovoru na poslansko vprašanje dejal Golob. Vlada je pripravljena vsakemu zaposlenemu zagotoviti vsaj minimalno plačo, saj osnovna plača nekaterih ne dosega niti minimalne. A predlog še ni uveljavljen, ker se sindikati borijo tudi za zaposlene z višjimi plačami, je dodal.

LJUBLJANA - Na Varuha človekovih pravic se obrača vedno več posameznikov s kritikami dela upravnih enot med stavko, s katero stavkajoči že več mesecev opozarjajo na nizke plače in obremenjenost z velikim pripadom zadev. Uporabniki se sklicujejo na odpoved terminov, dolgotrajno čakanje pred upravnimi enotami in zavračanje izvedb upravnih postopkov. Minister za javno upravo Franc Props obljublja kadrovske okrepitve na upravnih enotah, sindikalisti pa od predsednika vlade Roberta Goloba zahtevajo njegovo razrešitev. Če bodo pristojni sindikat še ignorirali, so za julij napovedali protestni shod v Ljubljani.

LJUBLJANA - Prednostne naloge pri fizični odpravi posledic lanskih katastrofalnih poplav, to je povečanje pretočnosti vodotokov in obnova prizadete infrastrukture, so v celoti opravljene, kar je po besedah premierja Robert Goloba velik uspeh. Si pa želi, da bi bili postopki za preselitev ljudi s prizadetih območij hitrejši. Kot je ob začetku junijske seje DZ dejal v odgovoru na poslansko vprašanje, je bil odziv na poplave sicer hiter in odločen, a posledic ne bomo mogli odpraviti v rokih, ki bi si jih vsi želeli. Ostalo je 343 objektov za odstranitev in nadomestno oz. nadomestitveno gradnjo.

LJUBLJANA - Pri obvladovanju medvrstniškega nasilja, ki je v porastu, nismo prav posebej učinkoviti, s spremembo zakonodaje bi morali tudi redefinirati vlogo staršev in zaposlenih v šolskem sistemu, je v odgovoru na poslansko vprašanje na seji DZ dejal premier Robert Golob. Obenem je pozval, da problematike medvrstniškega nasilja ne mešamo z vprašanji romske manjšine.

LJUBLJANA - Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Janez Žakelj (NSi) po današnjem poročanju portala 24ur, da prijave, na podlagi katerih je po aferi Dars sledil nadzor Knovsa na policiji, ne obstajajo, vztraja, da to ne drži in da je nadzor potekal zakonito. Iz koalicije medtem letijo očitki o politični zlorabi Knovsa in pozivi k razmisleku o umiku Žaklja s čela komisije.

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji na predlog ministra za obrambo Marjana Šarca izdala odločbo, s katero je s 14. julijem razrešila Rudija Medveda s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo. Medved je namreč danes podal odstopno izjavo za razrešitev s funkcije, saj se bo upokojil, so sporočili z ministrstva za obrambo. Vlada bo poleg državnega sekretarja morala poiskati tudi zamenjavo na čelu ministrstva. Preferenčni glasovi na nedavnih evropskih volitvah so namreč mesto v Evropskem parlamentu zagotovili sedanjemu ministru Šarcu. Ta bo mandat evropskega poslanca prevzel sredi julija.

LJUBLJANA - Z mesta člana uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je odstopil še Andrej Trček, poroča MMC RTVS. Pred prihodom v upravo je delal v pravni pisarni RTVS. Po odstopu predsednika uprave Zvezdana Martića in Simona Karduma, ki je odstopil decembra, je v upravi od prvotne sestave s polnim mandatom le še delavski direktor Franci Pavšer. V. d. predsednice uprave Natalija Gorščak, ki upravo vodi do imenovanja predsednice ali predsednika uprave s polnim mandatom, bo svetu RTVS predlagala imenovanje v. d. člana uprave. Dokler pa ga svet RTVS ne razreši, ostaja Trček član uprave z vsemi pooblastili.

LJUBLJANA - V gospodarstvu pozitivno gledajo na obuditev socialnega dialoga v sklopu Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Pred počitnicami sta predvideni dve seji, 28. junija in 12. julija, so v pogovoru z novinarji povedali v vodstvu Gospodarske zbornice Slovenije. Na prvi seji naj bi se dotaknili predlogov davčnih sprememb, ukrepov na področju zdravstva in popravkov zadnjih zakonskih sprememb pri evidentiranju delovnega časa. Julija pa naj bi vnovič obravnavali rešitve zakonov o čezmejnem izvajanju storitev in dolgotrajni oskrbi, pred socialnimi partnerji pa naj bi bila tudi izhodišča za pokojninsko reformo.

LJUBLJANA - Banke so od januarja do aprila ustvarile 310,2 milijona evrov čistega dobička, kar je 56,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Povečanje dobička je predvsem rezultat povečanja neto dohodka, zlasti neto obresti. Nadaljujejo se zelo ugodne razmere za poslovanje bank, so zapisali v Banki Slovenije.

LJUBLJANA - Delničarji NLB so na skupščini potrdili izplačilo dividend v skupni višini 110 milijonov evrov. Gre za prvo izplačilo dividend letos, o drugem v enaki višini bodo predvidoma odločali konec leta. Izvolili so tudi tri nadzornike, med njimi so nov mandat zaupali dosedanjemu prvemu nadzorniku NLB Primožu Karpetu. Delničarji Telekoma Slovenije pa so na skupščini potrdili predlog vodstva največjega telekomunikacijskega operaterja v državi, da se 26,2 milijona evrov bilančnega dobička ne razdeli med delničarje in se razporedi v druge rezerve oz. prenese v naslednja leta. Že februarja so medtem potrdili delitev 40,3 milijona evrov dobička.

KOPER - V koprsko pristanišče je priplula prva ladja, ki za gorivo uporablja t. i. zeleni metanol, pridobljen iz obnovljivih virov. Ladja Astrid Maersk je trenutno poleg sestrske ladje Ane Maersk edina kontejnerska ladja matica na takšen pogon, z več kot 16.500 kontejnerskimi enotami zmogljivosti pa je ena največjih, ki so kdaj priplule v Koper.

BRUSELJ - Evropski liberalci si bodo prizadevali, da bi vodenje diplomacije EU prevzela estonska premierka Kaja Kallas. Če njej ne bi uspelo, pa bi to lahko postal tudi belgijski premier Alexander De Croo, je pred neformalnim vrhom EU povedal predsednik vlade Robert Golob. Ob tem je znova podprl Ursulo von der Leyen za predsednico Evropske komisije in nekdanjega portugalskega premierja Antonia Costo, ki je kandidat socialistov za predsednika Evropskega sveta.

LJUBLJANA - Predstavniki fundacije Alma so na novinarski konferenci v Ruski dači predstavili fundacijo Alma predsednice republike Nataše Pirc Musar. Napovedali so, da bodo v okviru projektov naslavljali predvsem karierni razvoj mladih in medgeneracijsko sodelovanje, pri čemer se bodo povezovali z drugimi organizacijami za spremembe v družbi.

NOVO MESTO - Na spletu je zaživela prva javna platforma za izposojo e-knjig v Sloveniji Cobiss Ela. Že v prvih nekaj urah so preko nje zabeležili 500 izposoj e-knjig, kar po besedah direktorja Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto Luke Blažiča pomeni, da lahko ob takem nadaljevanju pričakujejo do 400.000 izposoj letno.

LJUBLJANA - V Ljubljani je zaživela prva slovenska literarna agencija, da bi predstavljala slovenske in tuje založnike ter avtorje na mednarodnih knjižnih trgih. Pri njeni ustanovitvi sta se povezali direktorica založbe Pivec Zala Stanonik in članica skupine Založniki brez meja Senja Požar. To bo nova literarna točka na območju Alpe - Mediteran.

LJUBLJANA - Na spletni platformi WeMove Europe je objavljena peticija, v kateri je na ministrstvo za kulturo naslovljena zahteva za takojšnjo ponovno uvedbo pravice do zagovora z možnostjo mediacije še pred izdajo pravnomočne odločbe pri ocenjevanju razpisov na področju sofinanciranja kulturnih projektov.

DUBLIN/LJUBLJANA - Na nedavno končanem filmskem festivalu Bloomsday v irskem glavnem mestu Dublin je celovečerni dokumentarno-igrani film Kino Volta režiserja Martina Turka prejel glavno nagrado za najboljši celovečerni film. V dokumentarni fikciji Turk raziskuje zgodovino Cinema Volte in se pokloni svojemu rojstnemu Trstu.

apo/apo
© STA, 2024