Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 17. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

TEL AVIV/GAZA - Izraelski premier Benjamin Netanjahu naj bi nasprotoval dnevnim lokalnim "taktičnim prekinitvam" vojaških aktivnosti, ki so jih v nedeljo napovedale izraelske sile v Gazi. Vojska je zatrdila, da bo kljub tem načrtom nemoteno nadaljevala operacije v Rafi na skrajnem jugu razdejane palestinske enklave. Iz Gaze prihajajo nova poročila o smrtonosnih napadih.

TEL AVIV - Izraelski kabinet je razpravljal o ukrepih za krepitev naselbin na zasedenem Zahodnem bregu kot odziv na nova priznanja Palestine in dejanja Palestinske uprave v mednarodnih organizacijah. Od aprila letos je Palestino priznalo osem novih držav, vključno s Slovenijo. Izrael Zahodni breg, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, okupira od leta 1967 dalje. V nasprotju z mednarodnim pravom tam gradijo naselbine, v katerih živi okoli že 700.000 ljudi.

CANBERRA - Kitajski premier Li Qiang je ob obisku v Avstraliji dejal, da so odnosi med državama na pravi poti, saj se postopoma krepijo in razvijajo. Odnosi se izboljšujejo predvsem na področju trgovanja. V znak krepitve odnosov pa je Li napovedal tudi nov par pand, ki bi zamenjal obstoječega v živalskem vrtu v Adelaidu. Kitajska že desetletja vodi t. i. diplomacijo pand, v okviru katere v znak zapečatenja izboljšanih odnosov svoje medvede pošilja v države po vsem svetu.

ŽENEVA - V zadnjih petih letih so države z jedrskim orožjem ob vse večjih geopolitičnih napetostih posodobile svoje zaloge in povečale izdatke za arzenal atomskega orožja za tretjino, opozarjata ločeni poročili Pogodbe o prepovedi jedrskega orožja (Ican) in Mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (Sipri). Devet jedrskih velesil je za svoje arzenale lani porabilo 91 milijard dolarjev.

ATENE/LONDON - Grška obalna straža naj bi bila v treh letih odgovorna za smrti več deset migrantov v Sredozemskem morju, razkriva britanski BBC v svoji preiskavi domnevnih nezakonitosti s strani grških oblasti. Med njimi naj bi obalna straža najmanj devet migrantov namerno vrgla v morje. BBC je analiziral 15 incidentov, ki so se zgodili med letoma 2020 in 2023, umrlo pa je najmanj 43 migrantov. Grška obalna straža očitke zavrača.

LILONGWE - Pogrebne slovesnosti po smrti malavijskega podpredsednika Saulosa Chilime je v nedeljo zaznamovala nova tragedija, potem ko je eno izmed vozil konvoja trčilo v zbrano množico in ubilo štiri ter ranilo še 12 ljudi. Pogreb v letalski nesreči preminulega politika bo potekal danes v njegovem rojstnem kraju.

LONDON - V Angliji so policista, ki je skušal prestreči pobeglo kravo, tako da se je zaletel vanjo, premestili na drugo delovno mesto in ne opravlja več terenskega dela, so v nedeljo sporočili iz policije. Poleg tega so uvedli preiskavo, potem ko je posnetek dogodka razburil javnost. Glede na posnetke incidenta se je policijski avtomobil dvakrat namerno zaletel v žival. Na koncu se je 10-mesečna krava zataknila pod vozilom.

akt/akt
© STA, 2024