Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 15. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BERN - V švicarskem letovišču Bürgenstock ob Luzernskem jezeru se začenja dvodnevna mirovna konferenca za Ukrajino, na kateri bo sodelovalo okoli 90 držav, medtem ko Rusija nanjo ni bila povabljena. Nemški kancler Olaf Scholz je izrazil upanje, da bi konferenca postavila temelje za nadaljnja mirovna pogajanja, na katerih bi sodelovala tudi Rusija.

BARI - Skupina G7 je v petek v sklepni izjavi vrha v Italiji potrdila zavezanost podpori Ukrajini in pozvala k sprejetju premirja v Gazi. Na področju trgovine so bili voditelji kritični do Kitajske, ki so ji zagrozili z ukrepanjem proti nepoštenim praksam. Po burni razpravi o omembi pravice do splava ta v končno verzijo izjave ni bila vključena.

BRUSELJ - Veleposlaniki držav članic EU so se v petek dogovorili o pogajalskih okvirjih za pristopna pogajanja z Ukrajino in Moldavijo, ki se bodo s prvo medvladno konferenco začela 25. junija. Odločitev morajo sicer uradno potrditi še ministri EU na srečanju prihodnji teden, na Nizozemskem pa mora soglasje dati tudi parlament.

CAPE TOWN - Parlament v Južni Afriki je v petek za predsednika države za drugi mandat izvolil Cyrila Ramaphoso. Izvolitev sledi dogovoru o oblikovanju vlade narodne enotnosti, ki jo je po izgubi absolutne večine na volitvah konec maja sestavila stranka Afriški nacionalni kongres (ANC).

GAZA - Zaradi napovedanih visokih valov in razburkanega morja bodo ameriške sile začasni pomol za dostavo humanitarne pomoči ob obali Gaze premestile v izraelsko pristanišče Ašdod, je v petek sporočila ameriška vojska. Pomol, ki je po poškodbi začel ponovno delovati šele prejšnji teden, bo vojska znova vzpostavila takoj, ko bo to dopuščalo vreme.

LONDON - V Londonu se odvija tradicionalna parada v počastitev rojstnega dne kralja Karla III. Veliko oči je ob tej priložnosti usmerjenih v princeso Kate, ki je v petek potrdila svojo udeležbo in s tem prvi javni nastop po diagnozi raka v začetku leta.

WASHINGTON - Vzhodni in osrednji del ZDA bo prihodnji teden zajel vročinski val, ki bi lahko v številnih krajih podrl junijske temperaturne rekorde. V luči tega je ameriški meteorološki urad v petek opozoril, da je nepripravljenost na vročino lahko smrtno nevarna in prebivalce pozval, naj prihajajoči vročinski val jemljejo resno.

spo/spo
© STA, 2024