Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 14. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BARI - Predsednika ZDA Joe Biden in Ukrajine Volodimir Zelenski sta v četrtek ob robu vrha držav G7 podpisala dolgoročni varnostni sporazum med državama. Ta ureja sodelovanje med državama na vseh možnih ravneh, tudi glede vojaške opreme, usposabljanja in manevrov, ne predvideva pa pošiljanja ameriških vojakov v Ukrajino, niti ne vsebuje zavez za dobavo določenih oborožitvenih sistemov.

BARI - Voditelji vrha sedmih najrazvitejših gospodarstev sveta (G7) so v četrtek podprli predlog za premirje v Gazi, ki ga je maja predstavil ameriški predsednik Joe Biden. Kot je dejal nemški kancler Olaf Scholz, je zdaj pomembno, da ga vpletene strani uresničijo.

DUBLIN - Na Irskem so kot zadnja država članica EU končali štetje glasovnic z evropskih volitev, ki so v državi potekale pred enim tednom. Zmagovalki sta vladajoči liberalno konservativna Fine Gael in sredinska Fianna Fail, ki bosta imeli po štiri evropske poslance. Zeleni, ki so prav tako del koalicije, so izgubili oba sedeža.

GAZA/BEJRUT - Izraelska vojska nadaljuje napade na območje Gaze, od koder oblasti poročajo o 30 smrtnih žrtvah v zadnjih 24 urah. Obenem pa se zaostrujejo razmere na meji med Izraelom in Libanonom. Z juga te države poročajo o smrti civilista in številnih ranjenih v izraelskem napadu.

BARI - Vrh voditeljev skupine G7 je v četrtek zaznamovala tudi burna razprava glede omembe pravice do splava v sklepni izjavi. Ta bo omenjena posredno, saj bodo v njej obnovili zavezo izjavi G7 iz Hirošime, kjer je ta pravica zapisana. Kritičen je bil predvsem predsednik Francije Emmanuel Macron, italijanska premierka mu je očitala uporabo teme v predvolilne namene.

KIJEV/ROSTOV - Rusija je ponoči izstrelila več deset raket in dronov nad Ukrajino, pri čemer jih je ukrajinska vojska večino uspela prestreči. Podobno so iz ruske vojske sporočili, da so ponoči nad svojim ozemljem sestrelili 87 ukrajinskih dronov. Žrtev glede na zadnje informacije tokrat ni bilo.

AUSTIN - Delničarji proizvajalca električnih avtomobilov Tesla so v četrtek ponovno odobrili 56 milijard dolarjev vreden plačilni paket za izvršnega direktorja Elona Muska, potem ko je ameriško sodišče januarja razveljavilo dogovor, ki je bil prvotno odobren leta 2018. Delničarji so glasovali tudi za selitev uradnega sedeža podjetja iz Delawara v Teksas.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je v četrtek s 14 glasovi za in vzdržanim glasom Rusije potrdil resolucijo, ki zahteva, da paravojaška skupina Sile za hitro podporo (RSF) nemudoma konča obleganje mesta Al Fashir v sudanskem Darfurju. Resolucija, ki jo je pripravila Velika Britanija, še izraža trdno podporo sudanski ozemeljski celovitosti in globoko zaskrbljenost zaradi bojev okrog Al Fashirja.

PARIZ - Francosko prizivno sodišče je v četrtek potrdilo zaporni kazni za dva pomagača moškega, ki je v Nici julija 2016 s tovornjakom zapeljal v množico in ubil 86 ljudi. Moška sta bila na sojenju decembra 2022 obsojena na 18 let zapora. Napadalca Mohameda Lahouaiej-Bouhlela je policija ubila.

WASHINGTON - Bivši predsednik ZDA Donald Trump se je v četrtek prvič, odkar je bil obsojen zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov, vrnil v predstavniški dom na srečanje z republikanskimi kongresniki, ki mu skušajo pomagati na novi poti do Bele hiše.

ADEN - Jemenski hutijevci so v četrtek z najmanj dvema raketama zadeli tovorno ladjo v Adenskem zalivu, nakar je izbruhnil požar. V napadu je bil huje poškodovan mornar, ki so ga oskrbeli in premestili na bližnjo ladjo, so sporočili iz ameriške vojske.

ZÜRICH - V podzemnih garažah v kraju Nussbaumen blizu Züricha je v četrtek zvečer odjeknilo več eksplozij, v katerih sta umrli dve osebi, je sporočila švicarska policija. Vzrok eksplozij zaenkrat ni znan, je pa policija izključila možnost kaznivega dejanja ali napada.

GUANGZHOU - Sodišče v kitajskem Guangzhouju je novinarko in aktivistko gibanja #jaztudi (#MeToo) Sophio Huang Xueqin zaradi "spodbujanja k spodkopavanju državne oblasti" obsodilo na pet let zapora, je sporočila skupina njenih podpornikov. Huang je v svojem delu med drugim pisala o lastnih izkušnjah spolnega nadlegovanja na delovnem mestu.

ZAGREB - Hrvaška policija je po nalogu urada evropskega javnega tožilca (EPPO) zaradi suma več milijonov evrov vredne subvencijske prevare poleg poslovnih prostorov Mesne industrije Vajda začela preiskovati tudi prostore podjetja Braća Pivac. Obe podjetji sta del največje hrvaške živilske družbe, skupine Pivac.

ZAGREB - Hrvaška policija je v četrtek pridržala moškega, ki je gol hodil po ulicah zagrebškega Susedgrada in s sekiro uničeval avtomobile. Policija je ob tem na njegovem domu našla posmrtne ostanke ženske. Vzrok njene smrti bo pokazala obdukcija.

spo/spo
© STA, 2024