Tedenski pregled - Slovenija od 14. do 20. 6.

Ljubljana, 21. junija - Predsednica Nataša Pirc Musar se je udeležila mirovne konference o Ukrajini, premier Robert Golob je podpisal sporazum o članstvu Slovenije v Esi, vlada je s socialnimi partnerji neformalno začela pogovore o izhodiščih za pokojninsko reformo, z odlokom pa podaljšala nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Nogometaši so začeli nastope na EP.

PETEK, 14. junija

LJUBLJANA - Ministra za notranje zadeve in izobraževanje, Boštjan Poklukar in Darjo Felda, sta z generalnim direktorjem policije Senadom Jušićem podpisala dogovor o protokolu v primeru povečanih varnostnih tveganj na šolah. Menijo, da gre za pomemben korak in napovedujejo več preventivnih aktivnosti za zajezitev medvrstniškega nasilja.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je na delovnem obisku gostila zunanjega ministra Združenih arabskih emiratov Abdulaha bin Zajeda Al Nahjana. Največ pozornosti sta namenila krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama, govorila pa sta tudi o možnostih za pomoč Slovenije otrokom z območja Gaze.

LUXEMBOURG/LJUBLJANA - Evropska komisija je na zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve predstavila pregled stanja na področju pravosodja v državah članicah EU. Po navedbah slovenskega ministrstva za pravosodje poudarja potrebo po nadaljevanju reform, ki bodo izboljšale kakovost, učinkovitost in neodvisnost slovenskega pravosodnega sistema.

LJUBLJANA - V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so odprli prenovljene prostore Kliničnega oddelka za hematologijo. V okviru projekta so prenovili kopalnice, prezračevanje, vodovode, inštalacije in strop. Prenova je stala skoraj 400.000 evrov, je pojasnil generalni direktor UKC Marko Jug.

BRDO PRI KRANJU - Na bančni konferenci so poudarili, da Slovenija ne izkorišča potencialov za razvoj in izgublja konkurenčnost. Med drugim bi morala vzpostaviti bolj spodbudno okolje za investicije, razvoj in inovacije ter pridobivanje kadrov, da bi bila kot odprto gospodarstvo bolj konkurenčna.

LJUBLJANA - Slovenski državni holding, ki je 100-odstotni lastnik MLM in največji upnik družbe, je s preostalima upnikoma Gorenjsko banko in SID banko odobril kratkoročni moratorij na odplačilo posojil MLM. Družba mora po novem posojila odplačati 30. 9.

ŠKOCJAN - Nagrado Rada Smerduja za prispevek k razvoju stroke na področju ohranjanja narave, ki jo je ministrstvo za naravne vire in prostor podelilo prvič, je prejelo Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

SOBOTA, 15. junija

ŠENTVID PRI STIČNI - Svet SDS je na seji pozitivno ocenil rezultat stranke na evropskih volitvah. Po mnenju sveta so po prepričljivi zmagi SDS zelo verjetne predčasne volitve, zato SDS začenja priprave nanje. Spremenili so tudi strankin statut, tako da izvoljenim predstavnikom SDS med mandatom onemogoča kandidaturo na listah drugih strank.

LJUBLJANA - Zunajparlamentarna stranka DeSUS je na kongresu za novega predsednika izvolila profesorja na ljubljanski ekonomski fakulteti Vlada Dimovskega. Na čelu stranke je nasledil Antona Riflja. Kot je napovedal, je glavni cilj vstop DeSUS v parlament.

LJUBLJANA - S parado ponosa so obeležili 40. obletnico LGBT gibanja na Slovenskem ter pozvali k vključujoči in strpni družbi. Zgodilo se je nekaj incidentov. Policisti so obravnavali primer, ko je posameznik zoper nekoga uporabil solzivec, nekoga pa so polili z vodo in vanj metali jajca. Neznanci so popisali zid pri sedežu SDS.

BREZJE - Potekalo je tradicionalno romanje bolnikov, invalidov in starejših na Brezje, 56. po vrsti. Mašo je vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je v pridigi izrazil nasprotovanje uzakonitvi pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

LJUBLJANA - Slovenski muzeji so pripravili poletno muzejsko noč, ki tradicionalno poteka od leta 2002. Letos je 79 muzejev, galerij in drugih zavodov brezplačen program pripravilo na 162 prizoriščih.

KOPER - Pripravili so osrednjo prireditev v okviru praznovanja 1500 let obstoja mesta Koper. Pred tem so v mestu odprli obnovljeno Rotundo blaženega Elije, ki naj bi bila zgrajena v 11. stoletju.

SZEGED - Kajakašici Anja Osterman in Mia Medved sta na evropskem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah na 200 m med dvojicami osvojili srebrno kolajno.

NEDELJA, 16. junija

BERN - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je po udeležbi na mirovni konferenci o Ukrajini poudarila, da so voditelji na njej naredili majhen korak v pravo smer. Na omizju o humanitarnih vidikih je posebej izpostavila skrb za otroke, ki so med najbolj ranljivimi v vojni. Pirc Musar bo na povabilo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega še ta mesec obiskala Ukrajino.

STUTTGART - Slovenska nogometna reprezentanca je na uvodni tekmi evropskega prvenstva, težko pričakovani prvi tekmi na velikih tekmovanjih po 14 letih, igrala 1:1 proti favorizirani Danski.

LJUBLJANA - Mufti Nevzet Porić je osrednji bajramski molitvi v ljubljanski džamiji opozoril opozoril na pomanjkanje empatije v družini in medsebojnih odnosih, na nesprejemljivost katerekoli oblike nasilja, na pomembnost zasebnosti ter v luči dogaja v Palestini in Ukrajini na nesmiselnost vseh vojn.

MARIBOR - S podelitvijo nagrad se je sklenil 59. festival Borštnikovo srečanje. Borštnikov prstan si je nadel prvak ljubljanske Drame Branko Šturbej, za najboljšo predstavo s premiero v lanskem letu pa so bili izbrani šesturni Angeli v Ameriki v režiji Nine Rajić Kranjac in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča.

DUBLIN - Na filmskem festivalu Bloomsday v irski prestolnici je celovečerni dokumentarno-igrani film Kino Volta režiserja Martina Turka prejel glavno nagrado za najboljši celovečerni film.

NOVO MESTO - Končala se je 30. kolesarska dirka po Sloveniji, skupni zmagovalec je postal Italijan Giovanni Aleotti (Bora-hansgrohe).

PONEDELJEK, 17. junija

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je v odgovoru na poslansko vprašanje ob uvodu v junijsko sejo DZ dejal, da so pogajanja o plačah v javnem sektorju trda in kompleksna. Vlada je pripravljena vsakemu zaposlenemu zagotoviti vsaj minimalno plačo, saj osnovna plača nekaterih ne dosega niti minimalne, a predlog še ni uveljavljen, ker se sindikati borijo tudi za zaposlene z višjimi plačami, je dodal.

LJUBLJANA - Pri obvladovanju medvrstniškega nasilja po oceni premiera Roberta Goloba nismo posebej učinkoviti, s spremembo zakonodaje bi morali tudi redefinirati vlogo staršev in zaposlenih v šolskem sistemu, meni. Pozval pa je, da problematike medvrstniškega nasilja ne mešamo z vprašanji romske manjšine.

BRUSELJ - Predsednik vlade Robert Golob je pred neformalnim vrhom EU povedal, da si bodo evropski liberalci prizadevali, da bi vodenje diplomacije EU prevzela estonska premierka Kaja Kallas. Če njej ne bi uspelo, pa bi to lahko postal tudi belgijski premier Alexander De Croo. Ob tem je znova podprl Ursulo von der Leyen za predsednico Evropske komisije in nekdanjega portugalskega premierja Antonia Costo, ki je kandidat socialistov za predsednika Evropskega sveta.

BRUSELJ - Slovenija ostaja pri repu držav glede doseganja smernic zveze Nata o porabi dveh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) za obrambo. Z 1,29 odstotka BDP si na seznamu, ki ga je objavilo zavezništvo, deli predzadnje mesto z Luksemburgom, nižjo predvideno porabo za vojsko ima le Španija.

LJUBLJANA - Z mesta člana uprave Radiotelevizije Slovenija je odstopil še Andrej Trček. Po odstopu predsednika uprave Zvezdana Martića in Simona Karduma, ki je odstopil decembra, je tako v upravi od prvotne sestave s polnim mandatom le še delavski direktor Franci Pavšer. V. d. predsednice uprave Natalija Gorščak bo svetu RTVS predlagala imenovanje v. d. člana uprave.

LJUBLJANA - Vlada je s 14. 7. razrešila Rudija Medveda s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo, ker se bo upokojil.

LJUBLJANA - Delničarji NLB so na skupščini potrdili izplačilo dividend v skupni višini 110 milijonov evrov. Gre za prvo izplačilo dividend letos, o drugem v enaki višini bodo predvidoma odločali konec leta.

LJUBLJANA - Delničarji Telekoma Slovenije pa so na skupščini potrdili predlog vodstva, da se 26,2 milijona evrov bilančnega dobička ne razdeli med delničarje in se razporedi v druge rezerve oz. prenese v naslednja leta. Že februarja so medtem potrdili delitev 40,3 milijona evrov dobička.

LJUBLJANA - Predstavili so novoustanovljeno fundacijo Alma predsednice republike Nataše Pirc Musar. Napovedali so, da bodo v okviru projektov naslavljali predvsem karierni razvoj mladih in medgeneracijsko sodelovanje, pri čemer se bodo povezovali z drugimi organizacijami za spremembe v družbi.

NOVO MESTO - Na spletu je zaživela prva javna platforma za izposojo e-knjig v Sloveniji Cobiss Ela. Že v prvih nekaj urah so preko nje zabeležili 500 izposoj e-knjig, kar po besedah direktorja Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto Luke Blažiča pomeni, da lahko ob takem nadaljevanju pričakujejo do 400.000 izposoj letno.

TOREK, 18. junija

PARIZ - Premier Robert Golob in generalni direktor Evropske vesoljske agencije (Esa) Josef Aschbacher sta podpisala sporazum, na podlagi katerega bo Slovenija v začetku leta 2025 postala polnopravna članica te organizacije. Trenutno je za pridobivanje projektov pri Esi registriranih več kot sto slovenskih podjetij in institucij.

GORICA/KOBARID - Notranji ministri Slovenije, Italije in Hrvaške Boštjan Poklukar, Matteo Piantedosi in Davor Božinović so izrazili upanje v čimprejšnjo ukinitev nadzora na notranjih schengenskih mejah ter izpostavili možnost uvedbe mešanih patrulj, a konkretnih korakov niso napovedali. Piantedosi je menil, da bi bilo leto 2025 idealno za ponovno prosto prehajanje mej. Poklukar in Piantedosi sta se nato na dvostranskem srečanju v Kobaridu dogovorila za dodatno krepitev policijskega sodelovanja.

LJUBLJANA - Seznam objektov, ki so po lanski ujmi predvideni za odstranitev, je fleksibilen in se bo lahko spreminjal, dokler stroka ne bo podala končne odločitve, je povedal vodja vladne službe za obnovo Boštjan Šefic. Doslej so sicer zaključili 28 cenitev, med razlogi, da se je izdaja sklepov o odstranitvi objektov zavlekla, pa je navedel težave pri pripravi strokovnih podlag. Težave so bile tudi pri cenitvah objektov, ki so bili popolnoma uničeni.

LJUBLJANA - Telekomunikacijski operater Telemach Slovenija je sporočil, da je s podjetjem Garnol sklenil pogodbo, skladno s katero namerava pridobiti najmanj 98,06-odstotni delež v tekmecu T-2. Slovenski državni holding (SDH) je nato v četrtek s T-2 sklenil dogovor o poravnavi njegovega dolga. Na tej podlagi je sodišče narok za začetek stečajnega postopka nad T-2 preložilo na 20. avgust. V tem času naj bi SDH, T-2 in Telemach Slovenije dorekli podrobnosti.

LJUBLJANA - Prodaja 60-odstotnega deleža Celjskih mesnin hrvaški skupini Braća Pivac se je znašla pod vprašajem. Specializirano državno tožilstvo je namreč po poročanju portala Necenzurirano na celjsko okrožno sodišče naslovilo zahtevo za vpis plombe, s katero je prvemu možu in lastniku podjetja Izidorju Krivcu prepovedalo prodajo ali zastavo lastniškega deleža. Tožilstvo se je za to odločilo zaradi kazenske zadeve, v kateri je prvi osumljenec Mirko Tuš.

CELJE - Vodstvo podjetja Engrotuš in predstavniki Sindikata Tuš so podpisali podjetniško kolektivno pogodbo, ki določa najnižje osnovne plače po posameznih tarifnih razredih in ureja pogoje dela. Dogovor predvideva postopno zvišanje najnižje osnovne plače za posamezna delovna mesta; plačo za delovno mesto prodajalec uvodoma zvišuje na 1270 evrov.

LJUBLJANA - Slovenija je lani prvič dosegla cilj 25-odstotnega deleža obnovljivih virov energije v bruto končni porabi energije, znašal je 25,3 odstotka, je povedal pristojni minister Bojan Kumer. Državi tako ne bo treba kupiti statističnega prenosa, kot je bil primer v treh letih prej, ko je za to skupno odštela skoraj 18 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Slovenija se je letos na lestvici konkurenčnosti švicarskega inštituta IMD uvrstila štiri mesta slabše kot lani, na 46. mesto med 67 državami. Kar zadeva gospodarsko uspešnost, je v obdobju po pandemiji slovensko gospodarstvo hitro okrevalo, v zadnjih dveh letih pa izgubilo pridobljeno prednost zaradi upočasnitve gospodarske rasti, negativnega vpliva energetske krize in visoke inflacije ter pomanjkanja delovne sile.

LJUBLJANA - Mednarodna raziskava OECD Pisa 2022 kaže, da so slovenski 15-letniki na področju ustvarjalnega mišljenja v primerjavi z vrstniki iz drugih držav podpovprečni ter kažejo manj odprtosti za pridobivanje novega znanja in izkušenj. Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje pa menijo, da lahko področje spodbujanja ustvarjalnosti še izboljšajo.

LJUBLJANA - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca si je po zmagi nad Argentino s 3:0 na prvi tekmi turnirja lige narodov v Ljubljani zagotovila nastop na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Parizu.

BOSTON - Košarkarji Boston Celtics so na peti tekmi finala končnice severnoameriške lige NBA premagali Dallas Mavericks slovenskega asa Luke Dončića in v seriji slavili s 4:1 v zmagah za 18. naslov v zgodovini lige NBA. Dončić je sicer letos postal šesti slovenski košarkar z nastopom v finalu.

SREDA, 19. junija

LJUBLJANA - Vladna stran je s socialnimi partnerji neformalno začela pogovore o izhodiščih za pokojninsko reformo. Z njo želi zagotoviti vzdržnost pokojninskega sistema in blaginjo upokojencev ter povrniti zaupanje v pokojninski sistem. Zagotavlja, da bo za upokojitev zadostovalo 40 let zavarovalne dobe in do leta 2028 60 let starosti, potem pa se bo starostni pogoj začel zviševati po tri mesece na leto, dokler v letu 2035 ne doseže 62 let in pri tem ostane, so dejali po pogovoru.

LJUBLJANA - Vlada je z odlokom podaljšala nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko za šest mesecev oziroma do vključno 21. decembra. Kot je pojasnil notranji minister Boštjan Poklukar, odločitev vlade med drugim temelji na napetih varnostnih razmerah po svetu, zlasti na Bližnjem vzhodu. Začasni nadzor na notranjih mejah bo še naprej potekal tako, da ne bo negativno vplival na potnike, okolje, gospodarstvo in prebivalce ob meji, je poudaril.

MÜNCHEN - Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je na sprejemu ob dnevu državnosti slovenski skupnosti na Bavarskem zahvalila za trud pri ohranjanju slovenske identitete v tujini. V pričakovanju tekme slovenske reprezentance proti Srbiji pa je menila, da je nogomet dokaz, kako z enotnostjo in timskim delom doseči najvišje cilje. Izpostavila je še pomen gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Nemčijo kot našo najpomembnejšo gospodarsko partnerico in prijateljsko državo.

MÜNCHEN - Premier Robert Golob se je sestal z bavarskim ministrskim predsednikom Markusom Söderjem, s katerim sta govorila o konkurenčnosti gospodarstva EU in krepitvi sodelovanja med Slovenijo in nemško zvezno deželo Bavarska. V družbi gospodarskega ministra Matjaža Hana in številnih gospodarstvenikov se je udeležil tudi poslovno-investicijskega kongresa, na katerem so ugotovili, da se je gospodarsko sodelovanje med Nemčijo in Slovenijo močno okrepilo, odlično je tudi sodelovanje z Bavarsko. Še vedno pa ostaja veliko prostora za nadgradnjo.

LJUBLJANA - Domnevni ruski vohun, ki so mu v Avstriji aprila ukazali, naj zapusti državo, je po poročanju Dnevnika pred tem pod krinko novinarja več let neopaženo deloval v Sloveniji. Šlo naj bi za Ivana Popova, ki je v Slovenijo prišel leta 2018 in deloval kot novinar ruske tiskovne agencije Tass. Med drugim je leta 2019 opravil intervju z Marjanom Šarcem, ko je bil ta premier. Kot je v odzivu dejal Šarec, je bil intervju običajna praksa pred uradnim obiskom v Moskvi.

BRUSELJ - Evropska komisija je v okviru spomladanskega svežnja Sloveniji priporočila, naj okrepi gospodarsko konkurenčnost, med drugim z naslavljanjem pomanjkanja delovne sile in izboljšanjem pogojev za investicije. Med priporočili Sloveniji je še okrepitev administrativnih zmogljivosti za upravljanje skladov EU. Ni pa se Slovenija znašla med državami, za katere je Evropska komisija napovedala sprožitev postopka presežnega primanjkljaja. V tej skupini so Francija, Italija, Belgija, Madžarska, Poljska, Slovaška in Malta.

LJUBLJANA - DZ je soglasno sprejel novi zakon o Kobilarni Lipica. Ta predvideva vnovično uvedbo enovitega upravljanja območja kobilarne, po katerem bo ena družba skrbela za kulturne in naravne vrednote ter jih turistično tržila. Družba Holding Kobilarna Lipica bo z uveljavitvijo zakona nadaljevala delo kot družba Kobilarna Lipica, v roku šestih mesecev pa ji bo pripojeno sedanje podjetje Kobilarna Lipica, ki je do zdaj skrbelo za izvajanje javne službe.

LJUBLJANA - Poslanci so sprejeli tudi novelo zakona o kazenskem postopku. Z njo med drugim uresničujejo ustavno odločbo in zaostrujejo pogoje za preiskavo elektronskih naprav. Sodišče je namreč odločilo, da so nekatere določbe zakona o pridobivanju prometnih in bančnih podatkov posameznika neskladne z ustavo. Poleg tega je sodišče določilo zoženje kataloga kaznivih dejanj za pridobivanje teh podatkov.

LJUBLJANA - DZ je imenoval člane parlamentarne preiskovalne komisije glede t. i. ukradenih otrok oziroma odvzemov mladoletnih oseb, ki naj bi se v porodnišnicah na območju Slovenije dogajali med leti 1965 in 1991. Predsednica parlamentarne preiskovalne komisije bo poslanka SDS Alenka Jeraj.

LJUBLJANA - DZ je na predlog vlade imenoval novi Nacionalni svet za kulturo. Za predsednika sveta je imenoval dosedanjega člana sveta Jurija Krpana. Ta bo nasledil dosedanjo predsednico sveta, generalno direktorico CD Uršulo Cetinski. Novi člani pa so Uroš Korenčan, Franci Krevh, Tanja Petrič, Martin Srebotnjak, Majda Širca Ravnikar in Kaja Širok.

BRUSELJ - Politična skupina Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu je na glasovanju slovensko evroposlanko Romano Tomc (SDS) izbrala za eno od desetih podpredsednikov in podpredsednic skupine v prihodnjem sklicu parlamenta. Tomc je napovedala, da bo "jasno konservativno krilo EPP".

LJUBLJANA - Vlada je podala soglasje k podelitvi prokure v ljubljanskem onkološkem inštitutu Zlati Štiblar Kisić. Soglasje začne veljati s 24. junijem, so po seji vlade sporočili z ministrstva za zdravje. Predlog za podelitev prokure je na torkovi dopisni seji podal svet inštituta, je pojasnil njegov predsednik Tomaž Slana.

BREŽICE - Sveta krajevnih skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem sta na dopisni seji tudi formalno potrdila sklep, s katerim tamkajšnjo osnovno šolo pozivata k izključitvi učenca, ki je fizično napadel devetošolca in ga močno poškodoval. V četrtek so se v Brežicah na pogovorih na to temo in v zvezi z romskimi vprašanji mudili predstavniki treh ministrstev. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za izobraževanje Janje Zupančič naj bi bila rešitev glede učenca znana v nekaj dneh. Zakonske spremembe glede romskih vprašanj pa naj bi prišle jeseni.

LJUBLJANA - Zavod RS za varstvo narave je v ponovljenem postopku v sredo izdal odločbo, s katero je zavrnil izdajo soglasja za koncert Magnifica v Tivoliju. Presodil je namreč, da ustrezna tehnična rešitev, ki bi omilila vpliv dogodka na sprejemljivo raven, ne obstaja. Ob tem na zavodu poudarjajo, da postopek še ni končan. Magnificov menedžer Igor Arih je za N1 povedal, da se bodo na odločbo znova pritožili. Magnificov veliki jubilejni koncert ob 30-letnici njegovega glasbenega ustvarjanja je napovedan za 31. avgust.

ČETRTEK, 20. junija

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zoper ustavnega sodnika Klemna Jakliča uvedla prekrškovni postopek. Ugotovila je, da Jaklič ustavnemu sodišču ni poročal o svojem statusu samostojnega podjetnika, kar bi po zakonu moral storiti. Komisija pa še vedno vodi postopek predhodnega preizkusa na področju premoženjskega stanja. Jaklič meni, da določba o prepovedi poslovanja za njegov primer ni relevantna.

MÜNCHEN - Slovenska nogometna reprezentanca je v 2. krogu skupinskega dela evropskega prvenstva v Nemčiji s Srbijo igrala neodločeno, 1:1. Na tribunah je tekmo spremljalo okoli 20.000 slovenskih ljubiteljev nogometa, s čimer je bil postavljen nov rekord obiska tekme Slovenije na tujih tleh.

LJUBLJANA - Ministrstvo za kulturo je na 33. obletnico objave prve novice Slovenske tiskovne agencije v javno razpravo poslalo predlog novega zakona o STA. Njegov cilj je zagotovitev sistemske ureditve javne službe informiranja tako za potrebe medijev kot javnosti na način gospodarske javne službe, izhaja iz predloga. Predstavniki zaposlenih in vodstvo STA so v skupnem odzivu pripravo predloga novega zakona pozdravili.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pod drobnogled vzela poslovanje in upravljanje ljubljanskih vrtcev ter nekatere zadeve odstopila policiji in računskemu sodišču. Med drugim ravnateljici vrtca Galjevica očitajo favoriziranje določenih ponudnikov pri opravljanju več storitev in s tem nesmotrne porabe javnih sredstev, piše Dnevnik.

MARIBOR - Odprli so Zdravstveno postajo Magdalena, ki so jo zgradili na mestu dotrajanih ambulant v Jezdarski ulici na Taboru. Po besedah direktorja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jerneja Završnika gre za največjo investicijo v primarno zdravstvo v zadnjih treh desetletjih v mestu. Prve bolnike naj bi sprejela julija.

LJUBLJANA - Družba Gen energija, za zdaj edini investitor v novo nuklearko v Krškem (Jek 2), je predstavila izsledke študij potresne varnosti, ki ugotavljajo, da parametri predvidene lokacije omogočajo varno obratovanje in proizvodnjo energije. Tudi dodatne geološke, geotehnične in seizmološke analize v širši Krški kotlini kažejo, da je območje, predvideno za Jek 2, z vidika potresne aktivnosti ustrezno.

LJUBLJANA - Julijo Adlešič je ljubljansko okrajno sodišče spoznalo za krivo goljufije, s katero je oškodovala NLB in Summit Leasing Slovenija v skupni višini skoraj 40.000 evrov, Sebastiena Ambramova pa pomoči pri tem. Abramova je sodišče obsodilo na sedem mesecev zapora, Adlešičevo pa na leto dni zapora, ki ga lahko odsluži z delom v splošno korist.

LJUBLJANA - Z začetkom poletja se je začel tudi Ljubljana festival, ki ga na Kongresnem trgu odpira tradicionalni koncert Poletna noč. Letošnjega so posvetili trem mariborskim pevkam, Ditki Haberl, Alenki Pinterič in Neci Falk.

snk/np/apo/ase/arh
© STA, 2024