Tedenski pregled - svet od 14. do 20. 6.

Ljubljana, 21. junija - Voditelji članic EU še niso dosegli dogovora o vodilnih položajih v EU, kaže pa, da bo dosedanji nizozemski premier Mark Rutte novi šef Nata. Mirovna konferenca o Ukrajini je prinesla okvir za nadaljnja mirovna prizadevanja. Ruski predsednik Vladimir Putin je obiskal Severno Korejo in Vietnam.

PETEK, 14. junija
        BARI - Voditelji G7 so v skupni izjavi potrdili zavezanost podpori Ukrajini in pozvali k sprejetju premirja v Gazi. Kitajski so zagrozili z ukrepanjem proti nepoštenim trgovinskim praksam. Po burni razpravi o omembi pravice do splava ta v končno verzijo izjave ni bila vključena. Kot prvi poglavar rimskokatoliške cerkve je na srečanju G7 sodeloval papež Frančišek.
        BRUSELJ - Obrambni ministri zveze Nato so se dogovorili o nizu možnih ukrepov za odzivanje na sabotaže, ki jih Rusija izvaja v članicah zavezništva, je sporočil generalni sekretar Jens Stoltenberg.
        MOSKVA/KIJEV - Ruski predsednik Vladimir Putin je predstavil pogoje Moskve za začetek mirovnih pogajanj, to so umik ukrajinske vojske iz regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje ter opustitev prizadevanj Kijeva za vstop v Nato. Ukrajina je predlog in pogojevanje zavrnila.
        DUBLIN - Irska je kot zadnja članica EU končala štetje glasovnic z evropskih volitev. Zmagovalki sta vladajoči liberalno konservativna Fine Gael in sredinska Fianna Fail, ki bosta imeli po štiri evropske poslance.
        BUDIMPEŠTA/MILANO - Italijansko aktivistko Ilario Salis, ki je obtožena napada na neonaciste, so izpustili iz hišnega pripora na Madžarskem. Novoizvoljena evropska poslanka, ki se sklicuje na imuniteto, se bo lahko vrnila v domovino.
        MEKA - V Savdski Arabiji se je začelo romanje muslimanov v Meko. Več kot 1,5 milijona muslimanov se je 15. 6. podalo na goro Arafat, kjer je potekal vrhunec hadža. Po podatkih, objavljenih 20. 6., je na romanju umrlo več kot tisoč ljudi.
        CAPE TOWN - Parlament v Južni Afriki je za predsednika države za drugi mandat izvolil Cyrila Ramaphoso. Prisegel je 19. 6.

SOBOTA, 15. junija
        BRATISLAVA - Peter Pellegrini, tesen zaveznik slovaškega premierja Roberta Fica, je prisegel na položaj predsednika Slovaške.
        LONDON - Potekala je tradicionalna parada v počastitev rojstnega dne kralja Karla III., ki je tokrat čete pregledal iz kočije. Prvič po diagnozi raka v začetku leta se je v javnosti pojavila princesa Kate.

NEDELJA, 16. junija
        BERN - Na mirovni konferenci za Ukrajino so voditelji 80 držav od 93 sodelujočih sprejeli skupno izjavo, v kateri so poudarili, da sta za dosego miru nujna sodelovanje in dialog med vsemi stranmi, Rusija pa mora zagotoviti neodvisnost in ozemeljsko celovitost Ukrajine. Rusija na konferenco ni bila povabljena, udeležila se je ni niti Kitajska.
        TEL AVIV - Izraelski premier Benjamin Netanjahu je razpustil vojni kabinet. Odločitev je sprejel po odstopu člana kabineta Benija Ganca 9. 6. Izraelska vojska pa je napovedala dnevne taktične prekinitve vojaških aktivnosti na jugu Gaze, da bi omogočila oskrbo območja s človekoljubno pomočjo.

PONEDELJEK, 17. junija
        BRUSELJ - Voditelji držav članic na neformalnih pogovorih niso dosegli dogovora o razdelitvi vodilnih položajev v institucijah EU. Čeprav je pred pogovori vladal optimizem, se je na srečanju zapletlo, saj naj bi zmagovalka volitev Evropska ljudska stranka zahtevala, da bi poleg vodenja Evropske komisije in Evropskega parlamenta polovico petletnega zakonodajnega obdobja vodila še Evropski svet.
        TEL AVIV - Izraelski kabinet je razpravljal o ukrepih za krepitev naselbin na zasedenem Zahodnem bregu kot odziv na nova priznanja Palestine in dejanja Palestinske uprave v mednarodnih organizacijah.
        LUXEMBOURG/DUNAJ - Okoljski ministri EU so potrdili zakonodajo o obnovi narave. Ključen je bil glas avstrijske ministrice Leonore Gewessler, ki je zakonodajo podprla kljub nasprotovanju kanclerja Karla Nehammerja. Ta je potezo označil za nezakonito in napovedal pritožbo pred Sodiščem EU. Avstrijska ljudska stranka jo je 20. 6. kazensko ovadila.
        VALLETTA - Članice EU so lani prejele več kot milijon prošenj za azil, kar je največ v zadnjih sedmih letih, je razvidno iz letnega poročila Agencije EU za azil o stanju na področju azila v Evropi.
        ŽENEVA - Države z jedrskim orožjem so v zadnjih petih letih ob vse večjih geopolitičnih napetostih posodobile svoje zaloge in povečale izdatke za arzenal atomskega orožja za tretjino, opozarjata ločeni poročili Pogodbe o prepovedi jedrskega orožja (Ican) in Mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (Sipri).

TOREK, 18. junija
        TEL AVIV - Izraelska vojska je v luči krepitve konflikta s šiitskim Hezbolahom sporočila, da so potrdili načrt za ofenzivo v Libanonu.
        WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je z izvršnim ukazom legaliziral status za 500.000 zakonskih partnerjev ameriških državljanov. Omogoča jim, da zaprosijo za dovoljenje za delo in bivanje, ki bo v primeru odobritve veljalo le tri leta.
        WASHINGTON - ZDA so uvedle sankcije proti več osebam in podjetjem, ki so povezana s predsednikom Republike Srbske Miloradom Dodikom in člani njegove družine, ki so že pod sankcijami. Dodik je namreč izkoriščal svoj položaj za zagotavljanje poslov podjetjem pod nadzorom sina Igorja.
        BANGKOK - Tajski senat je podprl zakon, v skladu s katerim bodo odslej v državi dovoljene poroke istospolnih parov. Tajska je tako postala šele tretja azijska država, ki je legalizirala poroke istospolnih parov.
        WASHINGTON - Ameriški proizvajalec čipov Nvidia je, potem ko je njegova delnica dosegla rekordno visoko raven, postal največja družba po tržni kapitalizaciji na svetu. Z vrha lestvice je izrinil tehnološkega velikana Microsoft.
        PARIZ - V starosti 92 let je umrla francoska filmska zvezdnica Anouk Aimee. V svoji filmski karieri je nastopila v več kot 80 filmih. V 60. letih minulega stoletja je veljala za ikono francoske elegance.

SREDA, 19. junija
        PJONGJANG - Ruski predsednik Vladimir Putin in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta ob obisku ruskega predsednika v Severni Koreji podpisala sporazum o strateškem partnerstvu, ki vključuje vzajemno pomoč v primeru agresije zoper njuni državi.
        RIM - Italijanski parlament je dokončno potrdil zakon o krepitvi avtonomij dežel, ki deželam brez posebnega statusa daje več pristojnosti. Po mnenju nasprotnikov bo ukrep le še povečal razlike med bogatejšim severom in revnejšim jugom Italije.
        BRUSELJ - Politična skupina Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu je na glasovanju za vodjo skupine znova potrdila Nemca Manfreda Webra. Politična skupina Zelenih pa je za vodji izvolila Basa Eickhouta in Terry Reintke.

ČETRTEK, 20. junija
        BUKAREŠTA - Romunski predsednik Klaus Iohannis je sporočil, da je umaknil kandidaturo za mesto generalnega sekretarja zveze Nato. Obenem je Romunija podprla edinega preostalega kandidata, odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja. Že 18. 6. je Rutte dobil podporo madžarskega premierja Viktorja Orbana.
        HANOJ - Ruski predsednik Vladimir Putin je ob državniškem obisku v Hanoju poudaril pomen širitve strateškega partnerstva med Rusijo in Vietnamom, kjer se je srečal z vietnamskim kolegom To Lamom. Ta je izrazil željo po krepitvi obrambnega in varnostnega sodelovanja z Moskvo.
        WASHINGTON - Kritike izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja glede ameriških dobav orožja Izraelu so moteče in zaskrbljujoče, glede na vse, kar je vlada ZDA doslej zagotovila Izraelu in bo to počela še naprej, je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby.
        PARIZ - Na svetovnem forumu so donatorji napovedali okoli 1,1 milijarde evrov sredstev za pospešitev proizvodnje cepiv v Afriki, kjer trenutno proizvajajo samo dva odstotka cepiv, ki jih uporabijo.
        MIAMI - Po dolgi bolezni je v 89. letu starosti umrl kanadski igralec Donald Sutherland. Med dolgo kariero je zaigral v več kot 190 filmih in televizijskih serijah, v zadnjem obdobju pa je gledalcem najbolj ostal v spominu z vlogo predsednika Snowa v filmih Igre lakote.

snk/vb/spo/set/rpe/blm/akt/sg/vr/ut/mrn/jb/bg/msc/lkr/rp/mc/rbi/las/mc
© STA, 2024