Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 12. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

ŽENEVA - Preiskava Združenih narodih je v poročilu Izrael obtožila zločinov proti človečnosti med vojno v Gazi, poleg tega pa ocenjuje, da sta tako izraelska vojska kot palestinska islamistična skupina Hamas storili vojne zločine. Izrael je sklepe preiskave zavrnil in ZN očital protiizraelsko diskriminacijo. Poročilo neodvisne preiskovalne komisije je prva poglobljena preiskava ZN dogodkov med vojno, ki je izbruhnila po 7. oktobru lani.

WASHINGTON - Palestinsko islamistično gibanje Hamas je v torek katarskim in egiptovskim posrednikom poslalo odgovor na ameriški predlog za prekinitev ognja v Gazi, ki vsebuje nekaj zahtev po spremembah. V skupni izjavi sta Hamas in Islamski džihad potrdila pripravljenost za sklenitev sporazuma, a zahtevata popolno ustavitev vojne. ZDA so potrdile prejem odgovora, ki ga sedaj preučujejo.

TEL AVIV/BEJRUT - V izraelskem napadu na jugu Libanona je bil v torek ubit visok poveljnik Hezbolaha Sami Abdalah, znan tudi kot Abu Taleb, je sporočilo šiitsko gibanje. Po napadu je bilo po navedbah izraelske vojske iz Libanona na sever Izraela izstreljenih okoli 90 izstrelkov.

AMSTERDAM - Na Nizozemskem je po novembrskih volitvah, na katerih je zmagala skrajno desna Stranka za svobodo (PVV) Geerta Wildersa, četverica strank po dogovoru o koalicijski pogodbi in mandatarju dorekla strankarski razrez resorjev. Po besedah Wildersa bodo v kratkem znana tudi imena ministrov. Novi predsednik vlade naj bi postal nekdanji vodja nizozemske obveščevalne službe Dick Schoof.

PORT-AU-PRINCE - Po mesecih negotovosti je karibska država Haiti v torek dobila novo začasno vlado, katere osrednja naloga je organizacija prvih volitev po letu 2016. Začasni vladni svet je Garryja Conilla za premierja izvolil že konec maja. V državi upajo, da bodo počasi prišli iz politične krize, ki jo dodatno zaostrujeta še revščina in nasilje.

ATENE - Najbolj obiskano turistično znamenitost v Grčiji, atensko Akropolo, so zaradi visokih temperatur podobno kot lani sklenili od poldneva do 17. ure zapreti za obiskovalce. Civilna zaščita ob prvem letošnjem vročinskem valu opozarja tudi na nevarnost požarov v regiji Atika, kjer se nahaja grška prestolnica. Do četrtka so v več predelih države, tudi v Atenah, šole zaprte.

STOCKHOLM - V Evropi se ob podnebnih spremembah in toplejših temperaturah veča število primerov denge in drugih bolezni, ki jih širijo komarji, je v torek posvaril Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Invazivna vrsta tigrastega komarja, ki širi več virusov, se je medtem udomačila že v mnogih državah EU, tudi v Sloveniji.

PARIZ - Umrla je francoska pevka Francoise Hardy, je v torek sporočil njen sin Thomas Dutronc. Stara je bila 80 let. Njen kristalno čisti glas in melanholična besedila so jo v 60. letih minulega stoletja izstrelila med mednarodne zvezde, bila je edina francoska glasbenica, ki se je leta 2023 pojavila na lestvici 200 največjih pevcev vseh časov revije Rolling Stone.

ZAGREB - Moški, ki se je v torek dopoldne zažgal pred stavbo hrvaške vlade, je zvečer istega dne zaradi hudih poškodb umrl, so sporočili iz kliničnega centra v Zagrebu. Predstavniki bolnišnice so že kmalu po incidentu sporočili, da so prognoze zaradi hudih opeklin slabe. Motiv za njegovo dejanje še ni znan.

SAN JOSE - Ameriški milijarder Elon Musk je umaknil tožbo proti podjetju OpenAI, ki razvija orodje generative umetne inteligence ChatGPT. Muskovi odvetniki niso navedli razloga za umik tožbe, izhaja iz sodnih dokumentov, ki jih povzemajo mediji.

spo/spo
© STA, 2024