Pregled - svet, 11. 6. (torek)

Ljubljana, 11. junija - Pregled dogodkov v svetu v torek, 11. junija.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je v ponedeljek sprejel resolucijo z ameriškim načrtom za prekinitev ognja v Gazi, ki v več fazah predvideva popolno ustavitev spopadov, izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo enklave. Hamas je pozdravil resolucijo in izrazil pripravljenost sodelovati pri udejanjanju mirovnega načrta. Izrael predloga uradno ni sprejel, čeprav ZDA zagotavljajo njegovo zavezanost načrtu. Izraelska predstavnica v ZN je kljub temu napovedala nadaljevanje vojaških operacij do vrnitev vseh talcev in uničenja Hamasa.

AMAN - Več kot 75 predstavnikov držav in mednarodnih organizacij je na izredni konferenci v Jordaniji pozvalo k dogovoru o premirju v Gazi, vrstile so se tudi kritike na račun Izraela. ZN so pozvali k zagotavljanju humanitarne pomoči v vrednosti 2,5 milijarde dolarjev, ZDA so se odzvale z napovedjo donacije v višini 404 milijonov dolarjev. Konferenco so skupaj organizirali Jordanija, Egipt in Združeni narodi, da bi dosegli soglasje o praktičnih ukrepih za zadovoljitev neposrednih potreb v Gazi. Številne mednarodne organizacije medtem opozarjajo, da so razmere v palestinski enklavi slabše kot kdaj koli prej.

BERLIN - Rusija je z napadi na infrastrukturo uničila polovico ukrajinskih kapacitet za proizvodnjo elektrike, je na mednarodni konferenci o obnovi Ukrajine dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Skupaj z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem sta udeležence pozvala k pomoči Kijevu na področju zračne obrambe. Konflikt v Ukrajini se po Scholzevih besedah ne bo končal z rusko vojaško zmago, niti z vsiljenim mirom. Zelenski je kasneje nagovoril nemški parlament, kjer je poudaril, da se Ukrajinci borijo proti ruskim poskusom razdelitve ozemlja njihove države. Njegov nagovor so bojkotirali poslanci iz vrst skrajno desne Alternative za Nemčijo in levega populističnega zavezništva Sahre Wagenknecht.

BRUSELJ - Evropska komisija je predlagala podaljšanje začasne zaščite za ljudi, ki so se zaradi ruske agresije na Ukrajino zatekli v EU, do začetka marca 2026. Kot so navedli v Bruslju, bo to več kot štirim milijonom ljudi omogočilo gotovost in podporo. O podaljšanju bodo v četrtek razpravljali notranji ministri držav članic.

RIGA - Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je ob obisku v Latviji znova obljubil, da bo Nato zaveznicam na vzhodnem krilu zagotavljal polno podporo v primeru napada nanje. V latvijski prestolnici so se sestali voditelji devetih vzhodnoevropskih članic Nata ter Finske in Švedske, ki sta se nedavno pridružili zavezništvu.

WILMINGTON - Porota zveznega sodišča je sina ameriškega predsednika Hunterja Bidna v primeru nezakonitega nakupa pištole leta 2018 spoznala za krivega v vseh treh točkah obtožnice. Sodnik bo sodbo izrekel kasneje, Hunter pa bi lahko postal prvi otrok kakega predsednika ZDA na položaju, ki so ga obsodili. Grozi mu do 25 let zapora. Predsednik Joe Biden je že večkrat javno povedal, da sina v primeru obsodbe ne bo pomilostil.

BRUSELJ - Evropska ljudska stranka (EPP) si po evropskih volitvah, po katerih ostaja najmočnejša sila v Evropskem parlamentu, ne bo prizadevala za formalni dogovor s skrajno desno skupino Evropskih konservativcev in reformistov (ECR). Vodje političnih skupin naj bi medtem poudarili, da mora prihodnjo komisijo voditi kandidat zmagovalne stranke. Socialisti pa so sporočili, da si želijo položaj predsednika Evropskega sveta.

PARIZ - Francoske stranke socialistov, komunistov in zelenih ter skrajno leva Nepokorna Francija (FI) so v ponedeljek zvečer napovedale, da se nameravajo v prvi krog predčasnih parlamentarnih volitev 30. junija podati s skupno kandidatno listo. Pogovori o povezovanju pred volitvami potekajo tudi na skrajni desnici. Vodja zmerne desne stranke Republikancev (LR) Eric Ciotti je podprl možnost sodelovanja s skrajno desnim Nacionalnim zborom (RN) in s tem znotraj stranke, ki se je tradicionalno izogibala povezovanju s skrajno desnico, dvignil veliko prahu.

BANJALUKA - Rusija je odprla novo diplomatsko predstavništvo. Po poročanju portala Klix gre za urad oziroma podružnico ruskega veleposlaništva v Sarajevu. To je prva širitev ruske diplomatske mreže na Zahodnem Balkanu od začetka invazije na Ukrajino leta 2022.

SARAJEVO - Skupna izjava o zaščiti nacionalnih interesov, ki sta jo v soboto sprejeli vladi Srbije in Republike Srbske, je nameren in nevaren napad na daytonski mirovni sporazum in državne institucije BiH, je v ponedeljek opozorilo ameriško veleposlaništvo v Sarajevu.

ADEN - Ob jemenski obali je v ponedeljek potonila ladja z 260 migranti na krovu. V nesreči je življenje izgubilo najmanj 49 ljudi, 140 pa jih še pogrešajo, je sporočila Mednarodna organizacija za migracije (IOM). Nesreča se je zgodila na migracijski poti iz Afriškega roga prek Rdečega morja v zalivske države.

LILONGWE - V letalski nesreči v Malaviju je življenje izgubil malavijski podpredsednik Saulos Chilima. Letalo je v ponedeljek v slabem vremenu strmoglavilo na gozdnatem področju Chikangawa severno od malavijske prestolnice Lilongwe. Med desetimi pogrešanimi v razbitinah niso našli preživelih, je sporočil predsednik države Lazarus Chakwera. Vzrok strmoglavljenja še ni znan.

WASHINGTON - Svetovna banka je izboljšala napoved rasti svetovnega gospodarstva za letošnje leto, in sicer za 0,2 odstotne točke na 2,6 odstotka. Zvišanje je predvsem posledica odporne zasebne potrošnje v ZDA. Pričakovanja za prihodnje leto so za svet ostala pri 2,7-odstotni rasti, kar je sicer pod povprečno stopnjo 3,1 odstotka iz predpandemskega obdobja.

LIZBONA - Trg z drogami v Evropi je kompleksen in se hitro razvija, že uveljavljene prepovedane droge so lahko dostopne, hitro in pogosto pa se pojavljajo tudi nove, v poročilu ugotavlja evropski center za spremljanje drog (EMCDDA). Obenem opozarja na nevarnost vedno močnejših substanc, nepreverjenih mešanic in uživanja več drog hkrati. Lani so prvič zabeležili uporabo 26 novih drog, s čimer je skupno število psihoaktivnih substanc, katerih uporabo spremlja evropski center, preseglo 950.

mc/spo/akt/mrn/blm/lkr/msc/ut/vr/mc
© STA, 2024