Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 10. junija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRUSELJ - Tri največje politične skupine v trenutnem sklicu Evropskega parlamenta - desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), levosredinski socialisti (S&D) in liberalci (Renew) - bodo glede na najnovejše delne izide tudi v novem parlamentu obdržale večino. Skupaj naj bi imele 403 sedeže, od tega EPP 184, S&D 139, Renew pa 80. Predsednica parlamenta Roberta Metsola je dejala, da se bo z voditelji političnih skupin srečala že v torek. Na sestanku bodo začeli priprave na konstituiranje novoizvoljenega parlamenta. Novi poslanci bodo prvič zasedali 16. julija v Strasbourgu.

NEW YORK/GAZA - Izrael je nadaljeval vojaške operacije v Palestini. Medtem ko ZDA v Varnostnem svetu ZN iščejo podporo za predlog o premirju v Gazi, so izraelske sile v enklavi in na zasedenem Zahodnem bregu ubile in ranile več ljudi. Osnutek predloga resolucije o prekinitvi ognja, ki so ga članice Varnostnega sveta prejele v nedeljo, naj bi dobil zeleno luč izraelske strani, kar se doslej še ni zgodilo in predstavlja napredek glede na dosedanje predloge resolucij. Diplomatski viri predvidevajo, da bi o resoluciji lahko odločali že danes.

BUDIMPEŠTA - Na Madžarskem so v nedeljo ob evropskih potekale tudi lokalne volitve, kjer je glavna bitka potekala za županski stolček v Budimpešti. Po vseh preštetih glasovnicah je rezultat v prestolnici zelo tesen, zaradi česar je kandidat s podporo vladajoče stranke Fidesz David Vitezy zahteval ponovno štetje, saj za aktualnim županom Gergelyjem Karacsonyjem zaostaja za pičlih 324 glasov.

RIM - Na evropskih volitvah sta bila glede na delne izide izvoljena tudi predstavnika, ki sta trenutno v priporu oziroma zaporu. V Grčiji so izvolili nosilca liste konservativne stranke Nova demokracija (ND) Fredija Belerija, ki zaporno kazen prestaja v Albaniji, in v Italiji članico Zveze zelenih in levice Ilario Salis, ki je v priporu na Madžarskem. Med izvoljenimi je tudi ena od dveh vodilnih kandidatov nemške stranke Levica Carola Rackete, ki je bila kot kapitanka reševalne ladje v Sredozemlju pred leti v sodnem postopku v Italiji.

PODGORICA - Črnogorska skupščina je v petek sprejela paket zakonov, pomembnih za nadaljevanje pristopnih pogajanj z EU, ki so v zadnjih letih zastala. Gre za zakone s področij boja proti kriminalu, medijev in sodišč. Dva izmed njih, zakon o javnem medijskem servisu Črne gore ter zakon o sodnem svetu in sodnikih, je predsednik države Jakov Milatović v nedeljo vrnil v ponovno odločanje. Za prvega je ocenil, da zanemarja pomen javnega servisa in postavlja pod vprašaj njegovo uredniško neodvisnost, za drugega pa, da ni v skladu z ustavo.

DUNAJ - Pred pristankom na dunajskem letališču je v nedeljo nevihta s točo poškodovala potniško letalo družbe Austrian Airlines, ki se je v avstrijsko prestolnico vračalo z Majorke. Letalo je zajela nevihta s točo, ki je odtrgala nos letala in hudo poškodovala vetrobranska stekla pilotske kabine, kar je otežilo pristanek. Potniki so nepoškodovani.

akt/akt
© STA, 2024