Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 7. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Volilna kampanja pred nedeljskimi volitvami v Evropski parlament in izrekanjem na treh posvetovalnih referendumih se izteka. Stranke in kandidati imajo le še danes čas za prepričevanje volivcev, naj svoj glas namenijo prav njim. Tako so v več krajih po Sloveniji, v Ljubljani denimo na Prešernovem trgu, postavili več stojnic, na katerih nagovarjajo mimoidoče. Opolnoči pa bo nastopil volilni molk in vsakršno nagovarjanje volivcev bo prepovedano.

LJUBLJANA - Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je zadnji dan predčasnega glasovanja evropskih volitev v četrtek udeležilo 19.667 volivcev, referenduma pa 19.631 volivcev, kar je 1,2 odstotka volilnih upravičencev. Vse tri dni skupaj je predčasno glasovalo 59.097 volivcev oz. 3,7 odstotka volilnih upravičencev, kar je skoraj dvakrat toliko kot na evropskih volitvah pred petimi leti, so sporočili z Državne volilne komisije.

LJUBLJANA - Slovenski državljani v Bosni in Hercegovini bodo v nedeljo lahko glasovali na evropskih volitvah in posvetovalnih referendumih na slovenskem veleposlaništvu v Sarajevu, so sporočili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Potem ko vlada BiH zaradi blokade s strani ministrov iz vrst entitete Republike Srbske ni dosegla dogovora, ki bi omogočil, da bi na veleposlaništvih svojih držav glasovali državljani Slovenije, Poljske in Romunije, so se te države odločile, da bodo svojim državljanom omogočile glasovanje brez soglasja BiH.

LJUBLJANA - Sodni svet pozdravlja najnovejšo odločbo ustavnega sodišča glede sodniških plač. A ob tem opozarja, da določeni način izvršitve odločbe ustavnega sodišča ne pomeni povišanja sodniških plač, temveč gre zgolj za njihovo uskladitev z inflacijo. Sodni svet zato predlaga, da se pripravi zakon, ki bo celovito in dokončno odpravil vse ugotovljene neustavnosti z učinkom od 3. januarja 2024 dalje. Glede odločbe ustavnega sodišča pa je svet spomnil, da je ta neposredno izvršljiva in nadaljnje zakonsko urejanje v tej zvezi ni potrebno.

LJUBLJANA - NLB je objavila ponudbo za prevzem Addiko Bank s sedežem na Dunaju. Za delnico ponuja 20 evrov, zmanjšano za morebitna prihodnja izplačila dividend. Ponudba se nanaša na vse delnice Addiko, ki je navzoča v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Srbiji in Črni gori. Velja do vključno 16. avgusta. Kot navaja NLB, želi pridobiti vsaj 75 odstotkov delnic Addiko Bank. Ob tem pričakuje, da se bodo vsi postopki, povezani s prevzemom, zaključili v roku enega leta.

LJUBLJANA - Ministrstvo za solidarno prihodnost bo po besedah ministra Simona Maljevca predlog zakona o financiranju gradnje javnih najemnih stanovanj pripravilo v prihodnjih mesecih. Zakon, ki bo določal pogoje financiranja, zemljiško politiko in izračun najemnin ter bo prinesel kadrovsko in tehnično pomoč, naj bi bil sprejet do konca leta. Izhodišča za pripravo zakona, ki jih je v četrtek potrdila vlada, predvidevajo oblikovanje financiranja in pogojev za to gradnjo v prihodnjih 10 letih. Iz proračuna bomo namenili do 100 milijonov evrov na leto, in to za različne oblike gradnje ali nakup stanovanj s strani republiškega stanovanjskega sklada, je na novinarski konferenci povedal Maljevac.

LJUBLJANA - Predlagana nova uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov bo močno otežila naložbe naftnih družb ter s tem zavrla njihov razvoj in zeleni prehod, opozarjajo v Trgovinski zbornici Slovenije. Dolgoročno bi lahko prišlo tudi do stečajev, posledično pa težav pri oskrbi z energenti. Upajo, da bo vlada uredbo, ki naj bi začela veljati 18. junija, vsaj nekoliko omilila.

LJUBLJANA - Kolegij predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič je določil dnevni red seje DZ, ki se bo začela 17. junija. Na njej bodo denimo obravnavali predlog interventnega zakona o ukrepih za boljšo kadrovsko sliko v domovih za starejše, ki predvideva sofinanciranje pridobitve nacionalne poklicne kvalifikacije za poklice, potrebne za zasedbo delovnih mest pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev. Ob tem so opredelili časovnico izredne seje DZ, povezane s slovenskimi ribiči, ki so jo zahtevali v SDS in bo 14. junija.

VRBA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je z direktorjem podjetja Kovinar gradnje ST Jernejem Mrakom danes v Vrbi podpisala pogodbo za obnovo in preureditev Prešernove domačije v Vrbi v sodoben muzejski kompleks. 2,9 milijona evrov vredna investicija mora biti zaključena do začetka leta 2026.

LJUBLJANA - Popoldne in zvečer bodo predvsem na severovzhodu Slovenije možne močnejše nevihte. Ob nevihtah so možni toča, močnejši sunki vetra in nalivi, sporočajo s Centra za obveščanje RS. Ob nevihtah, do katerih lahko v popoldanskem in večernem času pride tudi v soboto, lahko predvsem v severovzhodnem in severnem delu države za krajši čas hitro in močno narastejo manjši vodotoki in hudourniki, možno je zastajanje padavinske vode. Telekom Slovenije zaradi neviht priporoča ljudem izklop elektronskih naprav tako iz električnega kot komunikacijskega omrežja.

FUKUOKA - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca v ligi narodov ne popušča. Na svoji šesti tekmi je še šestič zmagala, na drugi tekmi drugega turnirja v Fukuoki je bila po izenačenem boju s 3:2 boljša od Brazilije. Slovenci tako ostajajo neporaženi in s tem tudi na vrhu lestvice. To je bila nasploh prva zmaga Slovenije na medsebojnih tekmah proti odbojkarski velesili Braziliji.

BOSTON - Košarkarji Boston Celtics so na prvi tekmi finala severnoameriške lige NBA na domačem parketu premagali Dallas Mavericks s 107:89. Slovenski as Luka Dončić je bil eden redkih v napadu razpoloženih košarkarjev Dallasa, dosegel je 30 točk in dodal deset skokov. Za igralce Dallasa se tako prva finalna serija po letu 2011 ni začela najbolje.

LJUBLJANA - Letošnji dan varnosti hrane v ospredje postavlja pripravljenost na incidente, povezane z varnostjo hrane. Vsako leto zaradi kontaminirane hrane zboli desetina svetovne populacije, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija. Za zagotavljanje varnosti hrane in preprečevanje prehranskih incidentov je ključno izobraževanje in ozaveščanje vseh deležnikov v prehranski verigi, so opozorili udeleženci konference v državnem svetu. Pomembno je tudi sodelovanje deležnikov, tako na nacionalni kot mednarodni ravni, so menili.

LJUBLJANA - Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so bili v letošnjem prvem četrtletju v medletni primerjavi povprečno za 9,1 odstotka višji. Zvišali so se na vseh področjih dejavnosti. Najbolj so zrasli v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, je sporočil statistični urad.

LJUBLJANA - V Zvezi potrošnikov in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so na novinarski konferenci opozorili, da alkopopsi, torej mešane alkoholne pijače, kot so koktajli in radlerji, mladim odpirajo vrata v svet alkohola. Proizvajalci teh pijač, pogosto z zavajajočo embalažo, dejansko prodajajo preveč družbeno sprejemljivo drogo, menijo.

PRAGA - Novinarka in odgovorna urednica portala Preiskovalno.si Nataša Markovič je na podelitvi evropskih novinarskih nagrad v četrtek v Pragi prejela prvo nagrado v komentatorski kategoriji za izjemno besedilno interpretacijo sveta. Kandidirala je s člankom Izdali smo generacijo, so sporočili s portala.

NAGOJA - Slovenska umetnica Tanja Pak je na mednarodni razstavi sodobne umetnosti v steklu v Toyami na Japonskem za delo Reverie prejela najvišjo nagrado Grand Prize. Njeno delo bo razstavljeno v Muzeju umetnosti v steklu Toyama od 13. julija do 14. oktobra in bo postalo del stalne zbirke.

mrn/jes
© STA, 2024